of 62812 LinkedIn

Amsterdammers mogen mening geven over vuurwerk

Amsterdammers kunnen vanaf maandag hun mening geven over het voorstel van de gemeente om het afsteken van vuurwerk door particulieren met oud en nieuw te verbieden.
Reageer

Amsterdammers kunnen vanaf maandag hun mening geven over het voorstel van de gemeente om het afsteken van vuurwerk door particulieren met oud en nieuw te verbieden. De hoofdstad wil dit omdat er tijdens de jaarwisseling steeds meer incidenten zijn met overlast, schade en letsel als gevolg van vuurwerk. Professionele vuurwerkshows met vergunning zijn nog wel toegestaan.

Totaalverbod

In Rotterdam besloot de gemeenteraad al eind januari dit jaar tot een totaalverbod op het afsteken van particulier vuurwerk. Daarmee was de Maasstad de eerste van de vier grote gemeenten. Apeldoorn was de eerste gemeente in Nederland die al in oktober 2019 besloot tot een algeheel verbod. Inmiddels geld een verbod ook in Nijmegen, Arnhem en Gennep. En in bijna alle andere gemeenten wordt er over nagedacht. Zo ook in de hoofdstad.

Meerderheid
In Amsterdam stemde een meerderheid van de gemeenteraad al in februari voor een verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren. Maar de gemeente wil niet over een nacht ijs gaan, en heeft daarom besloten de inwoners om hun mening te vragen. Inwoners en andere belanghebbenden kunnen tot 6 september laten weten wat ze vinden van de plannen van de gemeente. ‘Over het afsteken van vuurwerk is de afgelopen jaren steeds meer discussie’, schrijft de gemeente op de website. ‘Want tijden veranderen en dat geldt ook voor hoe wij over bepaalde zaken denken. Welke risico's we nog aanvaardbaar vinden. Of we vinden dat de overlast, schade en het letsel door vuurwerk nog wel opwegen tegen het plezier van het zelf mogen afsteken.’

 

Creatieve ideeën

Amsterdam zegt te streven naar een veilige en feestelijke jaarwisseling voor iedereen. De gemeente heeft creatieve partijen gevraagd met ideeën te komen voor een nieuwe vorm van oud en nieuw vieren. ‘Bijvoorbeeld door een centrale viering te koppelen aan lokale activiteiten in stadsdelen en buurten.’ (Red./ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.