of 59250 LinkedIn

Personalia 25-2014

Anneke Knol-van Leeuwen is benoemd tot gemeentesecretaris van Vlaardingen. Ze was vanaf 2011 gemeentesecretaris in Barendrecht. Daarvoor was zij werkzaam als hoofd Economische Zaken en Welzijn en als hoofd Strategische Ontwikkeling, waarbij zij een actieve rol heeft gespeeld in de fusie van Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek tot de gemeente Lansingerland in 2007.

Anneke Knol-van Leeuwen
Anneke Knol-van Leeuwen

BENOEMING

Jan Rijpstra (VVD, 59) is benoemd tot burgemeester van Noordwijk. De benoeming gaat in op 16 december 2014. Hij was burgemeester van Tynaarlo. Eerder was hij lid van de Tweede Kamer. Rijpstra volgt Harry Groen (VVD) op die per 30 juni 2011 met pensioen is gegaan. Jan Pieter Lokker (CDA) is op dit moment waarnemend burgemeester.

Jan Brenninkmeijer (CDA, 57) is benoemd tot burgemeester van Waalre. De benoeming gaat in op 12 januari 2015. Hij is hoofd van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK en lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant. Eerder was hij wethouder en lid van de gemeenteraad van Haaren. Brenninkmeijer volgt Henri baron de Wijkerslooth de Weerdesteijn (VVD) op. Op dit moment is Yvo Kortmann (CDA) waarnemend burgemeester van Waalre.

Mirjam Salet (PvdA, 62) is benoemd tot waarnemend burgemeester van Nissewaard. Op 1 januari 2015 gaan de huidige gemeenten Spijkenisse en Bernisse op in de nieuwe gemeente Nissewaard. Salet is sinds 2007 burgemeester van Spijkenisse. Daarvoor was zij burgemeester van Hoogezand-Sappemeer en ’s-Gravendeel en wethouder van Gorinchem.

Piet Adema (ChristenUnie, 50) is benoemd tot waarnemend burgemeester in Borger-Odoorn. Hij volgt Marco Out op, die benoemd is tot burgemeester van Assen. Adema is tot 16 december waarnemend burgemeester in Tynaarlo. Hij is tevens landelijk voorzitter van de ChristenUnie en was eerder waarnemend burgemeester in Achtkarspelen. Daarvoor was hij gedeputeerde in Friesland.

In Doesburg is Gosse Noordewier (PvdA, 67) benoemd tot waarnemend burgemeester. De huidige burgemeester Kees Luesink is ziek. Noordewier was van 2002-2012 burgemeester van Wijchen. Daarvoor was hij van 1997-2002 burgemeester van Oostburg. Eerder was hij wethouder en loco-burgemeester in Zutphen.

Met ingang van 1 januari 2015 is Tjerk Bruin­sma (PvdA, 63) benoemd tot waarnemend burgemeester van Krimpenerwaard. Op 1 januari 2015 gaan de huidige gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist op in de nieuwe gemeente Krimpenerwaard. Bruin­sma is waarnemend burgemeester van Alphen aan den Rijn en daarvoor was hij burgemeester van Vlaardingen en wethouder in Groningen.

Harry Keereweer (PvdA, 65) is per 1 januari 2015 benoemd tot waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Groesbeek. De gemeenten Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen worden per die datum samengevoegd tot de nieuwe gemeente Groesbeek. Keereweer is al vanaf 1 april 2012 waarnemend burgemeester van Groesbeek en vanaf 26 september 2013 is hij tevens waarnemend burgemeester van Millingen aan de Rijn. Daarvoor was hij lid van het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Annemiek Jetten, burgemeester van Sluis, neemt de voorzitters­hamer van de P10 over van Marco Out, burgemeester van Borger Odoorn. De P10 is het samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten. Out stopt omdat hij burgemeester van Assen wordt.

Rob Welten is de nieuwe voorzitter EUREGIO-raad. Welten is sinds 2009 burgemeester van Borne. Hij volgt Gunter Alsmeijer als EUREGIO-raadsvoorzitter op, die deze functie vanaf 2010 heeft vervuld. Als zijn eerste plaatsvervanger werd Peter Snijders (burgemeester Hardenberg) aangewezen. Een andere plaatsvervanger is onder andere Joost van Oostrum (burgemeester Berkelland). De EUREGIO is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband van 129 Duitse en Nederlandse gemeenten en Kreise.

In Drimmelen is Harry Bakker benoemd en beëdigd als tijdelijk wethouder. Hij vervangt wethouder Janus Oomen vanwege ziekte.

Annette van Hussel is per 1 december 2014 benoemd als gemeentesecretaris van Stichtse Vecht. Van Hussel was reeds sinds een jaar als waarnemend gemeentesecretaris werkzaam en daarvoor als afdelingsmanager Ontwikkeling bij gemeente Stichtse Vecht.

Martin van Vliet, de huidige gemeentesecretaris van Cranendonck, wordt de nieuwe gemeentesecretaris in Vlissingen. Van Vliet was 4,5 jaar gemeentesecretaris in Cranendonck. Hij volgt Hans van Houdt op, die terugtrad. Herbert van Moerdijk is in de tussenliggende periode interim gemeentesecretaris geweest.

Wim Amesz is benoemd tot griffier in Den Bosch. Amesz werkt sinds 2010 als directielid bij de sector Stadsontwikkeling van Den Bosch. Daarvoor was hij griffier in Vlaardingen. Amesz volgt Ad van der Jagt op, die met pensioen is gegaan.

Mirande Heffels is benoemd tot raadsgriffier in Nijmegen. Heffels is op dit moment werkzaam als raadsgriffier in Uden en als procesbegeleider ‘Udenaar de Toekomst’ in diezelfde gemeente. Ze volgt per 1 maart 2015 Tine Mientjes op, die afscheid neemt als raadsgriffier.

Rolinde Weide-Gernaat is per 1 januari 2015 aangesteld als nieuwe secretaris/directeur van Regio Groningen-Assen (RGA). Daarmee volgt zij de interim directeur Lies de Klerk op.

Vanaf 1 december is Frank Kerckhaert, oud-burgemeester van Hengelo, de nieuwe voorzitter van de Onderzoeksraad Integriteit Overheid. Zijn rol van plaatsvervangend voorzitter neemt Onderzoeksraadlid Mirjam Sterk (voormalig Tweede Kamerlid) van hem over. Verder treedt Sjoukje Rullmann (voorheen kortgedingrechter te Amsterdam) op 1 december toe als lid van de Onderzoeksraad, die uit zes leden bestaat. Huidig voorzitter, Harm Brouwer, gaat zich volledig wijden aan zijn voorzitterschap van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

Peter van der Velden is benoemd tot lid van het Kapittel voor de Civiele Orden. De benoeming gaat in op 1 januari 2015. Van der Velden (60 jaar) is tot 1 januari 2015 burgemeester van de gemeente Breda. Hij is onder andere ook burgemeester geweest van de gemeenten Bergen op Zoom, Emmen, Rosmalen en Nieuw-Ginneken.

Stephan Schrover is benoemd tot directeur-generaal Rijksvoorlichtingsdienst bij het ministerie van Algemene Zaken. De benoeming gaat in op 1 januari 2015. Schrover is momenteel plaatsvervangend directeur-generaal Rijkvoorlichtingsdienst en werkte daarvoor vijf jaar als directeur Rijksvoorlichtingsdienst. Hij volgt Henk Brons op die per 1 januari 2015 is benoemd tot vertegenwoordiger van Nederland in Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

De gemeente Groningen heeft Jeroen de Willigen per 1 januari 2015 benoemd tot stadsbouwmeester. De Willigen is algemeen directeur van architectenbureau De Zwarte Hond.

Jan de Ridder, directeur Rekenkamer Metropool Amsterdam, is benoemd tot nieuwe voorzitter van de NVRR, de Nederlandse Vereniging voor Rekenkamers en Rekenkamercommissie. De Ridder volgt Leo Markensteyn op. De Ridder is sinds 2010 bestuurder/directeur van de Rekenkamer Metropool Amsterdam.

Clemens Kool is benoemd tot onderdirecteur van het Centraal Planbureau. Hij vult per 1 maart 2015 de vacature op die was ontstaan door het vertrek van George Gelauff. Kool is sinds 2003 hoogleraar Financiering en Financiële Markten aan de Utrecht University School of Economics (USE), onderdeel van de Universiteit Utrecht. Met deze benoeming is de CPB-directie weer compleet, naast Clemens Kool bestaat deze dan uit Bas ter Weel (onderdirecteur) en Laura van Geest (directeur).

VOORDRACHT

Marc Witteman (PvdA, 53) is voorgedragen als nieuwe burgemeester voor Stichtse Vecht. Witteman is nu gedeputeerde in Flevoland. Eerder was hij wethouder in Hillegom en Leiden en waarnemend burgemeester in Warmond.

Marina Starmans-Gelijns is door de gemeenteraad van Dongen voorgedragen als de nieuwe burgemeester. Starmans (45) was eerder wethouder in Dongen en Son en Breugel. Nu is ze wethouder in Waalre. Ze volgt René van Diessen op, die sinds september 2013 waarnemend burgemeester van Dongen is.

VERTREK

Burgemeester Onno Hoes (VVD, 53) van Maastricht heeft zijn vertrek aangekondigd. De positie van de VVD-burgemeester stond opnieuw ter discussie na recente publicaties en een uitzending over privéontmoetingen van Hoes met een jonge man.

André Bonthuis heeft afscheid genomen als waarnemend burgemeester van Schoonhoven vanwege zijn pensionering. Bonthuis was eerder burgemeester in Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel. Hij was waarnemend burgemeester van fusiegemeente Zuidplas. Daarna volgde zijn benoeming tot waarnemend burgemeester van Schoonhoven.

Wethouder Huub Eitjes (VVD) van Maassluis is opgestapt. Hij is betrokken in een affaire rondom Theater Koningshof. Eitjes kwam in het nauw na ophef over mogelijke zelfverrijking.

OVERLEDEN

Ties Koek is op 75-jarige leeftijd overleden. Koek was onder andere burgemeester van Nieuweschans, Winschoten en Rheden.

Oud-burgemeester Anton Houtsma is op 76-jarige leeftijd overleden. Hij was wethouder in Haarlemmermeer en burgemeester van Wijk bij Duurstede. Na zijn pensionering was hij waarnemend burgemeester van Maarn en Rheden.

Op 70-jarige leeftijd is Martin Zijlstra overleden. Hij was ruim twaalf jaar (1998-2002) Tweede Kamerlid voor de PvdA. Zijlstra was burgemeester van Termunten en waarnemend burgemeester in onder meer Schiermonnikoog.

Oud-raadslid en wethouder Joop Verheij is op 71-jarige leeftijd overleden. Verheij was raadslid en wethouder in Renkum.

Oud-gemeentesecretaris Izak Haverhoek is op 85-jarige leeftijd overleden. Haverhoek was van 1963 tot 1989 gemeentesecretaris van Kapelle.

BURGEMEESTERSVACATURE

Het burgemeesterschap van Maassluis is vacant per 1 november 2014. De gemeente heeft circa 32.100 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 7.457,79 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacature tot 19 januari 2015. Zie voor alle relevante informatie de Staatscourant van 22 december 2014 op www.overheid.nl/overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.