/ Blog

Nu kiezen voor duurzame economie na corona

Nu kiezen voor duurzame economie na corona. Hoe investeren we die miljarden?

30 april 2020

De corona crisis raakt ons allemaal. Alle inspanningen richten we nu logischerwijs op het onder controle krijgen van het virus, de gezondheidsgevolgen en het veiligstellen van huishoudensinkomens. Tegelijkertijd zien we overheden en centrale banken ongekend hoge bedragen vrijmaken voor zzp’ers en bedrijven met acute geldnood. Straks komt de tweede fase. Dan moeten we concrete keuzes maken hoe we de economie én werkgelegenheid weer op de rails krijgen voor de lange termijn; laten we dat vooral duurzaam doen! Werkgelegenheid en duurzaamheid gaan hand in hand.

Afbeelding


Hoe investeren we die miljarden?

Dit is de eerste blog in een serie van vier waarin duurzaamheidsmanager Yoeri Schenau ingaat op duurzame maatregelen voor na de acute corona crisis. Hoe pakken we dat samen aan…

Hoe investeren we al die miljarden? Willen we straks terug naar een pre-corona economie of kiezen we voor een systeem, waarbij we ook de klimaatdoelen (versneld) halen? Hoewel het erop lijkt dat het nog even duurt voor het zover is, gaat het altijd sneller dan je denkt. Daarom is dit hét moment om de beste maatregelen/investeringen te inventariseren die én de werkgelegenheid versterken én de economie verduurzamen; laten we versnellen! 


Nu niet investeren in een groene economie zou een grote blunder zijn, want dan krijg je na de coronacrisis een klimaatcrisis (eigenlijk zitten we daar al midden in, alleen komt deze minder abrupt). Daarom hierbij de oproep en het advies aan het kabinet om deze korte termijn economische crisis te bestrijden met investeringen die werkgelegenheid creëren, de CO2-uitstoot verlagen en waarmee we de blijvende dreiging van klimaatverandering aanpakken!

 

Draagvlak 

Ik voel mij gesteund door een groot deel van de bevolking, want uit onderzoek blijkt dat het aandeel Nederlanders dat zich enige of veel zorgen maken over klimaatverandering steeg van 65 naar 71 procent (I&O Research, eind maart 2020). 48% van de ondervraagden geeft aan dat het klimaatbeleid geen uitstel duldt en een groot deel vindt dat de maatregelen van het kabinet zowel de economie als het klimaat ten goede moeten komen.

 

Groene economie

Dezelfde fout maken als bij de vorige crisis zou dom zijn. Aan het begin van de kredietcrisis nam de CO2-uitstoot met 1 tot 2 procent af. Maar een jaar later knalde die weer met 5 tot 6 procent omhoog. Dit is de kans om duurzaam te investeren en de transitie naar schone energie (en economie) te versnellen. Het is naast goed ook nog eens een slimme investering. Het economische samenwerkingsverband van 36 landen binnen de OESO rekende in 2010 al voor dat luchtvervuiling door vervoer alleen al 1700 miljard dollar aan (verborgen) kosten met zich meebrengt door ziektes en vroegtijdig overlijden. New Climate Economy becijferde dat slim investeren de wereld tot 2030 het onvoorstelbare bedrag van 26.000 miljard dollar (65 miljoen groene banen) voordeel oplevert ten opzichte niets doen. Hetzelfde zien we dichter bij huis in analyses van het Centraal Planbureau: de duurzame variant levert meer banen op dan de fossiele variant. Duurzame investeringen lonen dus! En natuurlijk besef ik me dat we dan wel de mensen moeten opleiden. Iemand die nu werkt in een kolencentrale kan morgen niet direct aan de slag in de wind-industrie.

 

Doen!
Dus stel… Je bent minister van Financiën of van Economische Zaken en Klimaat. Wat doe je dan? Hoe stimuleer je de economie en werkgelegenheid, geef je invulling aan de Urgenda-uitspraak over klimaatdoelstellingen en voorkom je dat Urgenda voorzitter Marjan Minnesma in 2021 weer naar de rechter stapt? Hoe bouwen we een economie die welvaart oplevert, duurzaam én weerbaar is. Een blik naar het verleden leert ons immers dat we elke vijf jaar met een crisis te maken hebben met impact op de economie. Denk aan de terroristische aanslagen van 9/11, de kredietcrisis van 2008, rampspoed van natuurgeweld en meer. Onze economie moet dus flexibel, duurzaam en weerbaar zijn. Daar moeten we samen voor gaan! 

In een vierluik ga ik graag in op de concrete maatregelen die beide ministers c.q. onze regering zou moeten nemen (niet limitatief). De maatregelen dragen bij aan onze economie en werkgelegenheid, het halen van de klimaatdoelen en het weerbaar maken van onze economie en samenleving voor een toekomstige crisis. Dit doe ik in mijn volgende blogs aan de hand van de energietransitie, de mobiliteitstransitie en de grondstoffentransitie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.