of 63908 LinkedIn

Personalia BB 05-2021

Ton Raven is lid geworden van de Eerste Kamer voor de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF). Dat is een platform van onafhankelijke provinciale partijen waaronder Lokaal-Limburg. Hij is gestopt als wethouder van Sittard-Geleen.

Marian van der Weele
Marian van der Weele

Marian van der Weele
Met ingang van 11 maart is Marian van der Weele benoemd tot burgemeester van Waterland. Van der Weele (D66, 57) was tot haar benoeming wethouder in Ouder-Amstel. Van der Weele volgt Luzette Kroon (partijloos) op, die sinds februari 2020 dijkgraaf van het waterschap Wetterskip Fryslân is. Sicko Heldoorn (PvdA) was vanaf maart waarnemend burgemeester.

Jan de Boer
Met ingang van 4 maart is Jan de Boer benoemd tot burgemeester van Den Helder. De Boer is 51 jaar en lid van D66. Hij was burgemeester van Buren. Daarvoor was hij wethouder in de gemeenten Hoorn, Harlingen en Landsmeer. De Boer volgt burgemeester Koen Schuiling (VVD) op, die in september 2019 burgmeester van Groningen werd. Sinds die tijd is Jeroen Nobel (PvdA) waarnemend burgemeester.

Erik van Merrienboer
De gemeenteraad van Terneuzen heeft Erik van Merrienboer voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van Merrienboer (PvdA, 55) volgt Jan Lonink (PvdA, 69) op die in april met pensioen gaat. Eerder was Van Merrienboer wethouder in Eindhoven en gedeputeerde van Noord-Brabant. Verder bekleedde hij onder meer directiefuncties bij diezelfde gemeente en provincie.

Jan de Vries
De gemeenteraad van Sliedrecht heeft Jan de Vries (CDA, 55) voorgedragen als burgemeester. De Vries was van 2002 tot en met 2010 lid van de Tweede Kamer. Daarvoor was hij lid van Provinciale Staten en lid van de gemeenteraad van Graafstroom. Hij volgt zijn partijgenoot Bram van Hemmen op, die afgelopen jaar naar de Hoeksche Waard vertrok. Sindsdien wordt het burgemeesterschap waargenomen door Dirk van der Borg (CDA).

Wim Groeneweg
In Opmeer is Wim Groeneweg (CDA, 63) benoemd tot waarnemend burgemeester. De benoeming van de waarnemend burgemeester vindt plaats in verband met het onverwachte overlijden van burgemeester Gert- Jan Nijpels. Groeneweg was een jaar waarnemend burgemeester in Oudewater. Daarvoor was hij burgemeester en wethouder van Vianen.

Liesbeth Boersen
Liesbeth Boersen (De Blaricumse Partij) heeft haar ontslag ingediend als wethouder van Blaricum. Kritiekpunten van de gemeenteraad, waarin zij zich niet herkende en geen ruimte voelde voor een open en onbevooroordeeld gesprek, hebben voor haar geleid tot een onwerkbare situatie. Boersen is ruim 30 jaar politiek en bestuurlijk actief geweest voor Blaricum. Zij is meerdere periodes raadslid en wethouder geweest.


Komen & gaan
Léon de Lange
De gemeenteraad van Landsmeer heeft Léon de Lange (D66, 40) voorgedragen als burgmeester. De Lange is nu nog namens D66 wethouder in de gemeente Weesp. Hij volgt in Landsmeer waarnemend burgemeester Dennis Straat (VVD) op.

Anita van Meerveld
Raadsgriffier Anita van Meerveld vertrekt uit Ermelo. Van Meerveld werkte 28 jaar in Ermelo, waar ze begon als beleidsmedewerker. In 2010 ging ze voor de gemeenteraad werken, eerst als raadsadviseur en plaatsvervangend griffier, en sinds november 2011 als raadsgriffier.


Ad de Regt
In Woerden is Ad de Regt benoemd tot wethouder. Hij werd voorgedragen door Lijst van der Does. De Regt volgt Arthur Bolderdijk op, die begin januari opstapte. Hij was eerder wethouder in Oudewater en IJsselstein en vervulde diverse andere bestuursfuncties voor maatschappelijke organisaties.

Bé Schollema
PvdA-raadslid Bé Schollema van Eemsdelta is benoemd tot wethouder in Pekela. Hij volgt daarmee Henk Busemann op, die in december overleed. Schollema was eerder wethouder in Loppersum, maar na de samenvoeging met Appingedam en Delfzijl kwam de PvdA niet in het college van Eemsdelta.

Robert Scholten
In Epe is wethouder Robert Scholten (Nieuwe Lijn) opgestapt. Na onthullingen in de Stentor zijn er zoveel twijfels over zijn integriteit dat hij niet langer kan functioneren, stelde Scholten.

Marcel Thijsen
Burgemeester Marcel Thijsen (partijloos, 53) van Tynaarlo is herbenoemd. Hij is zijn tweede termijn ingegaan bij deze gemeente. Voordat hij in 2014 aantrad in Tynaarlo, was hij raadslid en wethouder in Wijchen.


Meerssen
Wim Kemp en Peter Hovens zijn benoemd tot parttime-wethouders van Meerssen. CDA’er Kemp (63) was van 2004 tot en met 2014 wethouder van Roermond. Sindsdien is hij gemeenteraadslid. PvdA’er Peter Hovens (61) is bestuurskundige met jarenlange ervaring binnen het openbaar bestuur. Zo was hij onder meer wethouder van de voormalige gemeente Schinnen tussen 2011 en 2013 en van Beek tussen 2014 en 2015. Kemp en Hovens volgen Rein Dupont op. De fulltime wethouder stapte onlangs vanwege persoonlijke omstandigheden onverwacht op.


Pieter Hilhorst
Met ingang van 1 april 2021 is Pieter Hilhorst benoemd tot algemeen directeur van het Interprovinciaal Overleg (IPO). Hij is nu nogalgemeen directeur in Gelderland. Hilhorst is sinds 2018 adviseur van het bestuur van de gezamenlijke provincies. Tevens is hij voorzitter van het overleg van de twaalf provinciesecretarissen.

Sander van Waveren
Sander van Waveren is benoemd tot gemeentesecretaris van Laren. Sinds juni 2020 is hij al op interim-basis in die functie aan de slag als opvolger van Peter van Dijk. Van Waveren gaf de afgelopen jaren leiding aan het bureau van de Vereniging van Gemeentesecretarissen. Hij was raadslid in Utrecht.

Martiene Branderhorst
Martiene Branderhorst wordt de nieuwe algemeen directeur Dienst Stadsbeheer van Den Haag. Ze is op 1 maart gestart. Branderhorst was tot haar overstap naar Den Haag gemeentesecretaris van Gouda. Daarvoor heeft zij bij het Rijk, provincie Zuid-Holland en in de zorg en het onderwijs diverse functies vervuld. Zij is ook lid van de Raad voor het Openbaar Bestuur.


Burgemeesters vacature
Veendam

Het burgemeesterschap van Veendam is vacant sinds 1 november 2013. De gemeente heeft circa 27.400 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 8.620,48 bruto per maand. U kunt solliciteren tot 1 april 2021. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 10 maart op www.officielebekendmakingen.nl/Staatscourant.


Burgemeestersvacature kandidaten
Opmeer

Naar het ambt van burgemeester van Opmeer hebben 21 personen gesolliciteerd, onder wie 9 vrouwen. Van deze kandidaten hebben of hadden 16 personen een (fulltime) functie in het (lokaal) openbaar bestuur. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting in juli 2021 worden benoemd.

Heiloo
Naar het ambt van burgemeester van de gemeente Heiloo hebben 31 personen gesolliciteerd: 18 mannelijke en 13 vrouwelijke kandidaten. Van deze kandidaten hebben of hadden 25 personen een (fulltime) functie in het (lokaal) openbaar bestuur.

Waalwijk
Voor burgemeesterspost in Waalwijk melden zich 22 sollicitanten. Het gaat om dertien mannen en negen vrouwen. Onder de 22 kandidaten zijn 14 (oud)burgemeesters en (oud)wethouders. Begin juli vertrekt de huidige burgemeester Nol Kleijngeld (PvdA, 67), die dan 14 jaar burgemeester van Waalwijk is geweest.


Berend de Vries
Wethouder Berend de Vries (D66) van Tilburg gaat vanaf 15 mei aan de slag als concerndirecteur gezond stedelijk leven voor iedereen in Utrecht. De Vries werd in 2010 wethouder in Tilburg. Zijn portefeuille bestond het afgelopen decennium voornamelijk uit grondzaken, wonen, stedelijke ontwikkeling, milieu en later ook economie. Tegelijk met De Vries begint ook Ronald Venderbosch in dezelfde functie. Venderbosch is nu nog directeur Participatie bij de gemeente Amsterdam.

Carlo Post
Met ingang van 1 februari is Carlo Post benoemd tot gemeentesecretaris van Dordrecht. Post was algemeen directeur en regiosecretaris van de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden. Daarvoor was hij directeur van de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. In Dordrecht is hij de opvolger van Martien van der Kraan, die sinds 1 december 2019 gemeentesecretaris van Delft is. Jan Scholten heeft de functie sindsdien waargenomen.

Annemarie Jansen
Bij de Algemene Rekenkamer is Annemarie Jansen begonnen als directeur Staf. Zij was tot voor kort plaatsvervangend directeur Bedrijfsvoering bij het ministerie van VWS. Jansen werkt sinds 2015 bij VWS. Daarvoor heeft ze onder meer gewerkt als HR manager bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en als Afdelingshoofd HRM-Beleid bij het Ministerie van BZK.

Loes de Maat
Loes de Maat is benoemd tot nieuwe algemeen directeur van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG). Zij volgt Emmy Meijers op, die met pensioen gaat. De Maat is vanaf 2017 werkzaam geweest als directeur Handhaven bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Tevens was zij plaatsvervangend inspecteur-generaal (IG) van de NVWA. Daarvoor werkte ze als directeur Toezicht & Handhaving bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Ook is zij werkzaam geweest bij de provincie Utrecht en bij het ministerie van Economische Zaken.

Bert Bouwmeester
De burgemeester van Coevorden, Bert Bouwmeester, stopt per 1 oktober. Bouwmeester (D66, 61) is dan bijna achttien jaar de burgemeester van de gemeente geweest. Voor de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2004 was hij vanaf februari 1997 de laatste burgemeester van de Westlandse gemeente Monster. Voor zijn burgemeesterschap in Monster was hij wethouder voor D66 in Zaanstad.


Overleden:
Oud-burgemeester Jos Waals is op 77-jarige leeftijd overleden. Waals was 1980 tot 1991 burgemeester van Nootdorp en daarna tot 2009 burgemeester van Venray. Hij bleef nog even aan als waarnemend burgemeester.

Manfred van der Heijde, oud-wethouder van Woerden, is op 70-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Van der Heijde (PvdA) was onder andere lid van Provinciale Staten Noord-Holland en Hoogheemraad bij het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.