of 58952 LinkedIn

Personalia BB 08-2019

Dertien personen hebben hun interesse kenbaar gemaakt voor het burgemeestersambt van Zwolle. Het gaat om 2 vrouwen en 11 mannen, in de leeftijd van 36 tot 62 jaar. Elf kandidaten hebben of hadden een hoofdfunctie in het openbaar bestuur. 

Tjapko Poppens
Tjapko Poppens

Tjapko Poppens 
De gemeenteraad heeft Tjapko Poppens voorgedragen als nieuwe burgemeester van Amstelveen. Poppens (VVD, 48) volgt Bas Eenhoorn (VVD, 72) op die waarnemend burgemeester is sinds 1 oktober 2017. Eenhoorn neemt waar voor Mirjam van ’t Veld (CDA,49). Poppens is sinds 2012 burgemeester in Wijk bij Duurstede. Eerder was hij raadslid in Deventer en werkzaam bij de gemeente Enschede. 

Patricia Hoytink-Roubos
Met ingang van 18 april 2019 is Patricia Hoytink-Roubos benoemd tot burgemeester van Overbetuwe. Hoytink-Roubos (46) is lid van het CDA. Zij is wethouder in Berkelland. Daarnaast is ze onder meer lid van de Achterhoek Board, vice- voorzitter van het bestuur van VNG Gelderland en is vice- voorzitter van de VNG-commissie Ruimte, Wonen en Mobiliteit. Ze volgt Toon van Asseldonk (D66, 65) op.

Ron König
De gemeenteraad van Deventer heeft Ron König voorgedragen als nieuwe burgemeester van Deventer. König (D66, 55) is op dit moment waarnemend burgemeester in Deventer. Eerder was hij wethouder in Rheden en Arnhem. In Deventer neemt König waar sinds Andries Heidema (ChristenUnie, 57) benoemd is tot commissaris van de koning in Overijssel.

Jan Franx
In Koggenland is Jan Franx (VVD, 58) benoemd tot waarnemend burgemeester. De huidige burgemeester Rob Posthumus (VVD) is per 1 april 2019 gestopt vanwege het bereiken van de 70-jarige leeftijd. Op verzoek van de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van Koggenland is de procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester voortijdig stop gezet. Franx is wethouder van Gooise Meren en was eerder wethouder in Enkhuizen.

Désirée Schmalschläger
Op 5 april is Désirée Schmalschläger benoemd tot waarnemend burgemeester van Geldrop-Mierlo. Schmalschläger (GroenLinks, 54) was van 2013 tot vorig jaar burgemeester van Nuth. Eerder was ze fractievoorzitter van de fractie PvdA/Groen- Links in De Bilt en wethouder en loco- burgemeester in Heiloo. Ze volgt Berry Link (CDA, 53) op.

Gerard van den Hengel
In Borne begint Gerard van den Hengel (VVD, 56) op 17 april 2019 als waarnemend burgemeester. Hij is aangesteld als vervanger van Rob Welten (CDA) die per diezelfde datum burgemeester wordt van Haaksbergen. Van den Hengel was van 2006-2018 wethouder in Barneveld. Ook was hij Statenlid in de provincie Gelderland en raadslid en fractievoorzitter in Barneveld.


 

Komen & gaan:
Sabine van Geffen
In Landsmeer is Sabine van Geffen de nieuwe gemeentesecretaris. Van Geffen was tot haar benoeming gemeentesecretaris van Maasdriel. Daarvoor was zij onder meer kwartiermaker in Oss en loco- gemeentesecretaris en vervangend algemeen directeur in Reusel-De Mierden.

Rik de Lange
Burgemeester Rik de Lange (PvdA, 62) heeft laten weten geen tweede termijn in Duiven te ambiëren. De Lange blijft aan als burgemeester tot het eind van zijn eerste termijn. Hij vertrekt in december. Voor zijn burgemeesterschap was De Lange wethouder in Zutphen.


Barometer: Raadsleden per politieke partij

35 procent van de raadsleden vertegenwoordigen een lokale partij. Daarna volgen CDA en VVD, met 17 en 14 procent. Bron: Staat van het bestuur 2018


Piet Vat
In Sliedrecht is Piet Vat benoemd tot wethouder. Vat (SGP) volgt Hans Tanis op. Tanis is benoemd tot wethouder in de nieuwe gemeente Altena. Vat was eerder wethouder in Molenwaard en Nieuw-Lekkerland.

Tom van den Nieuwenhuijzen
In Son en Breugel is wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen (PvdA/GroenLinks) gestopt. Van den Nieuwenhuijzen gaf daarbij aan dat zijn functie niet meer bij zijn persoonlijke drijfveren paste.


Overleden:
Op 88-jarige leeftijd is Jan Berkhout overleden. Berkhout was wethouder in Heumen en burgemeester van Oud- en Nieuw Gastel. Daarna was hij nog negen jaar burgemeester van Mierlo en waarnemend burgemeester in Luyskgestel.


Marijke Pe
Raadsgriffier Marijke Pe van Amsterdam stopt per 1 augustus 2019. Pe vervulde deze functie bijna vijftien jaar. Ze gaat vanaf 1 augustus een andere functie binnen de gemeente bekleden. Eerder was ze onder meer plaatsvervangend griffier van de Tweede Kamer en wetgevingsjurist bij de Raad van State.


Burgemeesters vacature
Boxtel
Het burgemeesterschap van Boxtel is vacant per 19 december 2018. De gemeente heeft circa 30.700 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 8.228,14 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacature tot 6 mei 2019. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 15 april 2019 op www.overheid.nl/ overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.

Apeldoorn
Het burgemeesterschap van Apeldoorn is vacant per 6 februari 2019. De gemeente heeft circa 161.200 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 10.987,80 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacature tot 18 mei 2019. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 23 april 2019 op www.overheid. nl/overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.


Burgemeesters kandidaten
Er zijn elf sollicitanten voor de vacature van burgemeester van Roosendaal, onder wie één vrouw. Het betreft zeven (oud) burgemeesters of wethouders, vier sollicitanten zijn afkomstig uit de particuliere sector of hebben een vrij beroep. In dat geval combineren zij hun functie met een of meer politiek - bestuurlijke nevenfuncties.

Naar het ambt van burgemeester van Zandvoort hebben 25 personen gesolliciteerd, onder wie 9 vrouwen. Van deze kandidaten hebben of hadden 22 personen een (fulltime) functie in het (lokaal) openbaar bestuur, 3 personen hebben/hadden een functie daarbuiten. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting in september 2019 worden benoemd.

Naar het ambt van burgemeester van Haarlemmermeer hebben 12 personen gesolliciteerd: 8 mannelijke en 4 vrouwelijke kandidaten. Van deze kandidaten hebben/hadden 10 personen een (fulltime) functie in het (lokaal) openbaar bestuur, 2 personen hebben/hadden een functie daarbuiten.

Er hebben twintig personen gesolliciteerd naar het ambt van burgemeester van Laren, onder wie vijf vrouwelijke kandidaten. Van deze kandidaten hebben/ hadden 18 personen een (fulltime) functie in het (lokaal) openbaar bestuur, 2 personen hebben/ hadden een functie daarbuiten. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting in september 2019 worden benoemd.


Paul Depla
Paul Depla, burgemeester van Breda, is de nieuwe voorzitter van het Stedennetwerk G40. Depla (53) volgt Ferd Crone op, die in de zomer stopt als burgemeester van Leeuwarden. Ina Adema (50), burgemeester van Lelystad, wordt de nieuwe vicevoorzitter en penningmeester. Adema volgt Milo Schoenmaker op, voormalig burgemeester van Gouda, die voorzitter is geworden van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Eric van der Burg
Bij Sociaal Werk Nederland is Eric van der Burg verkozen tot bestuursvoorzitter. Van der Burg was 32 jaar actief in de Amsterdamse politiek, onder meer als fractievoorzitter van de VVD en als wethouder. Hij is op dit moment onder meer actief als voorzitter van de Landelijke Obesitastafel en trekt als eenzaamheidsambassadeur Noord-Nederland door om met wethouders te spreken over dit thema. Van der Burg volgt Marijke Vos op, die naar de Raad van State ging.

Sabine de Kroon
Sabine de Kroon is de nieuwe griffier van Heemskerk. Kroon komt van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties waar zij projectleider was. Daarnaast was zij bestuursadviseur bij de Vereniging van Griffiers. In Heemskerk volgt zij Jeroen Broeders op, die wethouder in Drechterland is geworden. Gijs Corten nam de functie waar.

Dennie Kattenberg
Met ingang van 1 juni is Dennie Kattenberg benoemd tot griffier van Epe. Kattenberg is nu nog plaatsvervangend griffier in Noordoostpolder en was dat eerder ook in Dronten. Ze volgt Vincent Smit op. Hij gaat met pensioen. Smit van vanaf maart 2002 griffier in Epe.

Wilma Haan
Wilma Haan is benoemd tot algemeen directeur van Open State Foundation. Ze volgt Arjan El Fassed op, die sinds 2013 aan het roer stond van de organisatie en in juli vorig jaar overstapte naar Google. Haan werkte als journalist en later adjunct-hoofdredacteur bij NU.nl, en was chef van de nieuwsredactie en hoofd digitaal bij Het Parool. Ze vormt samen met Tom Kunzler, de adjunct-directeur, de directie van Open State Foundation.

Iwan Valk
Met ingang van 15 mei is Iwan Valk benoemd tot gemeentesecretaris van Ameland. Valk is nu nog gemeentesecretaris van Noordoostpolder, waar hij dertien jaar werkzaam was. Daarvoor vervulde hij ook diverse functies in de gemeenten Dronten en Almere. Daarnaast was hij onder meer Statenlid voor de PvdA in de provincie Flevoland. 

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!