of 62812 LinkedIn

Ambtenaren gaan voor tweedehands

De  digitale marktplaats voor overheidsproducten, die begin jaar dit is gestart, blijkt een succes. Tot op heden hebben zich ruim 35 publieke instellingen aangemeld voor de website www.overbijdeoverheid.nl.  Het concept is zelfs overgenomen door het Rijk, dat binnenkort een eigen marktplaats begint.
3 reacties
De digitale marktplaats voor overheidsproducten, die begin jaar dit is gestart, blijkt een succes. Tot op heden hebben zich ruim 35 publieke instellingen aangemeld voor de website www.overbijdeoverheid.nl. Het concept is zelfs overgenomen door het Rijk, dat binnenkort een eigen marktplaats begint.

Mindset
Oprichter Gerbrand Bijkerk, zelf ambtenaar, is een tevreden mens. Meer dan half jaar geleden startte hij de website, en nog altijd melden zich wekelijks nieuwe partijen aan. Niet alleen stoelen en bureaus worden er verhandeld, ook parkeerautomaten en lantaarnpalen. ‘In deze economische tijden is het niet nodig om alles nieuw te kopen’, zegt Bijkerk. ‘Wat is er mis met tweedehands? Ook bij de overheid is de mindset langzaam aan het veranderen. Gelukkig maar’.

Schaamte
Volgens de oprichter heerst er bij de overheid nog steeds een soort schaamte om te laten zien dat ze spullen over heeft. ‘Het gedrag van ambtenaren ligt altijd onder een vergrootglas, ze hebben natuurlijk toch publiek geld onder hun hoede’. Bijkerk hoopt dat de overheid de schroom meer van zich af gaat gooien: ‘Leg uit waarom bijvoorbeeld een partij stoelen overbodig is, dan zullen de mensen dat heus wel begrijpen’.

Adverteren
De publieke instanties hebben zich tot nu toe altijd op eigen initiatief aangesloten bij de website. Vanaf volgend jaar wil Bijkerk ook gaan adverteren in magazines en op internet. Hij streeft er uiteindelijk naar om 65 procent van de Nederlandse gemeenten te betrekken bij www.overbijdeoverheid.nl.

Het Rijk
Dat het Rijk zijn eigen marktplaats begint en niet met hem gaat samenwerken, vindt Bijkerk jammer. ‘Maar ik ben ook wel een beetje  trots. Het bevestigt dat ik het goed gezien had’. Vanaf volgend jaar januari zal de website van het Rijk online te vinden zijn.

Spaargeld
Vooralsnog houdt Bijkerk geen cent over aan  zijn marktplaats. ‘Sterker nog: al mijn spaargeld is eraan op gegaan’. Als het aan hem ligt gaat dat veranderen. ‘Op dit moment ben ik, naast mijn huidige werk, 2 tot 3 uur per dag bezig met het beheren van de website, maar uiteindelijk hoop ik me daar volledig op te kunnen gaan richten’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.