of 60715 LinkedIn

Personalia BB 24-2019

Naar het ambt van burgemeester van Den Helder hebben 9 personen gesolliciteerd. Alle sollicitanten zijn man. Van deze kandidaten hebben of hadden zeven personen een (fulltime) functie in het (lokaal) openbaar bestuur.

Iris Meerts
Iris Meerts

Iris Meerst
Iris Meerts is benoemd tot burgemeester van Wijk bij Duurstede. De benoeming gaat in op 16 december 2019. Meerts (47) is lid van de PvdA. Zij is momenteel managing director van het Centre of Expertise Cyber Security aan de Haagse Hogeschool. Meerts volgt Tjapko Poppens (VVD, 49) op, die burgemeester van Amstelveen werd. Albertine van Vliet-Kuiper (D66) was in de tussentijd waarnemend burgemeester.

Theo Segers
Met ingang van 13 januari is Theo Segers benoemd tot burgemeester van Molenlanden. Segers (59) is lid van de ChristenUnie. Hij is momenteel burgemeester van Staphorst. Op dit moment is Dirk van der Borg (CDA, 64) waarnemend burgemeester van Molenlanden. De gemeente Molenlanden is per 1 januari 2019 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Giessenlanden en Molenwaard.

Annemiek Jetten
Burgemeester Annemiek Jetten van Vlaardingen treedt af. Het huidige politieke klimaat in Vlaardingen vraagt om een bestuursstijl die niet volledig aansluit bij de haar kwaliteiten, staat in de verklaring. Jetten (PvdA, 58) is sinds januari 2017 burgemeester in Vlaardingen. Daarvoor was ze burgemeester van Sluis. Bas Eenhoorn (VVD, 73) is inmiddels benoemd tot waarnemend burgemeester.

Wilma van der Rijt
De gemeenteraad van Brunssum heeft Wilma van der Rijtvan der Kruis voorgedragen als burgemeester. Van der Rijt (CDA, 59) is wethouder in Best. Daarvoor was ze wethouder in Heeze- Leende. Van der Rijt volgt in Brunssum partijgenoot Luc Winants op, die eind 2017 vertrok na de kwestie rond wethouder Jo Palmen. Winants is inmiddels voorgedragen als burgemeester van Venray.

Jan Pierik
De gemeenteraad van Borne heeft Jan Pierik (PvdA, 60) voorgedragen als nieuwe burgemeester. Hij wordt de opvolger van Rob Welten (CDA), die begin dit jaar burgemeester werd van Haaksbergen. Sindsdien is Gerard van den Hengel (VVD) waarnemer in Borne. Pierik is lang bestuurder in de zorg geweest.

Evert Weys
De gemeenteraad van Hilvarenbeek heeft Evert Weys voorgedragen als burgemeester van Hilvarenbeek. Weys (46) wordt de opvolger van Ryan Palmen (VVD) die sinds april 2019 burgemeester is van Horst aan de Maas. Sindsdien wordt het burgemeesterschap waargenomen door Harrie Nuijten (PvdA). Weys is nu voor de lokale partij GBWP wethouder in Bergen op Zoom, daarvoor was hij gemeenteraadslid en fractievoorzitter.


Komen en gaan
Yolan Koster-Dreese
In Montfoort is Yolan Koster-Dreese benoemd tot wethouder voor Progressief Akkoord. Koster was eerder wethouder in Woerden en Bergen. Ze volgt Jocko Rensen op, die het vertrouwen van de gemeenteraad miste.

Henry ten Zijthoff
Wethouder Henry ten Zijthoff (PvdA/GroenLinks, 67) stopt als wethouder van Waddinxveen. In een brief aan de raad schrijft Ten Zijthoff dat zijn energie de laatste maanden afnam om zijn functie goed uit te kunnen voeren.


Barometer: Burgemeester doorgaans een man
Het percentage vrouwelijke burgemeesters is in de afgelopen zes jaar ongeveer gelijk gebleven: van 31,4% in 2014 tot 33% in 2019.


Harry Leunessen
De gemeenteraad van Vaals heeft Harry Leunessen voorgedragen als burgemeester. Leunessen (PvdA, 54) is oud-wethouder van Landgraaf en op dit moment manager public affairs in Heerlen. Leunessen moet Reg van Loo (partijloos, 67) opvolgen, die met pensioen gaat.

Jaap Smit
Jaap Smit is opnieuw beëdigd tot commissaris van de koning in Zuid-Holland. Smit (CDA, 62) begint op 1 januari 2020 aan zijn tweede termijn. Voor zijn benoeming tot commissaris was hij voorzitter van het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV).

Eelco Eerenberg
De fractie van D66 Utrecht draagt Eelco Eerenberg voor als nieuwe wethouder in Utrecht. Eerenberg is sinds 2002 lid van D66 en vanaf 2010 raadslid. Vanaf 2014 is hij wethouder in Enschede en nu bezig aan zijn tweede periode.

Govert Veldhuijzen
Waarnemend burgemeester Govert Veldhuijzen van Hoeksche Waard kondigt zijn vertrek aan. Veldhuijzen kan de functie niet langer combineren met de zorg voor zijn zieke echtgenote. Hij was eerder waarnemend burgemeester van Nissewaard en Gorinchem. Verder was hij gedeputeerde in Zuid-Holland en wethouder in Dordrecht.

Frans Buijserd
Frans Buijserd (CDA, 67) is benoemd tot waarnemend burgemeester van Nieuwkoop. Buijserd was al sinds 2007 kroonbenoemd burgemeester van Nieuwkoop. Vanwege zijn leeftijd zag hij af van een nieuwe termijn als burgemeester. Tot er een nieuwe burgemeester is, blijft Buijserd waarnemend burgemeester. Eerder was hij burgemeester in Aalburg en wethouder in Apeldoorn.

Hélène van Rijnbach
In Halderberge is Hélène van Rijnbach- de Groot (CDA) benoemd tot waarnemend burgemeester. In Halderberge neemt zij waar voor partijgenoot Jobke Vonk-Vedder.


Burgemeesters vacature
Schouwen-Duiveland
Het burgemeesterschap van Schouwen- Duiveland is vacant per 20 mei 2020. De gemeente heeft circa 34.000 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 8.560,55 bruto per maand (per 1 januari 2020). U kunt solliciteren tot 13 januari 2020. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 10 december op www.officielebekendmakingen.nl/ Staatscourant.

Hardenberg
Het burgemeesterschap van Hardenberg is vacant sinds 16 september 2019. De gemeente heeft circa 60.600 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 10.062,61 bruto per maand (per 1 januari 2020). U kunt solliciteren tot 17 januari 2020. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 19 december op www.officielebekendmakingen.nl/ Staatscourant.

Lingewaard
Het burgemeesterschap van Lingewaard is vacant sinds 10 juli 2019. De gemeente heeft circa 46.500 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 9.280,73 bruto per maand (per 1 januari 2020). U kunt solliciteren tot 18 januari 2020. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 20 december op www.officielebekendmakingen. nl/Staatscourant.


Anja Woortman
 
Wethouder Anja Woortman (PvdA) heeft aangegeven te stoppen als wethouder van Midden- Groningen omdat ze het werk als wethouder niet langer kan combineren met haar gezinsleven. Eerder was Woortman van 2015 tot 2018 wethouder in Slochteren.

Hans Schrikkema
In de provincie Groningen is Hans Schrikkema benoemd tot provinciesecretaris. Schrikkema vervulde deze rol al op interim-basis sinds oktober 2018. Hij volgt Henk Jan Bolding op. Hiervoor was Schrikkema werkzaam als directeur beleid en strategie bij de provincie Groningen en directeur onderwijsservices bij de Informatie Beheer Groep.


Overleden:
Gerard van Otterloo is op 69-jarige leeftijd overleden. Van Otterloo was wethouder in Den Haag. Hij begon in 1974 als raadslid voor de Kabouters (de toenmalige partij van Roel van Duijn) in de gemeenteraad. Al snel stapte hij over naar de PvdA. In 1982 werd hij wethouder.

Meindert Schollema is op 69-jarige leeftijd overleden. Schollema was burgemeester in Pekela van januari 1999 tot november 2015 en waarnemend burgemeester van Menterwolde van juli 2005 tot januari 2007. Daarvoor was hij wethouder in Middelstum.

Jan Pastoor is op 84-jarige leeftijd overleden. Pastoor was onder meer gedeputeerde van de provincie Drenthe, burgemeester in Workum en Hindeloopen en van de voormalige gemeente Smilde en Eerste Kamerlid. Pastoor leidde eind jaren negentig het proces rond de omvangrijke herindeling van Drenthe.


Hans Keuken
Hans Keuken (SGP, 59) gaat stoppen als wethouder van Neder-Betuwe. Keuken is sinds 2008 wethouder in de gemeente. Hij wordt manager HRM bij een grote onderneming.

Lotte de Jong
Lotte de Jong is benoemd tot interim- gemeentesecretaris in Nijkerk. Zij neemt een deel van de taken over van Gert van Beek die vanwege ziekte voor langere tijd is uitgevallen. De Jong heeft ervaring in soortgelijke functies in Almelo, Ermelo en Blaricum.

Rob ten Boden
In Teylingen heeft wethouder Rob ten Boden (Trilokaal) zijn ontslag aangeboden. Ten Boden heeft zich als raadslid en wethouder 16 jaar ingezet voor de gemeentelijke politiek. Persoonlijke redenen zijn aanleiding voor zijn vertrek.

Michel Tromp
Met ingang 1 februari is Michel Tromp benoemd tot gemeentesecretaris van Baarle-Nassau. Hij wordt ook directeur ABG, de ambtelijke organisatie van Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen. Tromp was al eerder interim-gemeentesecretaris. Eerder werkte hij als gemeentesecretaris in Zevenaar en Goirle. Tromp volgt Hans Slagboom op.

Maurits van de Geijn
Met ingang van 17 februari 2020 is Maurits van de Geijn benoemd tot gemeentesecretaris van Renkum. Daar is Rudie Heintjes nog interim-secretaris, sinds het vertrek van Jeroen Severink. Van de Geijn is op dit moment gemeentesecretaris van Oldebroek. Hij werkte eerder als manager in Hattem, Zwolle en Oldebroek.

Isabelle Broeders
Met ingang van 13 januari is Isabelle Broeders benoemd tot griffier van Rotterdam. Broeders is sinds 2010 secretaris van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Eerder werkte zij onder meer als talentmanager bij het partijbureau van deze partij. In Rotterdam volgt ze Han van Midden op, die burgemeester van Roosendaal is geworden. Marcel van Dam is op dit moment interim-griffier.

Erik de Ruiter
Erik de Ruiter, de huidige gemeentesecretaris van Veldhoven, wordt de nieuwe gemeentesecretaris van Helmond. De Ruiter was eerder werkzaam voor de gemeenten Geldrop- Mierlo, Hellevoetsluis en Helmond. Hij wordt de opvolger van Alwin ter Voert die met pensioen gaat.

Henk Jan Meijer
Henk Jan Meijer is sinds 1 december voorzitter van de Stichting Thorbecke Zwolle. Meijer nam eerder dit jaar afscheid als burgemeester van Zwolle en zit sinds 11 juni voor de VVD in de Eerste Kamer. Henk Jan Meijer volgt Alex Engbers op, die na tien jaar de stichting verlaat.

Anne Idema
Anne Idema gaat op 1 februari 2020 aan de slag als gemeentesecretaris van Vlieland. Hij wordt daar de opvolger van Robert Lanting die sinds september 2019 programmamanager is bij de provincie Fryslân. Idema is nu nog griffier van de gemeenteraad van Bergen.

Christien Bronda
Met ingang van 1 januari 2020 is Christien Bronda benoemd tot gemeentesecretaris van Groningen. Zij wordt de opvolger van Peter Teesink die gemeentesecretaris van Amsterdam werd. Diana Starmans was het afgelopen jaar de interim- secretaris. Bronda is nu nog directeur bij het Samenwerkingsverband Noord- Nederland.

Tini Smits
Naar aanleiding van het vertrek van gemeentesecretaris Peggy Hurkmans naar Bernheze is Tini Smits vanaf 1 december benoemd tot waarnemend gemeentesecretaris. Smits is lid van het managementteam in Heeze-Leende en tot 1 december werkzaam als concerncontroller.

Henk Korvinus
Met ingang van 20 januari wordt Henk Korvinus inspecteur- generaal Inspectie Justitie en Veiligheid bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Korvinus is momenteel hoofdofficier van justitie bij het Openbaar Ministerie (OM). Van 2015 tot juli 2019 was hij gedetacheerd als raadadviseur Veiligheid en Recht bij het ministerie van Algemene Zaken.

Gertjan Arts
In Eindhoven is Gertjan Arts benoemd tot directeur stedelijke opgaven. Hij neemt plaats in de Eindhovense directieraad naast gemeentesecretaris Aline Zwierstra, (interim) directeur bedrijfsvoering Ellen Dielissen en concerncontroller/ CFO Ad Verbakel. Hiervoor was hij werkzaam in Den Bosch als directeur stadsbeheer.

Krista Kuipers
Krista Kuipers wordt plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Kuipers was directeur Financieel Economische Zaken bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarvoor was zij raadadviseur bij het ministerie van Algemene Zaken.

Pieter Vermaas
Met ingang van 1 december is Pieter Vermaas de algemeen directeur bij BMC. Hij volgt Lieke Schepers op. Vermaas begon zijn carrière als P&O-adviseur bij verschillende gemeentes. Zo was hij onder meer hoofd bedrijfsvoering in Roosendaal.

Michiel Scheffer
Per 1 december 2019 heeft Michiel Scheffer zich verbonden als associé aan Berenschot. Hij gaat zich vooral richten op samenwerkingsprojecten tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden op het gebied van slimme industrie, innovatie en circulaire economie.

Paul Frissen
Met ingang van 1 januari is Paul Frissen de nieuwe voorzitter raad van toezicht van zorgorganisatie Dichterbij. Frissen is vanaf 2004 als bestuursvoorzitter en decaan verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Daarnaast is hij hoogleraar Bestuurskunde aan Tilburg University.

Leendert Odijk
Leendert Odijk is benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen van Ruimte voor Ruimte. Ruimte voor Ruimte kan bouwkavels aanbieden dankzij de zogeheten Ruimte voor Ruimte-regeling van het rijk. Hierbij zijn veestallen in het buitengebied afgebroken, fosfaatrechten ingeleverd, en mogen in plaats daarvan elders in de provincie Brabant bouwkavels worden uitgegeven.

Sjoerd Soeters
Na zo’n twintig jaar neemt de gemeente afscheid van stedenbouwkundig ontwerper Sjoerd Soeters. Soeters begon in 2000 als masterplanner van het stadsvernieuwingsprogramma Inverdan. Hiermee is Soeters de geestelijk vader van het compleet vernieuwde stadscentrum van Zaanstad. Hij blijft nog tot april 2020.

Stijn van Wely
Met ingang van 1 februari 2020 is Stijn van Wely concerndirecteur bij de provincie Gelderland. Hij vormt vanaf die datum samen met Pieter Hilhorst en Henrice Wittenhorst de directie. Van Wely was programmamanager voor de Natura 2000-opgave. Van Wely gaat met name aan de slag met de impact die de omgevingswet heeft op de bedrijfsvoering en uitvoering van de provincie.

Jan Pieter Lokker
Met ingang van 23 december is Jan Pieter Lokker (CDA, 70) benoemd tot waarnemend burgemeester van Hoeksche Waard. Aan Govert Veldhuijzen is op eigen verzoek eervol ontslag verleend als waarnemend burgemeester de gemeente Hoeksche Waard. Hij volgde Peter van der Velden op die wegens gezondheidsredenen zijn functie moest neerleggen.