of 59329 LinkedIn

Personalia BB 02-2019

Marion Gherbaz is benoemd tot directeur Bedrijfsvoering & Ondersteuning bij het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB). Gherbaz was eerder werkzaam in de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Den Haag, Eindhoven, Neder-Betuwe en Best.

Rian van Dam
Rian van Dam

Pieter Heiliegers
In Uithoorn is Pieter Heiliegers benoemd tot burgemeester. De benoeming gaat in op 24 januari 2019. Heiliegers (VVD, 55) is op dit moment burgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude en waarnemend burgemeester van Uithoorn. Hij volgt Dagmar Oudshoorn- Tinga (PvdA) op.

Ruud Kleijnen
Ruud Kleijnen wordt per 1 februari 2019 de nieuwe gemeentesecretaris van Maastricht. Kleijnen is sinds 2012 gemeentesecretaris en algemeen directeur in Roosendaal. Daarvoor had hij deze functie in Veghel (2009-2012) en Montfoort (2006- 2009). In Maastricht volgt hij Piet Buijtels op, die in maart 2019 met pensioen gaat.

Rian van Dam
In Hollands Kroon is Rian van Dam (PvdA, 57) benoemd tot burgemeester. De benoeming gaat in op 12 februari 2019. Van Dam is momenteel Programmadirecteur Greenport Noord-Holland Noord. Eerder was zij wethouder in Alkmaar en Enkhuizen. Ze volgt Jaap Nawijn (VVD, 66) op.

Foort van Oosten
Met ingang van 20 februari is Foort van Oosten benoemd tot burgemeester van Nissewaard. Van Oosten (41) is lid van de VVD. Hij is op dit moment Tweede Kamerlid. Daarvoor was hij onder meer wethouder in Schiedam. Hij volgt Mirjam Sales (PvdA, 66) op, die in augustus vorig jaar stopte. Govert Veldhuijzen (CDA) is waarnemend burgemeester van Nissewaard.

Ryan Palmen
De gemeenteraad van Horst aan de Maas heeft Ryan Palmen voorgedragen als burgemeester. Palmen (VVD, 40) is nu nog burgemeester van Hilvarenbeek. Als Palmen benoemd wordt, zal hij in Horst aan de Maas de opvolger worden van Kees van Rooij (CDA), die de gemeente in december 2017 verliet om burgemeester van de fusiegemeente Meierijstad te worden. Ina Leppink- Schuitema (VVD) is sindsdien waarnemend burgemeester.

Koos Wiersma
In de nieuwe gemeente Westerkwartier is Koos Wiersma benoemd tot waarnemend burgemeester. Westerkwartier is per 1 januari 2019 ontstaan door de samenvoeging van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn. Wiersma (CDA, 63) was vanaf 2010 burgemeester van De Marne. Daarvoor was hij wethouder in Zuidhorn.


Komen & gaan
John Berends
Met ingang van 6 februari is John Berends benoemd tot commissaris van de koning in de provincie Gelderland. Berends is 62 jaar en lid van het CDA. Hij is op dit moment burgemeester van de gemeente Apeldoorn. Hij volgt Clemens Cornielje (VVD, 60).

Patrick Poelmann
Dijkgraaf Patrick Poelmann van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een derde termijn. Zijn tweede termijn loopt 1 september 2019 af. Poelmann is sinds 2007 dijkgraaf. Daarvoor was hij onder andere gedeputeerde in Noord-Holland.


Barometer
Werken in deeltijd bij provincies
38 procent van de werknemers bij de provincies werkt in deeltijd. Vrouwen werken meer deeltijd dan mannen. 62 procent van de vrouwen werkt in deeltijd en 18 procent van de mannen.
Bron: AenO fonds


Mirjam Salet
In Gouda is Mirjam Salet (PvdA, 66) benoemd tot waarnemend burgemeester. Zij volgt burgemeester Milo Schoenmaker (VVD, 51) op, die bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers wordt. Salet was burgemeester van Nissewaard, Spijkenisse, Hoogezand- Sappemeer en ’s-Gravendeel.

Jan de Boer
De gemeenteraad van Buren heeft burgemeester Jan de Boer voorgedragen voor herbenoeming. De Boer (D66) is sinds mei 2013 burgemeester van de gemeente. Eerder was hij onder andere wethouder van de gemeenten Landsmeer, Harlingen en Hoorn.

Pim van Vliet
In Leiden is Pim van Vliet benoemd tot gemeentesecretaris. Ze werkt al sinds september 2017 als interim-hoofd concernstaf bij deze gemeente. Daarvoor werkte Van Vliet onder meer als projectdirecteur Migratie bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Van Vliet volgt Jan Nauta op, die met pensioen is gegaan.

Oebele Brouwer
In Achtkarspelen is Oebele Brouwer benoemd tot burgemeester. De benoeming gaat in op 7 februari 2019. Brouwer (58) is geen lid van een politieke partij. Hij is op dit moment recherche- officier bij het Landelijk Parket Rotterdam. Hij volgt Gerben Gerbrandy (FNP, 66) op.

Guido Rink
In Emmen is Guido Rink (PvdA, 37) benoemd tot wethouder. Hij volgt Bouke Arends op, die burgemeester in Westland is geworden.

Rob Beek
De gemeentesecretaris van Westvoorne, Rob Beek, vertrekt. Zijn opdracht was onder meer om de ambtelijke organisaties van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne samen te voegen. Dat is tot nu toe niet gelukt. Beek werd op 1 februari 2016 benoemd tot gemeentesecretaris.

Leon Noorlander
Per 1 januari 2019 is Leon Noorlander gestart als adjunctdirecteur van Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen. Noorlander was hiervoor programmamanager bij de Rijksoverheid en onder meer als kwartiermaker verantwoordelijk voor het opzetten van het Programma Sociaal Domein. Daarvoor was Noorlander onder andere projectleider van het team Werk en Integratie Vluchtelingen bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Burgemeesters vacature
Leudal

Het burgemeesterschap van Leudal is vacant per 1 september 2019. De gemeente heeft circa 36.000 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 8.228,14 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacature tot 5 februari 2019. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 14 januari 2019 op www. overheid.nl/overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.


Frits Westerkamp
Wethouder Frits Westerkamp van Bergen heeft zijn functie neergelegd. Aanleiding is het centrumplan voor Bergen. Een aantal partijen dienden een motie van wantrouwen in tegen de wethouder vanwege de ‘chaos’ en het ‘onnodig lang laten voortslepen van dit dossier’. Westerkamp reageerde door zijn ontslag in te dienen en gaf aan dat de raad deze chaos over zichzelf afgeroepen heeft.

Marja Nengerman
In Brummen is Marja Nengerman de nieuwe griffier. Zij was hiervoor bijna 10 jaar plaatsvervangend raadsgriffier in Bronckhorst, daarvoor was zij communicatieadviseur in die gemeente. In Brummen volgt zij Barbara Ulfman op.

Menno de Haan
Menno de Haan wordt hoofd van het Bureau Bestuur en Gemeentesecretaris binnen de afdeling Bestuur en Organisatie in Amsterdam. De Haan werkte sinds 2016 als gemeentesecretaris van Weesp en leidde het ambtelijke fusieproces van de gemeente Weesp naar de gemeente Amsterdam.

Harm-Jan van Schaik
De burgemeester van Harderwijk, Harm-Jan van Schaik (CDA, 42), is beëdigd voor een tweede ambtstermijn als burgemeester. Eerder was hij onder meer wethouder in Amsterdam- Noord.


Overleden:
Burgemeester Marc Witteman van Stichtse Vecht is op 57-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker. Nadat zijn ziekte eind april vorig jaar bekend werd, heeft Marc Witteman nog bijna anderhalf jaar als burgemeester doorgewerkt. Op 1 augustus was hij genoodzaakt zich ziek te melden, waarna Yvonne van Mastrigt aantrad als waarnemend burgemeester.

Op 90-jarige leeftijd is Iet Dijksterhuis-de Jong is overleden. Zij was van 1982-1988 wethouder van de van de toenmalige gemeente Eelde - Paterswolde.

Piet Kaptein op 78-jarige leeftijd overleden. Kaptein was wethouder in Papendrecht voor het CDA. In 1994 verliet hij na 28 jaar de gemeentepolitiek.

Toon Gispen is op 80-jarige leeftijd overleden. Gispen was voor Leefbaar Utrecht wethouder in Utrecht van 2001 tot 2005.

Op 83-jarige leeftijd is Henk Hendriksen overleden. In mei 1980 begon zijn burgemeesterscarrière met zijn benoeming tot burgemeester van Halsteren. In 1988 volgde zijn benoeming in de toenmalige gemeente Cuijk en Sint Agatha. Toen die gemeente in 1994 opging in de veel groter fusiegemeente Cuijk werd hij daarvan de burgemeester wat hij zou blijven tot zijn pensionering in februari 2000. Daarna is hij nog meerdere keren waarnemend burgemeester geweest: Valkenswaard, Haaren, Grave en Boxmeer.


Kandidaten burgemeestersvacatures
Dronten
Voor de vacature van burgemeester in Dronten hebben zich 28 kandidaten gemeld, onder wie acht vrouwen. De leeftijd van de kandidaten ligt tussen de 40 en 61 jaar. Van de 28 sollicitanten zijn er 6 kandidaten lid van D66, 5 van het CDA, 6 van de VVD, 3 van de PVDA, 1 van de CU en 1 van een lokale partij. Van 6 kandidaten is de politieke kleur niet bekend.

Amstelveen
Naar het ambt van burgemeester van Amstelveen hebben 14 personen gesolliciteerd, 10 mannelijke en 4 vrouwelijke kandidaten. Van deze kandidaten hebben of hadden 12 personen een (fulltime) functie in het (lokaal) openbaar bestuur, 2 personen hebben/hadden een functie daarbuiten.

Overbetuwe
Voor de burgemeestersvacature in de gemeente Overbetuwe hebben zich 23 sollicitanten gemeld. Onder de sollicitanten bevinden zich vier vrouwen. Vier mensen zijn lid van het CDA, 4 van D66, 3 van de VVD, 1 van GroenLinks, 1 van de SP, 1 van 50+ en van negen mensen is de politieke voorkeur onbekend.

Deventer
Dertig sollicitanten hebben gereageerd op de vacature van burgemeester in Deventer, onder wie negen vrouwen. De leeftijd van de kandidaten ligt tussen de 40 en 62 jaar. Twintig kandidaten hebben (of hadden) een hoofdfunctie in het openbaar bestuur. Tien sollicitanten hebben een andere professionele achtergrond. Zeven kandidaten zijn lid van de PvdA, vijf van de VVD, vier van het CDA, drie van D66, één van GroenLinks, één van een lokale partij en één van 50Plus. Van andere acht kandidaten is de politieke kleur niet bekend of is er geen partijlidmaatschap.

Sint-Michielsgestel
Op de sollicitatie naar de baan van burgemeester van Sint-Michielsgestel hebben 35 mensen gesolliciteerd. Het gaat om 22 mannen en 13 vrouwen. Van de sollicitanten hebben 8 personen op dit moment geen hoofdfunctie als burgemeester, wethouder of in de politiek/overheid. De vacature is ontstaan omdat burgemeester Jan Pommer op 1 juli 2019 met pensioen gaat.