of 63606 LinkedIn

Personalia BB 03-2021

Kathalijne Buitenweg, Mirjam Bult-Spiering en Bruno Bruins worden staatsraad van de Raad van State. Buitenweg is lid van de Tweede Kamer, Bult is vice-voorzitter van de Universiteit Twente en Bruins is algemeen directeur bij HTM.

Ina Sjerps
Ina Sjerps

Ina Sjerps
De gemeenteraad van Harlingen heeft Ina Sjerps (partijloos, 61) voorgedragen als burgemeester. Ze wordt de opvolger van Roel Sluiter, die eind mei 2021 vertrekt uit de Friese gemeente. Sjerps was eerder onder andere gemeentesecretaris in Rotterdam en in Apeldoorn.

Wimar Jaeger
Wimar Jaeger (D66, 55) is per 1 februari benoemd tot waarnemend burgemeester van Oostzaan. Hij vervangt Rob Meerhof (PvdA) die in september 2020 aankondigde niet voor herbenoeming in aanmerking te willen komen. Jaeger was van 2014 tot en met 2020 wethouder in Hilversum en van 2012 tot 2014 wethouder in Muiden. Daarvoor had hij diverse directiefuncties in het bedrijfsleven.

Tineke Kramer
Tineke Kramer-Klein benoemd tot griffier voor de gemeente Eemsdelta tijdens de eerste raadsvergadering van de nieuwe gemeente. De gemeente Eemsdelta ontstond per 1 januari 2021 door de samenvoeging van de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum. Kramer was van mei 2020 beoogd griffier van de gemeente. Daarvoor was zij raadsgriffier in Appingedam en bestuursadviseur bij het Waterschap Noorderzijlvest.


 

Rectificatie: (uit Binnenlands Bestuur nr. 4-2021)
In de tekst bij Tineke Kramer in Binnenlands Bestuur 3 zijn wat slordigheden geslopen. Bij deze de juiste tekst: Tineke Kramer-Klein is benoemd tot griffier van Eemsdelta. De gemeente Eemsdelta ontstond per 1 januari 2021 door de samenvoeging van de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum. Kramer was van mei 2020 beoogd griffier van de gemeente. Daarvoor was zij raadsgriffier in Appingedam en bestuursadviseur bij het Waterschap Noorderzijlvest.


Sjoerd Vellenga
In Aalsmeer is Sjoerd Vellenga benoemd tot gemeentesecretaris. Hij volgt Frans Romkema op die in het voorjaar van 2020 vertrok. Vellenga was al werkzaam in Aalsmeer als programmadirecteur voor het vormgegeven voor de toekomstige gemeentelijke dienstverlening. Vellenga werkte eerder op diverse plekken in het publieke domein, zoals het ministerie van Algemene Zaken en de gemeenten Amsterdam, Haarlem, Tilburg en Amstelveen.

Oeds de Jager
In Tynaarlo is Oeds de Jager interimgemeentesecretaris. Hij vervangt daar Johannes van Nieukerken die in november 2020 vertrok wegens verschil van inzicht over de koers van de organisatie. De Jager was 12 jaar gemeentesecretaris en directeur in Tytsjerksteradiel. Daarvoor vervulde De Jager functies in het management van Wetterskip Fryslân en de gemeente Leeuwarden. De afgelopen twee jaar deed hij interimen advieswerk.

Wilma Atsma
Wilma Atsma is benoemd tot interim-gemeentesecretaris van Maassluis. Zij volgt daar Sander Duijmaer van Twist op die gemeentesecretaris van Capelle aan den IJssel wordt. Atsma was tot voor kort gemeentesecretaris van Bloemendaal, daarvoor was zij dat in Voorschoten en Wassenaar.


Komen & gaan:

Fouad Sidali
In Haarlemmermeer is Fouad Sidali (PvdA) benoemd tot wethouder. Hij volgt Mieke Booy op. Sidali was eerder journalist bij SBS en NOS, bestuursadviseur in Amsterdam, stadsdeelwethouder in Amsterdam West en wethouder in Culemborg.

Arthur Bolderdijk
Wethouder Arthur Bolderdijk uit Woerden heeft ontslag genomen. Hij heeft aangegeven dat het voor zijn gezondheid, en die van zijn gezin beter is om te stoppen met deze baan. Als wethouder van financiën zorgde hij met de strategische heroriëntatie voor een gezonde financiële basis van de gemeente.


Piet van Elteren
In IJsselstein is Piet van Elteren benoemd tot interim gemeentesecretaris. Hij volt op interim basis Erik Luchtenburg op. Van Elteren was tot 2015 gemeentesecretaris in Nieuwegein. Daarna heeft hij een aantal interim opdrachten in de gemeenten Doesburg, Rijnwaarden, Zevenaar en Ede vervuld.

Jan den Dunnen
In Laren is Jan den Dunnen benoemd tot wethouder voor Larens Behoud. Hij volgt de opgestapte wethouder Karin van Hunnik op. Den Dunnen was tussen 2014 en 2018 wethouder in Eemnes.

Erik Lankman
In Heerde is Erik Lankman de nieuwe griffier. Hiervoor was hij gedurende tien jaar raadsgriffier in Enkhuizen. In Heerde volgt hij Bianca Espeldoorn op die sinds mei 2020 griffier is in Stichtse Vecht. Sindsdien werd de functie in Heerde waargenomen door Frans Aerts.

Ton Schoenmakers
Ton Schoenmakers is de nieuwe griffier van Steenbergen. Hij volgt Lenneke van der Meer op, die sinds augustus 2020 raadsgriffier in Bergen op Zoom is. Schoenmakers werkte tot voor kort 15 jaar als raadsadviseur/ adjunctgriffier op de griffie van de gemeenteraad van Breda.


Rectificatie: (uit Binnenlands Bestuur nr. 4-2021)
In de personalia van de editie 3 van BB staat aangegeven dat Ton Schoenmakers benoemd is tot griffier van de gemeente Steenbergen. Dit is niet juist. Begin januari is de voordracht ingetrokken door de werkgeverscommissie. Tot er een nieuwe griffier benoemd wordt, zal Robert Defilet het griffierschap blijven waarnemen.


Overleden:
Op 88-jarige leeftijd is Ron Harms (PvdA) overleden. Harms was van 1975 tot 1990 wethouder in Gouda. Daarvoor was hij politiek actief in Waddinxveen.

Oud-wethouder Joop Willems is overleden. Hij was raadslid en wethouder in Noordwijk in de periode 1978-1998.

Op 80-jarige leeftijd is oud-wethouder voor de VVD in Schagen Netty Meermans-Melein overleden. Eind 2012 nam zij na 26 jaar afscheid van de politiek. De langste tijd was ze gemeenteraadslid, met uitzondering van twee jaar als wethouder.


Jeroen van Spijk
Jeroen van Spijk is begonnen als interim-raadsgriffier in Reimerswaal. Hij volgt interimgriffier Evert Bunt op. Die maakte onlangs bekend zijn taak neer te leggen. De raad van Reimerswaal gaat op zoek naar een nieuwe interimgriffier. Dat zal de vierde op rij zijn sinds het vertrek van Tycho Jansen in 2018.


Burgemeestersvacature
kandidaten

Vlieland

Voor het burgemeesterschap van Vlieland hebben zich 27 kandidaten gemeld, onder wie veertien vrouwen. Huidig burgemeester Tineke Schokker neemt in mei afscheid. Ze was ruim vijf jaar burgemeester van Vlieland, waarvan twee jaar waarnemend.

Voorschoten
Voor het burgemeesterschap van Voorschoten hebben 32 kandidaten hun belangstelling kenbaar gemaakt. De sollicitanten, 16 mannen en 16 vrouwen, variëren in de leeftijd van 33 tot en met 61 jaar. Van de 32 sollicitanten zijn 17 sollicitanten wethouder dan wel burgemeester geweest, of hebben een vergelijkbare bestuurlijke functie vervuld.

Wageningen
47 mensen hebben gesolliciteerd op de vacature van burgemeester van Wageningen, onder wie 15 vrouwen. De leeftijden variëren van 25 tot 62 jaar. Onder de sollicitanten zijn veel (voormalig) bestuurders: vijf (oud)burgemeesters, zestien (oud)wethouders en vier (oud)gedeputeerden tussen. 12 kandidaten zijn lid van D66, 12 van de VVD, 7 van de PvdA, 5 van GroenLinks, 2 van de SGP, 1 van het CDA en 1 is lid van de ChristenUnie.


Burgemeestersvacature

Waalwijk
Het burgemeesterschap van Waalwijk is vacant per 2 juli 2021. De gemeente heeft circa 48.700 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 9.345,69 bruto per maand. U kunt solliciteren tot 23 februari 2021. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 2 februari op www.officielebekendmakingen. nl/Staatscourant.

Vlaardingen
Het burgemeesterschap van Vlaardingen is vacant sinds 20 december 2019. De gemeente heeft circa 73.400 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 10.133,05 bruto per maand. U kunt solliciteren tot 2 maart 2021. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 8 februari op www.officielebekendmakingen. nl/Staatscourant.

Bergen
Het burgemeesterschap van Bergen is vacant sinds 3 maart 2020. De gemeente heeft circa 29.900 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 8.620,48 bruto per maand. U kunt solliciteren tot 9 maart 2021. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 15 februari op www.officielebekendmakingen. nl/ Staatscourant.