of 64740 LinkedIn

Arnhemse moeders bondgenoten tegen radicalisering

Twaalf moeders uit de Arnhemse wijk Malburgen ontvingen vandaag uit handen van burgemeester Achmed Marcouch het certificaat van Oumnia Works, een educatief empowermentprogramma dat door en voor (moslim)moeders is ontwikkeld. De afgelopen maanden leerden de moeders hoe zij signalen beter herkennen als jongeren afglijden en radicaliseren en wat zij dan kunnen doen.

Twaalf moeders uit de Arnhemse wijk Malburgen ontvingen vrijdag uit handen van burgemeester Achmed Marcouch het certificaat van Oumnia Works, een educatief empowermentprogramma dat door en voor (moslim)moeders is ontwikkeld. De afgelopen maanden leerden de moeders hoe zij signalen beter herkennen als jongeren afglijden en radicaliseren en wat zij dan kunnen doen.

Verantwoordelijkheid ligt bij ouders

Marcouch zegt alles op alles te zetten om radicalisering aan te pakken. Onderdeel van deze aanpak is voorkomen dat Arnhemse jongeren afglijden en geïnfecteerd raken met gewelddadig gedachtegoed. ‘Dat begint thuis. De verantwoordelijkheid ligt primair bij de ouders. Met deze training helpen we de ouders radicalisering te herkennen en leren we ze wat ze kunnen doen.’

Veel families verloren kind aan IS
De betrokkenheid, bereidheid en het verantwoordelijkheidsgevoel van deze moeders is groot en ze willen hun kennis en vaardigheden ook inzetten voor de gemeenschap, aldus de gemeente Arnhem. Volgens Marcouch slaat het in bij een gezin wanneer een kind radicaliseert. ‘We kennen te veel families in Arnhem die een kind hebben verloren aan IS. Zij verliezen hun kind en leven daardoor in droefenis.’

Bondgenoten
De moeders die meedoen aan de training staan volgens Marcouch op tegen het gevaar en kunnen andere ouders helpen die worstelen met hun kinderen. ‘Dat maakt deze moeders een voorbeeld, ambassadeur en een bondgenoot in de strijd tegen radicalisering.’ De training richt zich op de moeders, omdat zij een belangrijke bondgenoot zijn en als geen ander in staat zijn om vroegtijdig signalen te herkennen en hun kind te beschermen tegen afglijden. Binnenkort start een tweede groep moeders in de wijk Presikhaaf.

Nog verbetering mogelijk in aanpak
Vorige maand nog stelden onderzoekers van de Universiteit van Utrecht dat de Arnhemse aanpak van radicalisering doelgericht en effectief is, maar er verbeteringen mogelijk zijn. Zij roemden de soepele multidisciplinaire samenwerking tussen sleutelpersonen vanuit gemeente, politie, welzijn en jongerenwerk in het casusoverleg, maar zagen nog wel verbeterpunten in de samenwerking met het onderwijs.

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.