of 62812 LinkedIn

Personalia BB 17-2020

Er hebben 29 personen gesolliciteerd naar het ambt van burgemeester van Stadskanaal. Na het vertrek van burgemeester Baukje Galama in 2018 was eerst Froukje de Jonge en later Yvonne van Mastrigt waarnemend burgemeester.

Marleen Sanderse
Marleen Sanderse

Marleen Sanderse
Marleen Sanderse is benoemd tot burgemeester van Hattem. De benoeming gaat in op 18 september 2020. Sanderse (CDA, 44) is momenteel adjunct afdelingsmanager stedelijk beleid in Almere en lid van provinciale staten van Noord-Holland. Op dit moment is Toon van Asseldonk (D66) waarnemend burgemeester van Hattem. Hij neemt waar sinds de benoeming van Jan Willem Wiggers (CDA, 64) tot waarnemend burgemeester van Hardenberg.

Hans Broekhuizen
In Twenterand is Hans Broekhuizen benoemd tot burgemeester. De benoeming gaat in op 18 september 2020. Broekhuizen (41) is lid van het CDA. Hij is momenteel wethouder in Heerenveen. Annelies van der Kolk (CU) is sinds mei 2017 waarnemend burgemeester.

Nelly Kalfs
Met ingang van 24 september is Nelly Kalfs benoemd tot burgemeester van Lingewaard. Kalfs (59) is geen lid van een politieke partij. Zij is momenteel hoofdingenieurdirecteur Rijkswaterstaat Oost- Nederland. Op dit moment is Josan Meijers (PvdA) waarnemend burgemeester van Lingewaard. Zij neemt waar na het vertrek van Marianne Schuurmans (VVD, 59), die burgemeester in Haarlemmermeer werd.

Dirk-Siert Schoonman
Dirk-Siert Schoonman is geïnstalleerd als nieuwe dijkgraaf van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Schoonman volgt daarmee de in augustus vorig jaar overleden Herman Dijk op. In de afgelopen periode heeft Piet Zoon de functie van dijkgraaf waargenomen. De nieuwe dijkgraaf was tot voor kort heemraad bij Waterschap Vallei en Veluwe en heeft zitting in het dagelijks bestuur van de Unie van Waterschappen.

Roel Wever
Roel Wever wordt de nieuwe burgemeester van Heerlen. De benoeming gaat in op 28 september 2020. Wever (58) is lid van de VVD. Hij is momenteel directeur van PublicSpirit en lid van de Eerste Kamer. Op dit moment is Emile Roemer (SP) waarnemend burgemeester van Heerlen. Hij neemt waar sinds het vertrek van Ralf Krehwinkel (PvdA).

Sebastiaan Nieuwland
Sebastiaan Nieuwland is benoemd tot burgemeester van Uitgeest. De benoeming gaat in op 16 september 2020. Nieuwland (D66, 45) is momenteel wethouder in Vlaardingen. Hij volgt Wendy Verkleij-Eimers (VVD) op, die in januari burgemeester van Noordwijk werd. Op dit moment is Gerrit Goedhart (CDA) waarnemend burgemeester van Uitgeest.


Komen & gaan:
Maurits Voorhorst
Per 1 september wordt Maurits Voorhorst gemeentesecretaris van Gooise Meren. Hij volgt Dick van Huizen op, die in februari zijn overstap maakte naar de BUCH. Voorhorst werkte hiervoor ruim 18 jaar bij de gemeente Uithoorn, waarvan de laatste vijf jaar als gemeente secretaris.

Jan van den Oever
Per 1 december 2020 beëindigt Jan van den Oever zijn loopbaan als raadsgriffier van Bernheze. Van den Oever werkte ruim 41 jaar in overheidsdienst. In 1981 kwam hij in dienst bij de gemeente Heesch (later opgegaan in Bernheze). Bij de invoering van het dualisme in 2003 werd hij benoemd tot griffier.


Caroline van der Pol
Op Terschelling is Caroline van der Pol voorgedragen als burgemeester. Van der Pol (VVD, 58) is op dit moment wethouder in Koggenland. Ze gaat Bert Wassink (Groen- Links, 63), die wethouder in Leeuwarden werd, opvolgen. Jon Hermans-Vloedbeld (VVD, 66) is nu waarnemend burgemeester.

Michel Bezuijen
Met ingang van 1 oktober is Michel Bezuijen benoemd tot burgemeester van Zoetermeer. Bezuijen (VVD, 53) is nu nog burgemeester van Rijswijk. Jan Pieter Lokker (CDA) is waarnemend burgemeester van Zoetermeer. Hij neemt waar sinds Charlie Aptroot (VVD, 69) begin dit jaar met vervroegd pensioen ging.

Leen Verbeek
Provinciale Staten van Flevoland hebben commissaris van de koning Leen Verbeek (PvdA, 66) voorgedragen voor herbenoeming. In 2008 begon Leen Verbeek in Flevoland. Eerder was Verbeek onder andere wethouder in Houten en burgemeester in Purmerend.

Lambert Verheijen
Dijkgraaf Lambert Verheijen legt na een periode van ruim 15 jaar zijn ambt als dijkgraaf neer. Sinds 2005 is hij voorzitter van het algemeen en dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas. Hij blijft dijkgraaf tot april 2021. In 2005 startte Verheijen als dijkgraaf bij waterschap Aa en Maas. Vanaf 1987 was hij lange tijd lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant, en vanaf 1992 ook lid van Gedeputeerde Staten. Van 2015 tot 2019 zat Lambert Verheijen namens de PvdA in de Eerste Kamer.

West-Betuwe
In West Betuwe zijn twee nieuwe wethouders benoemd. Het gaat om Sietske Klein (VVD) en Annet IJff (PvdA). Klein is jaren wethouder in buurgemeente Buren geweest. IJff zit al jaren in de gemeenteraad voor de PvdA, eerst in de vroegere gemeente Geldermalsen en nu in fusiegemeente West Betuwe. Ze volgen Jacoline Hartman op, die plaats moest maken omdat haar partij LLB door de andere partijen uit de coalitie is gezet.

Jan Boelhouwer
In Waalre is Jan Boelhouwer (PvdA, 70) aangesteld als waarnemend burgemeester. Boelhouwer moet een oplossing zoeken voor de bestuurlijke crisis in die gemeente. De benoeming volgt op slepende problemen tussen burgemeester Jan Brenninkmeijer (CDA, 63), de vier wethouders en de gemeenteraad. Boelhouwer was tot voor kort burgemeester van Gilze en Rijen.

Maarten Offinga
De gemeenteraad van Hardenberg heeft Maarten Offinga voorgedragen als burgemeester. Offinga (57) is nu nog wethouder namens het CDA in Súdwest- Fryslân. Offinga werd gekozen uit in totaal twintig sollicitanten, vier vrouwen en zestien mannen.

Joost van Oostrum
Burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland is herbenoemd. Op 4 juli 2014 begon hij als burgemeester in Berkelland. De VVD’er was eerder onder meer raadslid en wethouder in Houten, statenlid in de provincie Utrecht en burgemeester van Rhenen.

Jacqueline Koops
Burgemeester Jacqueline Koops van Heerde treedt af vanwege de gevolgen van de coronabesmetting die zij half maart opliep. De 50-jarige burgemeester heeft onvoldoende conditie om haar functie goed uit te kunnen oefenen en moet nog lang revalideren. Koops (ChristenUnie) legt haar taken direct neer. Ze trad in 2019 aan als burgemeester van Heerde.

Zandvoort
In Zandvoort is het college met de installatie van drie wethouders weer compleet. Nieuw als wethouder in Zandvoort is Raymond van Haeften (D66). Hij was eerder wethouder in Haarlemmerliede en Spaarnwoude en begeleidde in die hoedanigheid daar de fusie met Haarlemmermeer. Terug in het Zandvoortse college zijn Gert-Jan Bluijs (CDA) en Ellen Verheij (VVD).


Burgemeesters vacature
Waterland

Het burgemeesterschap van Waterland is vacant sinds 1 februari 2020. De gemeente heeft circa 17.500 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 7.874,98 bruto per maand. U kunt solliciteren tot 22 september 2020. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 31 augustus op www.officielebekendmakingen.nl/ Staatscourant.

Den Helder – hernieuwde openstelling
Het burgemeesterschap van Den Helder is vacant sinds 30 september 2019. De gemeente heeft circa 56.300 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 9.280,73 bruto per maand. U kunt solliciteren tot 30 september 2020. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 8 september 2020 op www.officielebekendmakingen. nl/ Staatscourant.


Jan Lonink
Burgemeester Jan Lonink (69) stopt per 1 mei 2021 als burgemeester van Terneuzen. Lonink werd er op 1 juli 2003 als burgemeester geïnstalleerd. Eerder was hij waarnemend burgemeester van Norg en Axel, burgemeester van Sas van Gent en van Rijssen-Holten. Daarvoor was hij lid van de Tweede Kamer voor de PvdA.

Roel Sluiter
Burgemeester Roel Sluiter (PvdA, 66) van Harlingen heeft zijn vertrek aangekondigd. Hij zal in mei 2021, aan het eind van zijn ambtsperiode stoppen. Sluiter is sinds mei 2015 burgemeester van Harlingen, nadat hij er al drie jaar waarnemend burgemeester was. Voor zijn burgemeesterschap was hij onder andere wethouder in Leeuwarden.


Overleden:
Oud-burgemeester Joke Kersen is op 76-jarige leeftijd overleden. Kersten (PvdA) was (waarnemend) burgemeester van Uden. Eerder was ze lid van de Tweede Kamer en burgemeester van Grubbenvorst en Broekhuizen en waarnemend burgemeester van Arcen en Velden, Bergeijk en Asten.

Gemeentesecretaris Annick Buise-Jansen is op 51-jarige leeftijd overleden. Ze was al enige tijd ziek. Buise was gemeentesecretaris in Druten en betrokken bij de Werkorganisatie Druten Wijchen en bij de gemeenten Druten en Wijchen.

Frans Meulendijks is overleden. Hij was in de periode 1978 -1990 wethouder in de gemeente Someren namens de Gemeenschapslijst. Frans Meulendijks is 80 jaar geworden.

Voormalig PvdA-politicus Gijs de Vries is op 96-jarige leeftijd overleden. In de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 was De Vries in diverse functies actief voor de Leeuwarder PvdA. Eerst als secretaris van de afdeling Leeuwarden, vanaf 1963 tot 1975 als raadslid waarna hij via het vice-fractievoorzitterschap uiteindelijk in 1975 wethouder werd. Een functie die hij bekleedde tot 1986.

Wethouder John van den Heuvel van Lelystad is onverwachts overleden op 66-jarige leeftijd. Van den Heuvel was voordat hij wethouder werd twee periodes raadslid: van 2006 tot 2014. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 nam de SP bestuurlijke verantwoordelijkheid en trad John van den Heuvel aan in een college van VVD, PvdA, ChristenUnie en InwonersPartij Lelystad.

Jeroen van Berkel, namens de PvdA stadsdeelbestuurder in Amsterdam West, is onverwacht overleden. Hij is vijftig jaar geworden. Van Berkel was sinds 1999 actief in de politiek, aanvankelijk als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer, later onder meer als politiek assistent van Ahmed Aboutaleb. Eerst toen Aboutaleb wethouder was in Amsterdam, later ook in Den Haag, tijdens het staatssecretarisschap van Aboutaleb. Sinds 2014 was Van Berkel stadsdeelbestuurder in West.

Gemeenteraadslid Cees Huijssoon is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was het langstzittende raadslid van Nederland en zou op 1 september, 50 jaar onafgebroken lid zijn van de gemeenteraad. Huijssoon begon in 1970 in de raad van de toenmalige gemeente Zevenbergen voor de Protestants-Christelijke Combinatie. Die fractie werd later het CDA. In 1997 stapte hij over naar de Hoekse Lijst. Na de vorming van de gemeente Moerdijk werden de lokale partijen samengevoegd tot Onafhankelijk Moerdijk.


Jules Bijl
D66 heeft Jules Bijl voordragen als wethouder in Vlaardingen. Hij volgt Sebastiaan Nieuwland op, die burgemeester wordt in Uitgeest. Bijl is onder andere burgemeester geweest in Eemnes en waarnemend burgemeester in Montfoort, bestuurder bij een grote zorginstelling, ambassadeur voor Buitenlandse Zaken en directeur van het Kabinet van de Gouverneur van Curaçao.

Liesbeth Spies
De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft Liesbeth Spies (CDA, 54) voorgedragen voor herbenoeming. Spies is sinds 2014 burgemeester van Alphen aan den Rijn. Daarvoor was ze onder andere lid van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en waarnemend burgemeester van Stichtse Vecht.

Erik de Groot
In Harlingen is Erik de Groot benoemd tot nieuwe wethouder. Hij volgt Hein Kuiken op, die wethouder in Leeuwarden is geworden. De Groot, 46, is eerder raadslid en afdelingsvoorzitter van de PvdA geweest. Tot zijn benoeming was hij werkzaam als consultant financiële dienstverlening.

Petra Molenaar
Petra Molenaar (SP) is benoemd tot wethouder in Nijmegen. Zij vervangt Renske Helmer, die wegens gezondheidsproblemen besloot haar taken neer te leggen. Molenaar (1983) maakte sinds 2014 onderdeel uit van de gemeenteraad namens de SP. Tot aan haar wethouderschap was Molenaar docent maatschappijleer in het middelbaar onderwijs en decaan.

Bernadette Wolters
Wethouder Bernadette Wolters treedt af als wethouder van de gemeente Nieuwkoop. Door ziekte en een paar ongelukken is ze niet meer in staat haar werk goed te doen. Wolters heeft niet het vooruitzicht hier op korte termijn van te kunnen herstellen.

Luc Volders
Wethouder Luc Volders heeft zijn ontslag aangeboden aan de gemeenteraad Meerssen. Volders is al enige tijd met ziekteverlof wegens de gevolgen van een hersenbloeding die hem in 2019 trof. Hij laat in een brief weten dat hij niet in de juiste conditie is om de taak van wethouder naar behoren uit te voeren.

Piet Bruinooge
Piet Bruinooge (CDA, 64) stopt per 1 oktober als burgemeester van Alkmaar. Bruinooge was eerder wethouder in Middelburg. In 2003 werd hij benoemd tot burgemeester van Renkum. In januari 2007 werd hij burgemeester van Alkmaar, waar hij na de herindeling in 2015 ook even waarnemend burgemeester is geweest.

Jan Schrijen
Burgemeester Jan Schrijen (partijloos, 67) heeft meegedeeld dat hij per 1 maart 2021 stopt als burgemeester van Valkenburg aan de Geul. Schrijen begon op 1 maart 2017. Eerder was hij onder andere burgemeester van Venlo, wethouder in Beek, gedeputeerde in Limburg en dijkgraaf van het waterschap Roer en Overmaas.