of 58952 LinkedIn

Personalia BB 07-2019

Er zijn 31 kandidaten voor de burgemeesterspost van Geertruidenberg, onder wie 10 vrouwen. Dertig kandidaten zijn afkomstig uit het openbaar bestuur of de overheidssector. Slechts één kandidaat is afkomstig uit de particuliere sector. 

Karin Dekker
Karin Dekker

Karin Dekker
In Assen is Karin Dekker (GroenLinks, 58) benoemd tot wethouder. Zij volgt Gea Smith op, die per 1 februari is gestopt. Dekker was tien jaar wethouder in Groningen, daarna directeur van een kinderopvangorganisatie en wethouder in Leek.

Gido Oude Kotte
Met ingang van 16 april 2019 is Gido Oude Kotte (CDA, 38) benoemd tot burgemeester van Aalsmeer. Hij is op dit moment wethouder in Heerhugowaard. Oude Kotte volgt Jeroen Nobel (PvdA) op die op dit moment waarnemend burgemeester is van Aalsmeer. Nobel is sinds mei 2015 waarnemend burgemeester, als opvolger van Jobke Vonk-Vedder (CDA).

Rob Welten
In Haaksbergen wordt Rob Welten de nieuwe burgemeester. De benoeming gaat in op 17 april 2019. Welten (58) is lid van het CDA. Hij is op dit moment burgemeester van Borne. Op dit moment is Gerrit Jan Kok (VVD) waarnemend burgemeester. Kok neemt waar nadat Hans Gerritsen (PvdA) in mie 2015 vertrok vanwege zijn rol bij het monstertruckdrama.

Jan Rijpstra
Met ingang van 27 maart 2019 is Jan Rijpstra benoemd tot burgemeester van Smallingerland. Rijpstra (63) is lid van de VVD. Hij was tot 1 januari 2019 burgemeester van Noordwijk. Op die datum is Noordwijk gefuseerd met Noordwijkerhout. Eerder was hij onder andere lid van de Tweede Kamer, burgemeester van Tynaarlo en zelfstandig ondernemer. Rijpstra volgt waarnemend burgemeester Tom van Mourik (VVD) op.

Co Verdaas
Co Verdaas (PvdA) is beëdigd als dijkgraaf van het waterschap Rivierenland. Verdaas is hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft, lid van de Raad Leefomgeving en Infrastructuur en voorzitter van de Mijnraad, die zich met de aardbevingen in Groningen bezighoudt. Hij volgt Roelof Bleker op, die vorig jaar voorzitter werd van het college van bestuur van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Harrie Nuijten
In Hilvarenbeek is met ingang van 1 april Harrie Nuijten (PvdA, 69) benoemd tot waarnemend burgemeester. De huidige burgemeester, Ryan Palmen (VVD, 40), is per die datum benoemd tot burgemeester van Horst aan de Maas. Nuijten was eerder gemeentesecretaris in Leende, Nieuw Ginneken en Deurne, wethouder in Heeze-Leende en burgemeester in Alphen-Chaam.

Govert Veldhuijzen
Met ingang van 1 april 2019 is Govert Veldhuijzen benoemd tot waarnemend burgemeester van Hoeksche Waard. Veldhuijzen (CDA, 63) neemt waar voor Peter van der Velden, aan wie per 1 april op eigen verzoek ontslag is verleend. Veldhuijzen was eerder waarnemend burgemeester van Nissewaard en Gorinchem. Verder was hij gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland en wethouder in Dordrecht.


Komen & gaan:
Jaimi van Essen
Met ingang van 1 maart is Jaimi van Essen (D66, 27) benoemd tot wethouder in Losser. Hij volgt partijgenoot Marcel Wildschut op, die vanwege zijn nieuwe (internationale) fulltime baan het wethouderschap niet langer kan combineren met zijn werk. Van Essen werkte als senior adviseur en accountmanager bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Hans Gilissen
Hans Gilissen (PvdA, 61) vertrekt met ingang van 1 januari 2020 als burgemeester van Venray. Gilissen is bij zijn vertrek zestien jaar burgemeester, waarvan tien in Venray. Eerder was hij burgemeester van Laarbeek en gemeentesecretaris in Cuijk.


Barometer:
Gekozen vrouwen
In Provinciale Staten en waterschappen (algemeent bestuur) is het aandeel vrouwen gestegen. In de Staten van 31,5 naar 33,2 procent en bij de waterschappen van 20,7 naar 25,1 procent.
Bron: Stichting Stem op een vrouw


Anne Lize van der Stoel
Waarnemend burgemeester Anne Lize van der Stoel (VVD, 64) van Landsmeer stopt per 1 augustus 2019. Van der Stoel was sinds januari 2018 waarnemend burgemeester, als opvolger van Astrid Nienhuis (VVD, 53).

Gerard Renkema
Burgemeester Gerard Renkema is herbenoemd als burgemeester van Nijkerk. Renkema (CDA, 59) is sinds 1 april 2007 burgemeester van Nijkerk. Daarvoor was hij onder andere burgemeester van Eemsmond en wethouder in Assen.

Dick Heerschop
Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt Dick Heerschop consultant bij ABDTOPConsult. De benoeming, die plaatsvindt omdat de termijn van een zittende consultant verstrijkt, gaat in op 1 juni 2019. Heerschop is sinds 2013 lid van de korpsleiding en is de Chief Information Officer bij de Nationale Politie.


Burgemeestersvacature

Groningen
Het burgemeesterschap van Groningen is vacant. Deze gemeente is per 1 januari 2019 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer. Derhalve is de burgemeesterspost per 1 januari 2019 vacant. De gemeente heeft circa 229.500 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 10.987,80 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacature tot 16 april 2019. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 25 maart 2019 op www. overheid.nl/overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.

Wijdemeren
Het burgemeesterschap van Wijdemeren is vacant per 18 mei 2017. De gemeente heeft circa 23.700 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 7.569,14 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacature tot 18 april 2019. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 27 maart 2019 op www.overheid.nl/overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.

Westerkwartier
Het burgemeesterschap van Westerkwartier is vacant. Deze gemeente is per 1 januari 2019 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn. Derhalve is de burgemeesterspost per 1 januari 2019 vacant. De gemeente heeft circa 61.100 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 9.671,86 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacature tot 20 april 2019. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 29 maart 2019 op www.overheid.nl/ overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.

Zaltbommel
Het burgemeesterschap van Zaltbommel is vacant per 31 maart 2017. De gemeente heeft circa 28.000 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 8.228,14 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacature tot 24 april 2019. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 2 april 2019 op www.overheid.nl/overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.

Gouda
Het burgemeesterschap van Gouda is vacant per 15 januari 2019. De gemeente heeft circa 72.400 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 9.671,86 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacature tot 27 april 2019. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 5 april 2019 op www.overheid.nl/overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.


Berend van der Ploeg
Met ingang van 1 augustus 2019 wordt Berend van der Ploeg de nieuwe gemeentesecretaris van ‘s-Hertogenbosch. Van der Ploeg is zijn carrière gestart bij de VNG en heeft daarna bij de Tweede Kamerfractie van D66, VNO/NCW, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente Gouda gewerkt. Gedurende zes jaar was hij gemeentesecretaris van Nijmegen. Sinds 2016 werkt hij als bestuurder in de Raad van Bestuur bij Attent, Zorg en Behandeling. In ‘s-Hertogenbosch volgt hij Irma Woestenberg op, die in april 2019 met pensioen gaat.

Elisabeth Post
De nieuwe voorzitter bij Transport Logistiek Nederland (TLN) wordt Elisabeth Post. Post (VVD) is nu nog gedeputeerde in de provincie Noord-Holland, en start op 1 mei bij TLN. Daarvóór was ze onder meer namens de VVD lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland en fractievoorzitter van de VVD in de Hilversumse gemeenteraad. Ze volgt Arthur van Dijk op, die onlangs commissaris van de koning in Noord- Holland werd.

Huis voor Klokkenluiders
Martine Bouman en Peter van der Meij worden bestuurslid van het Huis voor Klokkenluiders. De benoemingen zijn ingegaan op 11 maart 2019. Bouman is oprichter en wetenschappelijk directeur van het Centrum Media & Gezondheid. Daarnaast is zij bijzonder hoogleraar Entertainment Media and Social Change aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van der Meij was tot 1 april 2018 COO/ CFO van Ecorys B.V., een internationale organisatie op het terrein van economisch onderzoek en advies. Daarvoor had hij leidinggevende functies bij NautaDutilh, Capgemini en EY Consulting. Ze volgen Theo Camps op, die per 8 maart is gestopt als interim-bestuurslid van het Huis voor Klokkenluiders.

Lammy Roestjonkers
In Heerenveen wordt Lammy Roest-Jonkers met ingang van 1 mei 2019 de nieuwe griffier. Roest is sinds maart 2016 griffier in Staphorst. Eerder was zij werkzaam in Lemsterland en de Fryske Marren. Ze is in Heerenveen de opvolger van Ine Jansen, die in juni 2018 met pensioen ging. Tot begin 2019 was Marianne Yska tijdelijk griffier.

Nanette van Ameijde
In Vijfheerenlanden is Nanette van Ameijde-Poortman benoemd tot gemeentesecretaris. Van Ameijde-Poortman was sinds 1 juni 2017 in dienst als beoogd gemeentesecretaris voor Vijfheerenlanden. Daarvoor was ze gemeentesecretaris van Molenwaard en heeft zij verschillende functies bekleed in de gemeenten Zaanstad, Haarlem en Heemstede.

Rolf Vullings
Rolf Vullings (VVD) heeft besloten om te stoppen als wethouder van Dongen. Na tientallen jaren werkzaam te zijn geweest bij woningcorporaties, maakte Vullings vorig jaar de overstap naar de politiek. Na de verkiezingen voor de gemeenteraad werd hij op 17 mei 2018 door de gemeenteraad geïnstalleerd als wethouder.


Overleden:
Oud-burgemeester Wim Peters van Wijk bij Duurstede is op 97-jarige leeftijd overleden. Peters was een politicus van de Katholieke Volkspartij (KVP), die later opging in het CDA. Hij was van 1976 tot 1986 burgemeester van Losser. Voor hij daar burgemeester werd, was Peters burgemeester van Wijk bij Duurstede en gelijktijdig bij de voormalige gemeente Cothen. Peters is tevens gemeenteraadslid, wethouder en locoburgemeester geweest van Baarn.


Jan Jaap Kolkman
In Deventer is Jan Jaap Kolkman teruggetreden als wethouder. Kolkman is wethouder voor de PvdA sinds medio 2014. Hij treedt terug uit het college, omdat het effectief samenwerken met de gemeenteraad onder druk is komen te staan.

Bert Fintelman
In Heerhugowaard is Bert Fintelman (CDA) voorgedragen als wethouder. Hij is de beoogde opvolger van Guido Oude Kotte, die burgemeester van Aalsmeer wordt. Fintelman was eerder wethouder in Langedijk.

Limburg
In 2019 treden twee nieuwe directieleden bij de provincie Limburg in dienst: Carola van der Weijden en Diederik Timmer. Van der Weijden werkte onder meer als lid van het managementteam bij Rijkswaterstaat en het CBS en als algemeen directeur van de Universiteit Maastricht. Diederik Timmer heeft diverse management functies bekleed bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarnaast was hij internationaal actief als adviseur op het gebied van water en economische ontwikkeling in de Verenigde Staten en China. Momenteel is hij algemeen directeur en eigenaar van een interim-management bureau.

Wilfred Goedmakers
In Winterswijk is Wilfred Goedmakers benoemd tot interim- gemeentesecretaris. De aanstelling geldt voor een half jaar. Goedmakers was eerder (interim-) gemeentesecretaris in Best, Loon op Zand, Stein, Gennep, Woerden, Wijchen en Katwijk. Daarnaast heeft hij als manager en adviseur gewerkt bij diverse overheidsorganisaties. In Winterswijk vervangt hij Alwin Oortgiesen.

Cor Trompetter
In Smallingerland is Cor Trompetter (PvdA) benoemd tot wethouder. Hij volgt Roel Haverkort op, die in december om persoonlijke redenen terugtrad. Trompetter was tot vorig jaar wethouder van Weststellingwerf. Hij zat er twaalf jaar in het gemeentebestuur.

Terry van der Steen
Per 15 februari is Terry van der Steen gestart als lid van de directie bij de gemeente Haarlemmermeer. Zij is onder meer verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Hiervoor was Van der Steen vijf jaar werkzaam als directeur van het Service Centrum Drechtsteden.

Hilde Westera
Met ingang van 10 juni 2019 wordt Hilde Westera (50) de nieuwe directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Zij volgt Ruud van Bennekom op, die in november 2018 geïnstalleerd werd als burgemeester in Bunnik. Westera was tot oktober vorig jaar directeur van het CDA-partijbureau. Daarvoor was zij onder meer werkzaam bij de provincie Zuid-Holland als beleidsmedewerker kabinet van de commissaris van de koning, ambtelijk secretaris en plaatsvervangend kabinetschef.

Ad van Mierlo
Ad van Mierlo wordt de nieuwe directeur van Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Dit samenwerkingsverband van gemeenten, provincies, politie, OM, Fiod en Belastingdienst richt zich op de aanpak van ondermijnende, zware criminaliteit. Van Mierlo vertrekt op 1 mei 2019 als directeur van het VNG Kenniscentrum Handhaving en Naleving (KCHN). Hij was de eerste directeur van het kenniscentrum dat gemeenten adviseert en ondersteunt bij het uitvoeren van handhavingstaken van de wetten in het sociaal domein.

Esmeralda Wallast Groenewoud
Esmeralda Wallast Groenewoud is vanaf 15 maart directeur Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte (THOR) in oprichting bij de gemeente Amsterdam. Eén van haar taken is om alle taken op het vlak van toezicht en handhaving in de openbare ruimte onder te brengen in een nieuwe directie THOR. Wallast Groenewoud was hiervoor werkzaam in verschillende managementfuncties bij de politie Amsterdam.

Carry Goedhart
Bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt Carry Goedhart directeur Participatie en Decentrale Voorzieningen. Ze start op 1 mei 2019. Kern van haar directie vormt het beleid rondom de Participatiewet en de gemeentelijke voorzieningen rond werk en inkomen. Goedhart volgt Christien Bronda op, die directeur van Samenwerkingsverband Noord-Nederland is geworden. Momenteel werkt ze als programmadirecteur in Zoetermeer.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!