of 60715 LinkedIn

Personalia BB 08-2020

Voor het burgemeesterschap van Zoeterwoude hebben 26 kandidaten hun belangstelling kenbaar gemaak, onder wie 7 vrouwen. De sollicitanten zijn tussen de 31 tot 63 jaar. Van de 26 sollicitanten hebben er 11 ervaring in het openbaar bestuur.

Judith Michel-de Jong
Judith Michel-de Jong

Judith Michel-de Jong
Judith Michel-de Jong is benoemd tot burgemeester van de gemeente Wormerland. De benoeming gaat in op 14 april 2020. Michel-de Jong (45) is lid van de PvdA. Zij is momenteel manager en afdelingshoofd bij de provincie Flevoland. Michel-de Jong volgt Peter Tange (GroenLinks, 67) op, die tot 15 maart 2020 burgemeester van Wormerland was. Tange ging met pensioen.

Jon Hermans
Met ingang van 1 april is Jon Hermans-Vloedbeld (VVD, 66) benoemd tot waarnemend burgemeester van Terschelling. Hermans is op Terschelling de opvolger van Bert Wassink (GroenLinks), die wethouder wordt in Leeuwarden. Eerder was Hermans waarnemend burgemeester in Oud-Beijerland en Noordwijk, burgemeester in Ouderkerk, Ridderkerk en Almelo en wethouder in Losser.

Steven Stegen
In Coevorden is Steven Stegen benoemd tot wethouder. Hij is lid van de politieke partij Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014). Stegen werkte de afgelopen 19 jaar voor RTV Drenthe. Hij volgt wethouder Jan Zwiers op. Zwiers was vanaf 2014 wethouder. Hij wordt algemeen directeur van FC Emmen.

Danny Dingemans
In Moerdijk is Danny Dingemans (VVD) benoemd tot wethouder. Hij volgt Thomas Zwiers op, die na zes jaar wethouderschap verder gaat als zelfstandig ondernemer. Dingemans is docent sociale wetenschappen en blijft één dagdeel per week college geven aan de Fontys Lerarenopleiding in Tilburg.

Jan-Willem van den Beukel
In Lansingerland is Jan-Willem van den Beukel (CDA) benoemd tot wethouder. De nieuwe wethouder neemt de portefeuille van voorganger Albert Abee over die wethouder in Westland is geworden. Van den Beukel was voor zijn wethouderschap senior manager bij PriceWaterhouseCoopers.

Willy Brink
In Druten is Willy Brink benoemd tot wethouder. Brink volgt Michel Lepoutre op. Al eerder verving hij Lepoutre tijdens zijn ziekteverlof. Brink was eerder wethouder in Wijchen. Hij is van oorsprong jurist. In zijn werkzame leven was hij lange tijd advocaat en mediator en laatstelijk manager en projectadviseur van een drietal grote bedrijventerreinen.


Komen & gaan
Corniel van Leeuwen
In Tholen volgt Corniel van Leeuwen wethouder Jan Harmsen op. Harmsen had bij de laatste collegevorming al aangegeven dat hij niet de hele rit wilde uitzitten. Van Leeuwen was raadslid voor de ChristenUnie in Tholen en werkte als bestuurskundige.

Erik van der Laan
Erik van der Laan, gemeentesecretaris van Achtkarspelen en directeur van de werkmaatschappij 8KTD, is per 1 april 2020 vertrokken. Van der Laan startte in 2013 in Achtkarspelen. Jaap Wijma zal Van der Laan tijdelijk opvolgen.


Barometer
Incidenteel thuiswerken: thuiswerken in 2019

Het aandeel thuiswerkers in 2019 was het grootst in beroepen als overheidsbestuurder, manager ICT en beleidsadviseur. In deze beroepen werkte minstens 87 procent (soms) thuis.
Bron: CBS


Theo Lemmen
In Grave is Theo Lemmen (VVD) voorgedragen als wethouder. Lemmen volgt daarmee Ben Peters (CDA) op die moest opstappen na onenigheid binnen de coalitie LPGCDA. De VVD wordt in de coalitie de nieuwe partner van de LPG. Lemmen is onder andere oud-directeur bij een afval- en reinigingsbedrijf.

Josine Spier
Met ingang van 1 april is Josine Spier de nieuwe griffier van de gemeente Groningen. Spier was tot voor kort griffier in Haarlem, , daarvoor was ze griffier bij de Amsterdamse stadsdeelraad Zuid. Ze volgt Toon Dashorst op, die met pensioen gaat. Dashorst was vanaf augustus 2011 griffier in Groningen.


Overleden
Hans Horlings, wethouder in Midden- Delfland, is op 58-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Horlings was 40 jaar actief voor het CDA.

Twee oud-wethouders van Mook en Middelaar zijn overleden. Piet Thijssen (VVD) en Piet Martens (CDA). Thijssen (81) was gemeenteraadslid in de periode 1994-2002 en 2011- 2014 en wethouder in de periode 1994- 1995. Martens (78) was gemeenteraadslid in de periode 1994-2002 en wethouder in de periode 2002-2010.


Bianca Espeldoorn
Bianca Espeldoorn- Bloemendal begint in mei als nieuwe griffier van Stichtse Vecht. Ze volgt Jelle Hekman op, die met pensioen is gegaan. Espeldoorn is nu nog raadsgriffier in Heerde. Eerder werkte ze in Wijk bij Duurstede, als beleidsadviseur, waarnemend teamleider en plaatsvervangend en waarnemend griffier


Burgemeesters vacature: kandidaten

Twenterand
36 personen hebben hun interesse kenbaar gemaakt voor het burgemeestersambt van Twenterand. Het betreft 5 vrouwen en 31 mannen. 30 kandidaten hebben of hadden een hoofdfunctie in het openbaar bestuur, 6 sollicitanten hebben een andere professionele achtergrond. Het burgemeestersambt in Twenterand is sinds 18 mei 2017 vacant door het vertrek van burgemeester Cornelis Visser (CDA). Sindsdien neemt Annelies van der Kolk (ChristenUnie) het ambt waar.

Zoetermeer
Voor het burgemeesterschap van Zoetermeer hebben 11 kandidaten hun belangstelling kenbaar gemaakt. De sollicitanten, onder wie één vrouw, variëren in de leeftijd van 35 tot 60 jaar. Van de 11 sollicitanten hebben 7 ervaring in het openbaar bestuur, de anderen komen uit het bedrijfsleven of anderszins.

Uitgeest
Naar het ambt van burgemeester van Uitgeest hebben 17 personen gesolliciteerd, van wie 4 vrouwen. Van hen hebben 11 personen een (fulltime) functie in het openbaar bestuur en 6 personen hebben een functie daarbuiten. In verband met de coronacrisis wordt het vervolg van de procedure voor de vervulling van de burgemeestersvacature opgeschort. Waarnemend burgemeester Gerrit Goedhart blijft in functie totdat de vacature is vervuld.


Ery Kooi
In Moerdijk is Ery Kooi benoemd tot griffier. Hij was eerder wethouder in Geertruidenberg en griffier in Aalburg, de gemeente die opgegaan is in de nieuwe gemeente Altena. Kooi volgt Ricus Tiekstra op.

Thea de Vries
Thea de Vries is de nieuwe secretaris-directeur bij de Vervoerregio Amsterdam. Zij volgt Anne Joustra op, die met pensioen is gegaan. De Vries was tot voor kort werkzaam bij Drinkwaterbedrijf Noord-Holland als sectordirecteur drinkwater. Eerder werkte ze bij de directie openbaar vervoer en spoor van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Mirjam van Bergen
Mirjam van Bergen is Sietze van Hemmen per 1 maart opgevolgd als griffier van Loppersum. Van Bergen zal griffier van Loppersum zijn tot 1 januari 2021. Vanaf dan gaan de gemeenten Loppersum, Delfzijl en Appingedam op in de nieuwe gemeente Eemsdelta. Ze was sinds oktober 2012 griffier in Ooststellingwerf. Zij is daar opgevolgd door haar voorganger in Loppersum, Sietze van Hemmen.

Marcel van Dam
In Haarlem is Marcel van Dam beëdigd als interim-griffier. Hij is de opvolger van Josine Spier, die griffier in Groningen is geworden. Van Dam is zelfstandig politiek-bestuurlijk adviseur en was eerder onder meer interim- griffier in Rotterdam, Zoetermeer en Drechtsteden.

Olaf Andersen
Olaf Andersen is de nieuwe hoofdinspecteur en tevens plaatsvervangend directeur Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed. Andersen is afkomstig van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) waar hij ruime ervaring heeft opgedaan bij de directie informatiseringsbeleid van het Rijk. Hij was ook projectleider digitaal erfgoed en programmamanager Omgevingswet.

Gerdine Keijzer
Gerdine Keijzer- Baldé wordt plaatsvervangend secretaris- generaal bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EKZ). Ze was algemeen directeur van de Dienst ICT Uitvoering (DICTU) bij het ministerie van EZK. Daarvoor was zij directeur van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties.

Henk van Essen
Met ingang van 1 mei is Henk van Essen benoemd tot korpschef van de Nationale Politie. Van Essen is sinds 2016 plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie.

Isabelle Diks
Isabelle Diks (Groen- Links) wordt wethouder in Groningen. Ze is nu nog lid van de Tweede Kamer. Diks was eerder wethouder in Leeuwarden. Zij treedt in Groningen aan als opvolger van Mattias Gijsbertsen.

Jack van der Hoek
Jack van der Hoek is voorgedragen als nieuwe burgemeester vam Schouwen- Duiveland. Hij is gedeputeerde in Noord-Holland. Van der Hoek volgt in Schouwen-Duiveland Gerard Rabelink op, die met pensioen gaat.

Mark van Twist
Mark van Twist heeft besloten de Algemene Rekenkamer per 1 mei 2020 te verlaten. Hij is op 17 augustus 2004 beëdigd als lid van het college van de Algemene Rekenkamer in buitengewone dienst. Van Twist is naast collegelid in buitengewone dienst hoogleraar Bestuurskunde, in het bijzonder bestuurs- en beleidsadvisering in publiek-private context aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ook is hij bestuurder en decaan aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur.

Frans Mencke
Gemeentesecretaris Frans Mencke van Hoorn neemt rond de zomer afscheid na een dienstverband van meer dan vier decennia in de publieke sector. De laatste elf jaar als gemeentesecretaris van Hoorn. Hij was vicevoorzitter van de Vereniging van Gemeentesecretarissen en vicevoorzitter van de International City Managers Association, ICMA.

Jasper Wesseling
Jasper Wesseling wordt directeur-generaal Fiscale Zaken bij het ministerie van Financiën. Hij is nu nog directeur Algemene Fiscale Politiek tevens plaatsvervangend directeur-generaal Fiscale Zaken bij het ministerie van Financiën.