of 61441 LinkedIn

Personalia BB 04-2020

Naar het ambt van burgemeester in Urk hebben 12 personen gesolliciteerd, onder wie 2 vrouwen. Naar politieke kleur is de verdeling: 4 SGP, 2 CDA, 1 ChristenUnie, 1 PVV, 1 VVD en 1 van een lokale partij. Van 2 kandidaten is de politieke kleur onbekend.

Luzette Kroon
Luzette Kroon

Luzette Kroon
Burgemeester Luzette Kroon van Waterland wordt de nieuwe dijkgraaf van Wetterskip Fryslân. Zij volgt daar Paul van Erkelens op die met pensioen gaat. Kroon (CDA) is sinds 13 september 2012 burgemeester van Waterland. Daarvoor was zij wethouder in Drechterland. Ook was zij van 2006 tot 2012 secretaris van het bestuur van de VNG.  

Jan Bonjer
Het algemeen bestuur van waterschap Hollandse Delta heeft Jan Bonjer (62) voorgedragen als kandidaat- dijkgraaf. De beoogde opvolger van Gerard Doornbos werd door de vertrouwenscommissie gekozen uit 21 kandidaten. Bonjer was de afgelopen acht jaar hoofdredacteur bij Het Financieele Dagblad. Het is de bedoeling dat de nieuwe dijkgraaf start op 1 april.

José van Schie
In Midden-Groningen is José van Schie (PvdA) benoemd tot wethouder. Ze is de opvolger van Anja Woortman. Van Schie was eerder wethouder in de voormalige gemeente Hoogezand- Sappemeer, die in 2018 opging in Midden-Groningen. Eerder was ze raadslid en wethouder in Groningen. Sinds maart 2019 is Van Schie Statenlid voor de PvdA.

Hans Olthof
De gemeenteraad van Olst-Wijhe heeft Hans Olthof gekozen als wethouder. Hij volgt hiermee Anton Bosch op die wegens persoonlijke redenen is gestopt. Olthof (VVD) is zelfstandig communicatieadviseur. Hij heeft als raadslid bijna zes jaar ervaring opgedaan binnen het financiële en economische domein van de gemeente.

Serge van de Brug
In Helmond is Serge van de Brug de nieuwe wethouder. Hij is de opvolger van Jos van Bree, die burgemeester van Geldrop-Mierlo is geworden. Van de Brug is sinds 2010 gemeenteraadslid voor de VVD. Ook is hij vanaf dat jaar lid van de rekenkamercommissie (inmiddels auditcomité). Van de Brug had een eigen administratie- en belastingadvieskantoor.

Martin Kraaijestein
In Waddinxveen is Martin Kraaijestein benoemd tot wethouder voor PvdA/ GroenLinks. Hij is de opvolger van wethouder Henry ten Zijthoff. Kraaijestein was al eerder wethouder in Waddinxveen. Verder was hij onder meer werkzaam bij het ministerie van Sociale Zaken, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en de Erasmus Universiteit Rotterdam.


Komen en gaan
Ronald Koch
In Eemsdelta wordt Ronald Koch gemeentesecretaris. Koch is directeur in Groningen en was eerder onder meer werkzaam bij de provincie Drenthe. De nieuwe gemeente Eemsdelta ontstaat op 1 januari 2021 door de samenvoeging van de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum.

Peter van de Wardt
Wethouder Peter van de Wardt (CDA) stapt op in Oude IJsselstreek. Hij vertrok in december nadat hij zwaar onder vuur werd genomen door de oppositiepartijen. In hun ogen had hij als lid van het bestuur van de sociale dienst Laborijn de problemen daar nooit aangekaart.


Huub Hieltjes
Met ingang van 21 februari is Huub Hieltjes benoemd tot burgemeester van Duiven. Hieltjes (54) is lid van de VVD. Hij is op dit moment waarnemend burgemeester van Kapelle. Daarvoor was hij onder andere waarnemend dijkgraaf en lid van het dagelijkse bestuur van het waterschap Brabantse Delta. Op dit moment is Jacques Niederer (VVD) waarnemend burgemeester. Rik de Lange (PvdA) was tot december 2019 burgemeester van Duiven.

Derk Alssema
De gemeenteraad van Gilze en Rijen heeft Derk Alssema (CDA, 33) voorgedragen als nieuwe burgemeester. Alssema is sinds 2015 wethouder in Goes. Hij is momenteel ook voorzitter van de jeugdhulpregio Zeeland en voorzitter energietransitie namens de Zeeuwse wethouders duurzaamheid. Daarvoor was hij vanaf 2010 gemeenteraadslid namens het CDA in Goes. Alssema is de beoogde opvolger van burgemeester Jan Boelhouwer (Pvda), die eind maart afscheid neemt vanwege het bereiken van de 70-jarige leeftijd.

Jan Houtenbos
Jan Houtenbos (VVD) is opgestapt als wethouder van Bergen. Hij was de laatst overgebleven wethouder van de originele wethoudersploeg die na de verkiezingen in maart 2018 aan de slag ging. Houtenbos diende zijn ontslag in wegens het ontbreken van chemie tussen hem en zijn fractie.

Jeroen Olthof
De PvdA draagt Jeroen Olthof voor als de nieuwe gedeputeerde voor de PvdA in de provincie Noord-Holland. Hij wordt de opvolger van Adnan Tekin, die zijn functie neerlegde. Olthof (51) is sinds 2 jaar directeur bedrijfsvoering bij Youz, specialist in kinder- en jeugdpsychiatrie. Daarvoor was hij wethouder in Zaanstad.


Overleden:
Op 69-jarige leeftijd is Jan Tindemans overleden. Tindemans (PvdA) was elf jaar gedeputeerde in Limburg en zat bijna tien jaar in de gemeenteraad van Nederweert.

Oud-wethouder Cornelis Sluiter is op 73-jarige leeftijd overleden. Sluiter was lange tijd namens de VVD wethouder in de toenmalige gemeente Scheemda.

Op 68-jarige leeftijd is Ritske van der Veen overleden. Van der Veen (PvdA) was lange tijd lid van de gemeenteraad in Amersfoort en in de jaren 1993 en 1994 was hij daar wethouder.


Marianne Kragting
Marianne Kragting wordt gemeentesecretaris van Staphorst. Ze volgt waarnemer Daan van der Spek op, die waarnam voor Patrick Rossen. Kragting is sinds 2013 gemeentesecretaris in Haaksbergen. Daarvoor werkte zij voor de gemeenten Utrecht, Lochem, Zutphen en Zwolle als manager in het sociale domein.

Ad van Beek
In Oirschot is Ad van Beek benoemd tot wethouder namens de lokale partij ‘De gewone man’. Hij volgt de eerder vertrokken Jan Heijman op. Van Beek was eerder wethouder in Dongen en Nuenen.

Brigit van Dijk
Brigit van Dijk-van de Reijt is benoemd tot algemeen directeur van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Zij volgt Jan Pelle op die deze functie 11 jaar heeft vervuld. Van Dijk was CEO bij DOB Equity, een investeringsfonds gericht op sociale ondernemingen in Oost- Afrika.


Burgemeesters vacature
Twenterand
Het burgemeesterschap van Twenterand is vacant sinds 18 mei 2017. De gemeente heeft circa 33.900 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 8.560,55 bruto per maand. U kunt solliciteren tot 13 maart 2020. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 12 februari op www.officielebekendmakingen.nl/ Staatscourant.

Hattem
Het burgemeesterschap van Hattem is vacant sinds 24 september 2019. De gemeente heeft circa 12.200 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 7.222, 66 bruto per maand. U kunt solliciteren tot 13 maart 2020. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 14 februari op www.officielebekendmakingen.nl/ Staatscourant.

‘s-Gravenhage
Het burgemeesterschap van Den Haag is vacant sinds 9 oktober 2019. De gemeente heeft circa 537.900 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 12.246,36 bruto per maand. U kunt solliciteren tot 14 maart 2020. Meer info in de Staatscourant van 21 februari op www.officielebekendmakingen. nl/Staatscourant.


Dick van Huizen
Dick van Huizen is de nieuwe algemeen directeur van de BUCH, de werkorganisatie van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. Van Huizen was tot voor kort gemeentesecretaris van Gooise Meren. Van Huizen volgt Ron Suanet op, die ook gemeentesecretaris is in Castricum.

Leon van Moosdijk
In Hilvarenbeek is Leon van Moosdijk (VVD) benoemd tot wethouder. Hij volgt Guus van der Put op die stopte om persoonlijke redenen. Van de Moosdijk was in de vorige raadsperiode van 2014 tot en met 2018 wethouder in Someren.


Brummen
Na het vertrek van Margriet Wartena (Lokaal Belang) als wethouder van Brummen is er een nieuw coalitieakkoord gesloten tussen de PvdA, CDA, GroenLinks en D66. Naast de terugkeer van wethouder Eef van Ooijen (PvdA) heeft dit geleid tot de komst van drie nieuwe wethouders: Ine van Burgsteden (CDA), Pouwel Inberg (GroenLinks) en Ingrid Timmer (D66).


Peter Rehwinkel
Met ingang van 3 maart is Peter Rehwinkel (PvdA, 55) benoemd tot waarnemend burgemeester van Bergen. Hetty Hafkamp (GroenLinks, 66) is niet beschikbaar voor een derde ambtstermijn. Rehwinkel was onder meer waarnemend burgemeester van Zaltbommel en burgemeester van Groningen en Naarden.

Heleen Hooij
In Teylingen is Heleen Hooij voorgedragen als nieuwe wethouder voor Trilokaal. Ze volgt Rob ten Boden op. Hooij was bijna drie jaar wethouder in Heemstede. Op dit moment is zij raadslid voor de VVD in die gemeente.


Almere
De gemeente Almere heeft een nieuwe coalitie. In de coalitie zitten zes wethouders: Hilde van Garderen (VVD), Julius Lindenbergh (VVD), Maaike Veeningen (D66), Jan Hoek (GroenLinks), Roelie Bosch (CU) en Froukje de Jonge (CDA).