of 63082 LinkedIn

Personalia BB 22-2020

Waddinxveen heeft weer een voltallig college. Na het opstappen van de wethouders, deed burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis het werk alleen. Martijn Kortleven, Brigitte Leferink en Kirsten Schippers zijn benoemd tot wethouder.

Marleen Sijbers
Marleen Sijbers

Marleen Sijbers
Marleen Sijbers is met ingang van 15 november benoemd tot burgemeester van Tholen. Sijbers (55) is lid van de VVD. Zij was van 2010 tot 2019 burgemeester van Sint Anthonis. Daarvoor was ze vier jaar wethouder in Neerijnen. Sijbers volgt in Tholen partijgenote Ger van de Velde-De Wilde op, die vorig jaar al aankondigde geen tweede termijn te ambiëren. Van de Velde begon in 2014 in Tholen.

Danny de Vries
Met ingang van 16 november 2020 is Danny de Vries benoemd tot burgemeester van Oudewater. De Vries (46) is lid van het CDA. Hij is momenteel directeur van bureau Albers De Vries en van de Twentse Ambassades. Hij is daarmee de opvolger van Pieter Verhoeve (SGP, 39), die op 13 november 2019 burgemeester werd van Gouda. Sinds dat moment is Wim Groeneweg (CDA, 63) actief als waarnemend burgemeester.

Sharon Dijksma
De gemeenteraad van Utrecht heeft Sharon Dijksma (PvdA, 49) voorgedragen als nieuwe burgemeester. Dijksma volgt Jan van Zanen (VVD) op, die Utrecht verruilde voor Den Haag. Dijksma is nu nog wethouder in Amsterdam. Ze was eerder lid van de Tweede Kamer en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu in twee kabinetten.

Klaas Sloots
De gemeenteraad van Stadskanaal heeft Klaas Sloots (GroenLinks, 49) voorgedragen als nieuwe burgemeester. Sloots is nu nog wethouder in Zwolle. Hij was eerder werkzaam bij de politie en gemeentesecretaris in De Marne. HIj volgt Baukje Galama (VVD) op. In afwachting van een eventuele herindeling werd in Stadskanaal twee keer een waarnemend burgemeester benoemd: eerst Froukje de Jonge (CDA) en later Yvonne van Mastrigt (PvdA).

Dirk te Grotenhuis
Wethouder Dirk te Grotenhuis (CDA) in Drechterland stapt op. Hij vindt het na 15 jaar wethouderschap wel welletjes. Daarbij komt dat hij ook de pensioengerechtigde leeftijd is genaderd. Te Grotenhuis was voor zijn wethouderschap twintig jaar lang ambtenaar in Drechterland, als sectorhoofd samenleving.

Wabe Wieringa
Wabe Wieringa wordt per 1 januari 2021 de nieuwe gemeentesecretaris van Barneveld. Wieringa is nu nog gemeentesecretaris in Zaltbommel. Eerder was hij secretaris in Vianen en Woerden. Daarnaast heeft hij een aantal leidinggevende functies vervuld bij diverse gemeenten. Wieringa is in Barneveld de opvolger van Erik van Steden, die op 31 december 2020 stopt als gemeentesecretaris.


Komen & gaan:
Pieter Lensselink
Pieter Lensselink is per januari de nieuwe gemeentesecretaris van Oldebroek. Lensselink werkt sinds 2008 bij Gooise meren. Hij volgt in Oldebroek interim gemeentesecretaris Arjan Doornbos op. Doornbos neemt waar nadat gemeentesecretaris Maurits van de Geijn gemeentesecretaris in Renkum werd.

Ingrid Geveke
Na ruim 13 jaar bij de gemeente Zwolle, waarvan de laatste vijf jaar in de functie van gemeentesecretaris, maakt Ingrid Geveke een volgende stap in haar loopbaan. Vanaf 1 februari 2021 wordt zij directeur Advies bij BMC.


Nico Kamphorst
Nico Kamphorst is de nieuwe gemeentesecretaris van Amersfoort. Hij nam de functie al waar sinds1 januari 2020. Kamphorst volgt Herke Elbers op. Kamphorst werkt al 19 jaar bij de gemeente Amersfoort, waar hij begon als hoofd economische ontwikkeling. Daarna was hij directeur stedelijke ontwikkeling en beheer.

Cees Loggen
Gedeputeerde Cees Loggen van Noord-Holland is gekozen tot voorzitter van de Conference of Peripheral Maritime Regions (CPMR). De CPMR is een denktank en belangenorganisatie die in Brussel opkomt voor de Europese kustregio’s, waaronder Noord-Holland. Loggen volgt Vasco Cordeiro op.

Theo de Vries
In Het Hogeland is Theo de Vries (CU, 59) benoemd tot wethouder. Hij volgt Harmannus Blok op. Tot voor kort werkte De Vries bij de Koninklijke Marechaussee. Hij was de afgelopen 14 jaar raadslid in De Marne en Het Hogeland. Blok heeft zijn ontslag ingediend na het miljoenendebacle bij een scholenproject.

Jos van den Broek
Met ingang van 1 december 2020 treedt Jos van den Broek aan als directeur van BrabantKennis. Van den Broek is nu nog werkzaam als senior onderzoeker bij het Rathenau Instituut. Hij zal in overleg met de provincie Noord-Brabant een inspirerend vervolg geven aan de opdracht van BrabantKennis.


Overleden:
Oud-wethouder Rob Mark van Heerhugowaard is overleden. Mark, die 82 jaar is geworden, was vier jaar wethouder financiën voor de VVD. Daarnaast had hij infrastructuur in zijn portefeuille.

Jan Willem Wegstapel is op 96-jarige leeftijd overleden. Hij was van 1970 tot 1978 burgemeester van Zoetermeer. Eerder was hij topambtenaar bij het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening en burgemeester in Maasdam, Haastrecht, Vlist en Stolwijk. In 1978 werd Wegstapel president- directeur van Luchthaven Schiphol.


Wim Kuijken
Wim Kuijken wordt voorzitter van de Kiesraad. Hij volgt Jan Kees Wiebenga op. Kuijken is onder meer secretaris-generaal geweest van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Algemene Zaken en Verkeer en Waterstaat. Vanaf 2010 was hij Deltacommissaris.

Jannemarie de Jonge, Francesco Veenstra, en Wouter Veldhuis zijn benoemd tot lid van het College van Rijksadviseurs. Veenstra wordt met ingang van 1 september 2021 Rijksbouwmeester en voorzitter van het College van Rijksadviseurs. Hij volgt Floris Alkemade op. De Jonge en Veldhuis worden Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving en starten op 1 december 2020. Zij volgen Berno Strootman en Daan Zandbelt op.

Bas ten Have
Wethouder Bas ten Have (D66) van Waterland is afgetreden. Reden is het besluit van de gemeente om zelfstandig te blijven en de gevolgen daarvan voor de Waterlandse begroting, waarvoor hij verantwoordelijk is. De portefeuilles van Ten Have worden verdeeld onder de overige wethouders.

Remko van de Belt
Remko van de Belt (PvdA) is de nieuwe wethouder op Texel. De PvdA’er volgt wethouder Jaap Vlaming (Groen- Links) op in de coalitie, nadat die partij besloot om uit de coalitie te stappen. Naast Van de Belt zijn Edo Kooman (Texels Belang) en Hennie Huisman- Peelen (VVD) wethouder op Texel.

Vera Hornstra
De gemeenteraad van Alkmaar heeft Vera Hornstra voorgedragen als nieuwe griffier. Ze begint op 1 januari 2021. Hornstra was de afgelopen veertien jaar griffier in Castricum. Eerder was ze fiscalist bij PriceWaterhouseCoopers. Hornstra volgt in Alkmaar Felix van Beek op, die afgelopen zomer vertrok.


Burgemeesters vacature

Sliedrecht
Het burgemeesterschap van Sliedrecht is vacant sinds 31 maart 2020. De gemeente heeft circa 25.300 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 8.560,55 bruto per maand. U kunt solliciteren tot 3 december 2020. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 11 november op www.officielebekendmakingen. nl/ Staatscourant.

Voorschoten
Het burgemeesterschap van Voorschoten is vacant sinds 1 november 2020. De gemeente heeft circa 25.600 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 8.560,55 bruto per maand. U kunt solliciteren tot 15 december 2020. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 23 november op www.officielebekendmakingen. nl/ Staatscourant.

Lelystad
Het burgemeesterschap van Lelystad is vacant sinds oktober 2020. De gemeente heeft circa 78.600 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 10.062,61 bruto per maand. U kunt solliciteren tot 14 december 2020. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 23 november op www.officielebekendmakingen. nl/ Staatscourant.


Jos van den Broek
Met ingang van 1 december 2020 treedt Jos van den Broek aan als directeur van BrabantKennis. Van den Broek is nu nog werkzaam als senior onderzoeker bij het Rathenau Instituut. Hij zal in overleg met de provincie Noord-Brabant een inspirerend vervolg geven aan de opdracht van BrabantKennis.

Nathanaël Middelkoop
Op Urk is Nathanaël Middelkoop (SGP, 27) benoemd tot wethouder. Hij volgt Geert Post op. Middelkoop was schaduwlid van de Statenfractie en bestuurslid op Urk en hij is er sinds 2018 raadslid. Hij werkte tot zijn benoeming als beleidsmedewerker bij VisNed, de belangenvereniging voor kottervissers.

Marieke van Dijk
In Heemskerk is wethouder Marieke van Dijk (D66) opgestapt. De gemeenteraad wees het collegevoorstel voor de begroting af. De coalitiepartijen VVD, CDA en Heemskerk Lokaal stemden voor een begrotingswijziging. Van Dijk zei dat ze geen verantwoordelijkheid nemen voor de gewijzigde begroting.

Koggenland
Rosalien van Dolder en Jan Houtenbos (beiden VVD) zijn benoemd tot wethouder in Koggenland. Zij vervangen wethouder Caroline van de Pol die burgemeester van Terschelling is. Houtenbos was eerder wethouder in Egmond en in Bergen en interim wethouder in Beemster. Koggenland zag de burgemeester, griffier, gemeentesecretaris en een wethouder andere carrièrestappen maken. De coalitie had daarom behoefte om het college tot de verkiezingen in 2022 te versterken met een derde wethouder met veel bestuurlijke ervaring.

Ralph de Vries
Ralph de Vries is de nieuwe griffier van Heemskerk. De Vries was hiervoor griffier in Blaricum. Daarvoor was hij statenlid en gedeputeerde in de provincie Utrecht en gedeputeerde in Noord-Holland. In Heemskerk wordt hij de opvolger van Sabine de Kroon die plaatsvervangend kabinetschef van de provincie Noord- Holland werd.

Winnie Prins
Het Kennispunt Lokale Politieke Partijen heeft met ingang van 1 januari 2021 een bestuur benoemd. Vanaf die datum gaat het Kennispunt verder als zelfstandige stichting. Winnie Prins, wethouder namens Leefbaar Zeewolde, wordt voorzitter van het bestuur. De overige bestuursleden zijn: Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam), Jan de Koning (Gemeentebelangen Gouda), Emmy Lamers (Heemskerk Lokaal), Ted van de Loo (Dorpsvisie, Oirschot), Anko Postma (Opsterlands Belang), Gerben Stormbroek (POS Soest), Ricus Tiekstra (Groen Drimmelen) en Hendrik Westerbeek (BuitenGewoon Leefbaar Steenwijkerland).

Pieter Teeninga
In Nunspeet is Pieter Teeninga (CU, 65) benoemd tot wethouder. Teeninga was eerder elf jaar wethouder in Harderwijk. Hij volgt de vertrokken wethouder Gert van den Berg op. Van den Berg was negen jaar wethouder van Nunspeet. Hij is aan de slag gegaan als manager Jeugd GGZ & Wmo.

Fred Dellemijn
Wethouder Fred Dellemijn is met onmiddellijke ingang afgetreden als wethouder in Heiloo. Zijn lokale partij Heiloo-2000 verliet de coalitie. Dellemijn gaf aan geen deel uit te willen maken van een college zonder meerderheid. Door de overstap van raadslid Corrie Konijn van Heiloo- 2000 naar Heiloo Lokaal raakte de coalitie de meerderheid in de raad kwijt.

Loek Damen
Loek Damen is namens de Ouderenpartij Heerlen (OPH) tot wethouder van Heerlen benoemd. Damen is de opvolger van Frank Simons, die griffier in Simpelveld is geworden. Damen kwam voor het eerst in de gemeenteraad in 1983 en vervolgens na een periode van afwezigheid opnieuw in 2006. Hij was eerder wethouder in Heerlen van 2002 tot 2006.

Rob van Reijswoud
Rob van Reijswoud wordt per 1 december 2020 de nieuwe gemeentesecretaris van Ouder-Amstel. Van Reijswoud was eerder werkzaam bij onder meer de gemeenten Lelystad, Enkhuizen en Purmerend. Hij bekleedde diverse functies. Daarnaast is Van Reijswoud sinds 2014 fractievoorzitter van de VVD in Enkhuizen.

Leandra Kilian
Leandra Kilian wordt de nieuwe griffier van Bernheze. Zij volgt Jan van den Oever op, die met pensioen is gegaan. Kilian werkt sinds 2008 voor de griffie van Bernheze. Daarvoor werkte ze voor de gemeente Zaltbommel.

Michael Sijbom
Michael Sijbom is de nieuwe directeur van Landschap Overijssel. Sijbom was in de jaren 2011 tot 2017 burgemeester van Losser. Hij neemt de taken over van Eibert Jongsma die tijdelijk directeur bestuurder van Landschap Overijssel is.