of 58952 LinkedIn

Personalia BB 11-2019

De gemeenteraden van Dinkelland, Losser en Oldenzaal hebben ervoor gekozen om met een nieuwe gezamenlijke rekenkamercommissie te gaan werken. De commissie bestaat uit voorzitter Fons Lohuis, Mike Loman en Erie Tanja.

Doret Tigchelaar
Doret Tigchelaar

Doret Tigchelaar
In Wierden is Doret Tigchelaar-van Oene benoemd tot burgemeester. De benoeming gaat in op 17 juni 2019. Tigchelaar- van Oene (58) is lid van de VVD. Zij was eerder wethouder in Hattem. Ze volgt Henk Robben (CDA, 66) op.

Hein van der Loo
Met ingang van 5 juni 2019 is Hein van der Loo benoemd tot burgemeester van Zwijndrecht. Van der Loo (48) is lid van het CDA. Hij is op dit moment zelfstandig adviseur en interim manager. Momenteel is Robert Strijk (D66, 54) tijdelijk burgemeester van Zwijndrecht. Hij volgde Dominic Schrijer (PvdA, 52) op, die in februari voorzitter van Koninklijke BLN-Schuttevaer werd.

Birgit Op de Laak
Met ingang van 19 augustus 2019 is Birgit Op de Laak benoemd tot burgemeester van Nederweert. Op de Laak (57) is lid van PvdA. Zij is op dit moment wethouder van Horst aan de Maas. Ze volgt Henk Evers (PvdA, 66) op.

Han Looijen
In St. Michielsgestel is Han Looijen benoemd tot burgemeester. De benoeming gaat in op 5 juli 2019. Looijen (VVD, 44) was eerder wethouder van Zaltbommel. Hij volgt Jan Pommer (CDA, 67) op, die per 1 juli 2019 met pensioen gaat.

Wim Wouters
Met ingang van 18 juni is Wim Wouters benoemd tot burgemeester van Eersel. Wouters (57) is geen lid van een politieke partij. Hij is op dit moment gemeentesecretaris en algemeen Directeur in Bergeijk. Wouters volgt Anja Thijs-Rademakers (CDA, 67) op, die in september 2017 met pensioen ging. Sinds oktober van dat jaar is Joseph Vos (CDA) waarnemer.

Anton Ederveen
Burgemeester Anton Ederveen is opnieuw voor zes jaar beëdigd als burgemeester van Valkenswaard. Ederveen (48) begon in Valkenswaard in maart 2007, als jongste burgemeester van Nederland. Eerder was hij onder meer wethouder in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West.


Komen & gaan:
Sebastiaan Ruddijs
In Zwartewaterland is Sebastiaan Ruddijs per 15 augustus 2019 benoemd tot gemeentesecretaris. Hij volgt Jelle Dijkstra op. Ruddijs bekleedde eerder verschillende functies op het ruimtelijke en sociale domein bij de provincie Groningen en de gemeenten Veendam, Pekela en Tytsjerksteradiel.

Jelle Dijkstra
De gemeentesecretaris van Zwartewaterland Jelle Dijkstra gaat met pensioen. Daarvoor heeft hij bij diverse gemeenten gewerkt en is hij gemeentesecretaris geweest in Oosterhesselen, Coevorden , Leudal en Sluis. Als adviseur is hij betrokken geweest bij een aantal gemeentelijke fusieprocessen.


Barometer: Banengroei in het openbaar bestuur

In het openbaar bestuur komen er naar verwachting in 2019 3.000 banen bij en in 2020 nog eens 4.000. Bron: Arbeidsmarktprognose 2019- 2020 van het UWV.


Toon van der Klugt
Toon van der Klugt is benoemd tot dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Hij volgt daarmee Hans Oosters op, die 1 februari commissaris van de koning is geworden in Utrecht. Van der Klugt was al hoogheemraad van hetzelfde hoogheemraadschap en waarnemend dijkgraaf.

Eric Geurts
De gemeenteraad van Beekdaelen heeft Eric Geurts voorgedragen als burgemeester. Geurts volgt Bas Verkerk (VVD, 60) op, die sinds 1 januari dit jaar waarnemend burgemeester is van Beekdaelen. Geurts (PvdA, 49) is momenteel demissionair gedeputeerde bij de provincie Limburg. Daarvoor was hij wethouder in Brunssum.

Gilze en Rijen
In Gilze en Rijen is een nieuwe coalitie aangetreden. Sandra Diepstraten (CDA) en David Vermorken (VVD) zijn benoemd tot wethouder. Diepstraten volgt voor het CDA Rolph Dols op als wethouder. Met de benoeming van Vermorken wordt het college uitgebreid met vierde wethouder. Aletta van der Veen (Kern’75) en Ariane Zwarts (Gemeentebelang) blijven wethouder.

Wouter de Jong
De burgemeester van Houten, Wouter de Jong (Christen- Unie, 58), stopt aan het einde van zijn termijn op 1 juli 2019. Vanaf september zal hij aan de slag gaan bij Necker van Naem. De Jong is burgemeester van Houten sinds 2 juli 2013. Daarvoor was hij gedeputeerde voor de provincie Utrecht en wethouder in Houten.

Albertine van Vliet
In Wijk bij Duurstede is Albertine van Vliet-Kuiper benoemd tot waarnemend burgemeester. Ze volgt Tjapko Poppens (VVD, 48) op, die naar Amstelveen vertrekt. Van Vliet-Kuiper (D66, 67) was dijkgraaf van het waterschap Veluwe, burgemeester en Amersfoort, waarnemend burgemeester van De Ronde Venen, Bussum, Gooise Meren en Enkhuizen en interim- dijkgraaf bij het waterschap Velt en Vecht.

Miranda de Vries
Burgemeester Miranda de Vries is de nieuwe bestuursvoorzitter van de GGD West-Brabant. De Vries volgt Leny Poppe-de Looff op. De Vries is burgemeester van Etten- Leur en haar benoeming tot bestuursvoorzitter maakt haar tevens lid van het Dagelijks Bestuur van de Veiligheidsregio Midden- West Brabant.

Willy Knop
In Steenbergen is Willy Knop (Volkspartij, 61) benoemd tot wethouder. De VVD stapte eerder uit de coalitie, en wethouder Petra Lepolder (VVD) nam ontslag. De VVD had onoverbrugbare verschillen met coalitiepartner Gewoon Lokaal!.

Ger de Weert
In Etten-Leur is Ger de Weert (CDA, 55) benoemd tot wethouder. Hij is de opvolger van wethouder Jan van Hal. Van Hal (75) neemt afscheid omdat zijn gezondheid het niet meer toelaat. De Weert was tot 1 april 2019 was hij in dienst bij de Rabobank West-Brabant Noord in de functie van directeur Particulieren.

Harrie Brunen
Wethouder Harrie Brunen van Westerwolde heeft aangegeven te stoppen als wethouder. Hij heeft hij de conclusie getrokken dat het wethouderschap een te zware wissel trekt op zijn gezondheid.

Martin van der Bijl
Martin van der Bijl (VVD) stopt als wethouder in Etten- Leur. Reden voor zijn vertrek is de relatie die hij heeft met een communicatieadviseur. Een relatie die onverenigbaar is met hun functies. Zij blijft aan bij de gemeente, hij gaat op zoek naar een andere baan. Van der Bijl was sinds vorig jaar maart wethouder.

Bert van Bijsteren
In Harderwijk is Bert van Bijsteren (VVD) voorgedragen als wethouder. Hij volgt Christianne van der Wal op. Zij wordt gedeputeerde van de provincie Gelderland. Van Bijsteren (62) keert daarmee terug in de Harderwijkse politiek. Hij zat van 2006 tot mei vorig jaar in de gemeenteraad en was negen jaar fractievoorzitter.

Jan van der Meer
Jan van der Meer vertrekt als Groen- Links-wethouder duurzaamheid uit Eindhoven. Hij wordt gedeputeerde in de provincie Gelderland. Van der Meer was eerder wethouder in Nijmegen. Rik Thijs, nu nog fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad, zal hem opvolgen als wethouder in Eindhoven.

Gerrit van Hofwegen
In Vlaardingen is Gerrit van Hofwegen met ingang van 1 juli benoemd tot interim gemeentesecretaris. Op dit moment is hij nog werkzaam als interim gemeentesecretaris van Zwijndrecht. Van Hofwegen volgt Anneke Knol-van Leeuwen op als gemeentesecretaris. Zij vertrekt op 16 juni naar de provincie Utrecht waar zij de nieuwe algemeen directeur/secretaris wordt.

Sluis
In Sluis zijn twee wethouders afgetreden: François Babijn en Chris van de Vijver. Babijn (Lijst Babijn) wordt begin april naar huis gestuurd door de drie andere coalitiepartijen: CDA, VVD en Nieuw Gemeentebelang. Die vinden dat Babijn zijn werk als Statenlid voor de provincie Zeeland belangrijker vindt dan zijn wethouderschap voor Sluis. Van de Vijver (Nieuw Gemeentebelang) maakt begin mei bekend per 1 juli op te stappen. Ze mist de energie om door te gaan. Marianne Poissonnier is voorgedragen als opvolger van Chris van de Vijver.

Gea van Craaikamp
Gea van Craaikamp wordt per 1 juni secretaris- generaal bij het ministerie van Defensie. Zij is sinds 2016 plaatsvervangend secretarisgeneraal bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarvoor vervulde ze bij de provincie Noord-Holland de functie van provinciesecretaris. Eerder was zij onder meer directeur Projecten bij de toenmalige Rijksgebouwendienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Wim Kuijken
De nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) is Wim Kuijken. De benoeming geldt tot 31 maart 2023. Kuijken heeft bij de ministeries van Economische Zaken, Binnenlandse Zaken, Algemene Zaken en Verkeer en Waterstaat gewerkt. Bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat was hij secretaris- generaal. De afgelopen negen jaar was hij Deltacommissaris.

Kitty van der Heijden
Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt Kitty van der Heijden directeurgeneraal Internationale Samenwerking. De benoeming gaat in op 1 augustus 2019. Van der Heijden is sinds 2014 werkzaam bij het World Resources Institute. In haar huidige functie als vice-president, directeur Afrika en Europa, leidt zij het werk op de twee continenten vanuit standplaats Ethiopië.


Burgemeestersvacature
Reusel-De Mierden
Het burgemeesterschap van Reusel-De Mierden is vacant sinds 1 juli 2017. De gemeente heeft circa 13.100 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 7.081,04 bruto per maand (per 1 juli 2019). U kunt solliciteren tot 18 juni 2019. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 28 mei op www.overheid.nl/ overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.

Altena
Het burgemeesterschap van Altena is vacant sinds 1 januari 2019. De gemeente heeft circa 54.500 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 9.098,75 bruto per maand (per 1 juli 2019). U kunt solliciteren tot 25 juni 2019. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 4 juni op www.overheid.nl/overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.


Geert de Snoo
Per 1 november 2019 wordt Geert de Snoo de nieuwe directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). De Snoo is nu nog decaan van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en hoogleraar Conservation biology bij de Universiteit Leiden. De Snoo volgt Louise Vet op.

Tom de Bruijn
Bij het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’ is Tom de Bruijn voorzitter van de Raad van Toezicht geworden. De Bruijn was eerder wethouder in Den Haag en Staatsraad bij de Raad van State. Ook bekleedde hij meerdere functies bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Thijs van der Plas
Thijs van der Plas wordt directeur-generaal Politieke Zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De benoeming gaat zomer 2019 in. Van der Plas is op dit moment directeur-generaal Europese Samenwerking bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Michèle Russel
Michèle Russel- Capriles wordt de waarnemend Gouverneur van Curaçao. De benoeming gaat in per 1 juni 2019 en hangt samen met het verlopen van de termijn van de huidige waarnemend gouverneur, Nolda Römer-Kenepa.


Overleden
Voormalig wethouder Wim Laman is op 70-jarige leeftijd overleden. Laman was van 2002 tot 2004 wethouder voor het CDA in Leiderdorp.


Marianne Schuurmans
De gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft Marianne Schuurmans-Wijdeven (VVD, 58) voorgedragen als nieuwe burgemeester. Door een gemeentelijke herindeling zijn Haarlemmerliede en Spaarnwoude op 1 januari in Haarlemmermeer opgegaan. Tot november 2017 was Theo Weterings (VVD, 60) ruim tien jaar burgemeester van Haarlemmermeer. Sindsdien was Onno Hoes er waarnemer. 

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!