/ Blog

Kickstart van de circulaire economie

Kickstart van de circulaire economie. ´Building back better’ voor Nederland

12 april 2021

De verkiezingen zijn achter de rug. Hoewel de politiek nu goed moet nadenken over het leggen van de ingewikkelde formatiepuzzel is het zaak om ondanks ‘de zaak Rutte’ snel te formeren om Nederland uit de coronacrisis te leiden. Hoe? Door de inhoud centraal te stellen! Dat is niet alleen mijn mening, maar ook die van veel politieke kopstukken. Nu de politiek vooral druk is met zichzelf, vroeg ik me af hoe we ´Building back better’ voor Nederland het beste kunnen vormgeven.

Het einde van de coronacrisis gloort voorzichtig aan de horizon. Ik denk dat het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is om economie een kickstart te geven én te investeren in de reductie van de CO2-uitstoot waarmee we de dreiging van klimaatverandering aanpakken. Simpel: investeer in een circulaire economie door de belasting op arbeid te verschuiven naar grondstoffen, materialen en afval.

 

Afbeelding

 

In ons mooie land komt het grootste deel van de belastinginkomsten uit arbeid. Arbeid is dus duur, terwijl onze overheid het gebruik van grondstoffen en vervuiling niet of nauwelijks belast. Het minimaliseren van de inzet van mensen en het (onbeperkt) gebruik van grondstoffen is dus economisch aantrekkelijk. Kortom, ons huidige belastingregime faciliteert op dit moment de wegwerpmaatschappij met alle uitstoot van dien in een tijd dat we grondstoffen steeds schaarser zien worden. Dat is niet alleen bizar! Maar naast de toeslagenaffaire nog een hele goede reden om ons belastingsysteem grondig te hervormen.

 

De belasting op arbeid zou je moeten verlagen, net zoals belasting op circulair gewonnen grondstoffen (die is immers toch al eens betaald). Tegelijkertijd verhogen we de belasting op (de invoer) van nieuwe grondstoffen. Op deze manier stimuleren we hergebruik en de ‘reparatie-markt’ van bijvoorbeeld oude wasmachines, keukens, radio’s en allerhande andere zaken. Naast een verminderde CO2-uitstoot door afnemende vraag naar nieuwe grondstoffen, investeren we in een dienstensector. En dat levert vervolgens weer extra werkgelegenheid op!

 

Uit onderzoek uit 2016 blijkt dat een lastenverlaging van 5,6 tot 20 procent voor zowel werkgevers als werknemers de Europese economie in vier jaar met 2,9 procent zou laten stijgen en 6,6 miljoen mensen extra aan het werk zou zetten. De uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen zou met ruim 1.000 miljoen ton dalen, het gebruik van fossiele brandstoffen daalt met een kleine 200 miljoen ton en het waterverbruik wordt met bijna 220 miljard kubieke meter gereduceerd. Dit noem ik nou ‘Building back better’.

 

Aan de partijen aan de formatie tafel zou ik willen meegeven: dit is het moment voor grote beslissingen. Investeer nu in een groene economie & werkgelegenheid en duurzaam Nederland door belasting op arbeid te verschuiven naar grondstoppen en afval. Be Bold!


Gerelateerde blogartikelen
Een duurzame economie voor wat hoort wat
Energietransitie als banenmotor

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.