Advertentie

Burgemeester mocht Eritrese conferentie niet verbieden

De toenmalige burgemeester van Veldhoven, Jack Mikkers, mocht een conferentie in zijn stad van een Eritrese jongerenorganisatie niet verbieden met een noodbevel.

21 augustus 2019

De toenmalige burgemeester van Veldhoven, Jack Mikkers, mocht een conferentie in zijn stad van een Eritrese jongerenorganisatie niet verbieden met een noodbevel. De Raad van State stelt dat Mikkers meer informatie had moeten inwinnen om te zien of de conferentie met extra maatregelen toch door had kunnen gaan.

Noodbevel

Mikkers zette op 14 april 2017 een streep door de conferentie van de YPFDJ, de jongerenorganisatie van het dictatoriale regime in Eritrea. Reden daarvoor was een demonstratie van tegenstanders van het regime voor de locatie waar de conferentie zou plaatsvinden, het Koningshof in Veldhoven op donderdag 13 april. De verschillende groepen belaagden elkaar en demonstranten wilden het conferentiecentrum bestormen. De politie arresteerde in totaal 128 actievoerders. Daarop verbood Mikkers de conferentie, die gepland was voor 14 tot en met 16 april, met een noodbevel.

Geen besluit
125 demonstranten kregen een boete van 370 euro opgelegd. 24 van hen maakten daar bij de rechter in Den Bosch bezwaar tegen. Deze besloot dat de verdachten niet strafbaar waren, omdat burgemeester Mikkers geen officieel besluit had genomen om de protestmanifestatie te beëindigen. Daarop haalde de officier van justitie ook een streep door de boetes van de andere demonstranten.

Onvoldoende informatie

In juni vorig jaar oordeelde ook de rechtbank in Den Bosch dat Mikkers eerst meer informatie had moeten inwinnen voordat hij het noodbevel uitvaardigde. De Raad van State komt nu tot dezelfde conclusie. Dat de burgemeester ervoor vreesde dat de situatie uit de hand zou lopen was volgens niet onredelijk, maar dat is volgens de Raad nog geen reden voor een verbod.

Meer agenten
Nederland kent het grondwettelijke recht op vrijheid van vergadering, stelt de Raad. Dat wil zeggen dat ook bijeenkomsten die bij een deel van de samenleving weerstand oproepen, mogen plaatsvinden en zoveel mogelijk moeten worden beschermd. De overheid mag bijeenkomsten dus niet te snel verbieden vanwege vrees voor onveilige situaties. De Raad van State stelt dat de burgemeester zich in dit geval onvoldoende geïnformeerd over de mogelijkheden om de conferentie met extra veiligheidsmaatregelen toch door te laten gaan, bijvoorbeeld door meer politieagenten in te schakelen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pieter
Ach, het was verkiezingstijd, dus Rutte (ook VVD) zal hem wel gesommeerd hebben kordaat op te treden. En daarna als dank mooi promotie gemaakt naar Den Bosch...
Advertentie