Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaar: liefst vakantie in het buitenland

Dat blijkt uit de Grote Vakantie-enquête van Binnenlands Bestuur. Die enquête werd tussen 7 en 13 mei door ruim 1200 ambtenaren ingevuld. Ruim één op de drie ambtenaren geeft in de enquête aan meer aan vakantie toe te zijn dan ooit, en dan met name die met thuiswonende/schoolgaande kinderen.

31 mei 2020
hotel---pixabay--787383-640.jpg

Van de ambtenaren die deze zomer hun vakantiedagen opnemen, willen de meesten naar het buitenland. Frankrijk is – traditiegetrouw – de meest populaire bestemming, gevolgd door Italië en Spanje. 

Dat blijkt uit de Grote Vakantie-enquête van Binnenlands Bestuur. Die enquête werd tussen 7 en 13 mei door ruim 1200 ambtenaren ingevuld.

Ruim één op de drie ambtenaren geeft in de enquête aan meer aan vakantie toe te zijn dan ooit, en dan met name die met thuiswonende/schoolgaande kinderen. Van de laatstgenoemde categorie onderschrijft 43 procent de stelling. Hun collega’s zonder thuiswonende/schoolgaande kinderen slaken die verzuchting een stuk minder: 34 procent.

Grenzen
Frankrijk blijkt vooral bij gezinnen met kinderen populair. Een vakantie in de Ardèche of de Dordogne lijkt weer tot de mogelijkheden te behoren, nadat de Franse regering afgelopen donderdag bekend maakte de grenzen voor buitenlandse toeristen op 15 juni weer open te zetten. Italië opent zijn grenzen op 3 juni, in Spanje zijn toeristen vanaf 1 juli (weer) welkom. Hoe er te komen, is voor velen nog een avontuur. De regels over doorreismogelijkheden zijn niet bepaald helder.

Reisadvies
Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat niet altijd duidelijk is waarom Buitenlandse Zaken het ene land een rood risicoadvies (ga er niet heen) geeft en een ander land oranje (alleen noodzakelijke reizen) of zelfs groen. Welke risico’s in een land leiden tot welke kleurcode? De uitgeschreven reisadviezen missen soms samenhang of voldoende toelichting.

Het onderzoek wijst verder uit dat het ministerie na een verandering in de veiligheidssituatie het reisadvies over een land meestal niet snel genoeg aanpast. Bij een verslechtering duurt het gemiddeld 7 dagen, terwijl het ministerie voor zichzelf de norm op 24 uur stelt.

Meer resultaten van de Grote Vakantie-enquête zijn te lezen in Binnenlands Bestuur nr. 11 van deze week (gratis inlog)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie