Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amendement moet gasvrije wijken redden

Met een amendement op de Transitiewet willen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie gemeenten de ruimte geven om wijken aardgasvrij te kunnen maken. Deze ruimte is volgens gemeenten noodzakelijk voor de 27 proeftuinen aardgasvrije wijken.

13 december 2018

Met een amendement op de Transitiewet willen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie gemeenten de ruimte geven om wijken aardgasvrij te kunnen maken. Deze ruimte is volgens gemeenten noodzakelijk voor de 27 proeftuinen aardgasvrije wijken.

Gaswet

De partijen willen dat de Gaswet wordt opgenomen in de Crisis- en herstelwet. Op die manieren krijgen gemeenten meer mogelijkheden om huizen in de proeftuinwijken daadwerkelijk van het gas af te sluiten, zonder dat dat tot gecompliceerde juridische procedures leidt. De mogelijkheid van gemeenten om woningen te ontkoppelen van de gasvoorziening is tot nu toe nagenoeg onmogelijk. Vandaag behandelt de Tweede Kamer de Transitiewet. Volgende week dinsdag wordt erover gestemd.

Proeftuinen

Om alvast ervaring op te doen met het energieneutraal maken van de woningvoorraad, zijn er in 27 gemeenten proeftuinen voor de energietransitie aangewezen. In deze wijken kunnen gemeenten experimenteren en proefdraaien met de energietransitie en kijken op welke manier het proces verbeterd en versneld kan worden. In totaal is er door het rijk 120 miljoen euro beschikbaar gesteld voor die experimenten.

Bestemmingsplan

Maar volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kan de beslissing om wijken te mogen aanwijzen die van het aardgas af moeten gaan kunnen nu niet worden verwerkt in het bestemmingsplan. Zonder bestemmingsplan kan geen aardgasvrije wijk gerealiseerd worden. De bestaande wetgeving kent wel ruimte om te experimenteren, maar dat is onvoldoende om alternatieven voor de gasvoorziening juridisch mogelijk te maken. De VNG vreest dat bij het afwijzen van het amendement de proeftuinen juridisch vastlopen als er geen grondslag komt om dit kunnen regelen. Gemeenten lopen zo het risico dat gebiedsaanwijzingsbesluiten voor het loskoppelen door de Raad van State worden vernietigd.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Teunis / bouwtoezicht
Willen we nu echt meer gele hesjes op straat? Wat denk je als dit gedaan wordt, uitgevoerd wordt, wat er dan gebeurt. Dat houdt in dat er mensen die de alternatieven (dus ook isoleren, andere verwarmingsinstallatie, vloerverwarming etc.) niet kunnen betalen, gewoon letterlijk en figuurlijk in de koud worden gezet. Bizarre ontwikkeling in ons land. CO2 minder prima, duurzaam prima, energieneutraal prima, maar niet op deze manier. Zorg eerst maar voor goede werkende en betaalbare alternatieven. Nu is dit een typisch voorbeeld van het badwater met het kind weggooien en de inwoners van dit land in een leeg bad laten zitten. Moet je eens doe, dan merk je wel hoe onbehaagelijk dat is.
henk
De meerkosten voor aardgasvrij wonen bedraagt minimaal 40.000. Laten we eens met een pilot starten in Wassenaar. Je zult zien hoe snel we van deze discussie af zijn.

Ernst / Beleidsambtenaar
Waarom wordt er nu meteen weer gegrepen naar dwanginstrumentarium? Als je wil dat burgers meedoen in de energietransitie, moet je ze verleiden, niet dwingen. Voor huurders en eigenaren betekent de energietransitie een groot financieel offer. Dat dat dan weer "terugverdiend" wordt met lagere energielasten is een sprookje, of in ieder geval iets van de hele lange termijn. Een huis energieneutraal maken kost al gauw E. 40.000,- Dan duurt het wel even voor even voor

dat terugverdiend is. Waarom niet burgers geholpen met een energietransitiesubsidie waardoor de maatregelen voor iedereen betaalbaar worden?

Als het om het bedrijfsleven gaat worden grote energieverbruikers wél met verzachtende maatregelen of financieel geholpen. Dan moet dat voor de burgers zeker ook gelden!
Henk Donkers / medewerker
Onderstaand volgens mij typische hakken-in-het-zandreacties waardoor ik er geen enkel vertrouwen in heb dat we de aarde gaan redden. In Bangla Desh staan al hele woonwijken onder water maar wij zien de noodzaak vaak nog niet of denken dat we nog alle tijd hebben. (Trump voorop trouwens)

Altijd zijn er wel partijen die panisch worden van maatreglen terwijl de noodzaak om energietrasitie toe te passen echt heel erg groot is. Daarvoor zijn dus snelle maatregelen nodig die ook echt helpen. Niemand kan het zich permiteren om niet mee te doen of dwars te gaan liggen. Ik zou alleen maar heel blij zijn als mijn gemeente nu al duidelijk kiest wat de toekomst van enegrie wordt en waar ik rekening mee moet houden.



Overigens verbaas ik mij er ook altijd heel erg over dat we in Nederland in kassen heel veel gas gebruiken om bloemen te laten groeien (?!). Als je in de winter in de buurt van Rotterdam en Den Haag gaat kijken is de lucht nooit meer donker maar volledig geel van de electrische kasverlichting. Het verstookte gas in de kassen zie je natuurlijk niet maar er wordt meer verstookt dan een stad met huishouders.

Helaas is dat economisch belang dus dat pakken we niet aan.....

Klimaatveranderig is volgens mij dus behoorlijk kansloos, helaas.
T / medewerker
@Henk, ik denk dat je je niet realiseert wat het zal inhouden als dit gebeurt. Het heeft niets met de hakken in het zand te maken, maar er wordt zo verschillend gemeten in ons land (kunstmest wordt in Rotterdam gemaakt van aardgas. De grootste verbruiker, jouw voorbeeld van de kassen, Schiphol etc. Nee dan is het ineens economie). Volgens mij hebben we boeren genoeg die vee hebben met mest. Lelystad moet en zal open, waanzin. Nu niet beginnen over de ca. 6% wat vliegtuigen maar bijdragen aan CO2. Wat te denken van alle aan en afvoer van mensen naar Lelystad/Schiphol. Nee het gaat er gewoon om dat het voor heel veel mensen niet te betalen is. Ik ben nu al 3 jaar aan het sparen voor 'duurzame middelen'. Ik weet niet hoe groot jouw portemonnee is, maar bij mij bost dat niet aan. 10 zonnepanelen op dak gelegd, prompt gaat mijn WOZ waarde omhoog en kan ik meer belasting betalen en dan nog maar niet hebben over de btw terug of alsnog betalen. Zolang Shell en co er niet achter gaan staan, zal het niet lukken. Volgens mij moet de 3,9 miljard dividendbelasting in duurzaamheid. Moet je een zien hoeveel mooie waterstoffabrieken je kunt bouwen. Windmolen mag bij mij in de achtertuin. Dus dat is de realiteit. En denk je dat wij de wereld redden als ze in duitse dorpen de steenkolen de deur uit doen en NU gasleidingen aan het aanleggen zijn. En dan heb ik het nog helemaal niet over Polen of wat ze in Bangla Desh doen. Eerst goede betaalbare alternatieven, maar stop met warmtewisselaars die mijn huis niet warm kunnen krijgen.
Advertentie