of 59130 LinkedIn

Personalia 19-2017

Naar het burgemeestersambt van Losser hebben 20 personen gesolliciteerd, onder wie vijf vrouwen. 7 kandidaten zijn lid van de VVD, 3 van D66, 2 van het CDA, 2 van de PvdA, 1 van GroenLinks, 1 van een lokale partij en 1 van de PVV.

Mieke Damsma
Mieke Damsma

Mieke Damsma
In Midden-Drenthe is Mieke Damsma (D66, 53) benoemd tot burgemeester. De benoeming gaat in op 14 december 2017. Damsma is op dit moment wethouder in Maastricht. Ze volgt Ton Baas op, die bijna drie jaar lang waarnemend burgemeester was.

Jetta Klijnsma
Met ingang van 1 december 2017 is Jetta Klijnsma (PvdA, 60) benoemd tot commissaris van de Koning. Zij is de opvolger van Jacques Tichelaar. Tichelaar (PvdA) trad af na ophef over zijn rol bij een klus die door de provincie Drenthe werd gegund aan zijn schoonzus. Jozias van Aartsen nam de functie waar. Klijnsma is sinds november 2012 staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Eerder was zij wethouder in Den Haag.

Theo Weterings
De gemeenteraad van Tilburg heeft Theo Weterings aanbevolen als nieuwe burgemeester van Tilburg. Weterings (VVD, 58) is Tilburger van origine. Hij is nu nog burgemeester van Haarlemmermeer. Eerder was hij burgemeester van Beverwijk, wethouder in Rijswijk en raadslid in Tilburg en Diemen. Hij volgt in Tilburg Peter Noordanus (PvdA) op.

Kees van Rooij
De gemeenteraad van Meierijstad heeft Kees van Rooij (CDA, 57) voorgedragen als burgemeester. Van Rooij is nu nog burgemeester in Horst aan de Maas. Meierijstad is op 1 januari ontstaan door een fusie van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Marcel Fränzel is nu nog waarnemend burgemeester.

Letty Demmers
In Veldhoven is Letty Demmers (D66, 65) benoemd tot waarnemend burgemeester. Ze volgt hiermee tijdelijk Jack Mikkers (VVD, 49) op die vanaf 11 oktober de nieuwe burgemeester van ‘s-Hertogenbosch is. Demmers was eerder korpschef van de regiopolitie Zeeland, wethouder in Bergen op Zoom, burgemeester van Reusel-de Mierden en Best en waarnemend burgemeester van Vlissingen.

Klaas Agricola
De gemeenteraad van Dantumadiel draagt Klaas Agricola (57) voor als nieuwe burgemeester. Agicola is op dit moment wethouder in Dalfsen voor Gemeentebelangen. Hij volgt op 1 december Sicko Heldoorn op, die sinds 2014 waarnemend burgemeester is.

Dilia Blok
In Someren is Dilia Blok (51) voorgedragen als burgemeester. Blok is nu nog wethouder in Krimpenerwaard namens een lokale partij. Ze was hiervoor werkzaam in het Academisch Ziekenhuis Rotterdam en het Erasmus Medisch Centrum. Blok zal burgemeester Alfred Veltman (PvdA, 67) opvolgen.

Maurice Hoogeveen
Wethouder Maurice Hoogeveen (D66) van Assen stopt als wethouder. Hij wordt partner bij Boer & Croon Management. Hoogeveen was vanaf 2010 wethouder in Assen. Daar was hij onder meer verantwoordelijk voor onderwijs, cultuur, economische zaken, personeel en organisatie en ict.

In Memoriam: Eberhard van der Laan
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is overleden. Hij stierf volgens zijn woordvoerder ‘thuis in alle rust’ op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Van der Laan bleef nadat hij in januari bekendmaakte dat hij ongeneeslijk ziek was, nog acht maanden aan als burgemeester. Op 18 september scheef hij wederom in een brief aan alle Amsterdammers dat hij zijn taken had neergelegd en meldde hij zich ziek bij de commissaris van de Koning, Johan Remkes. Locoburgemeester Kajsa Ollongren heeft zijn taken voorlopig overgenomen.

Van advocaat tot bestuurder
Na te zijn geboren op 28 juni 1955 in Leiden groeide Eberhard Edzard van der Laan op in Rijnsburg. Zijn vader was huisarts en zijn moeder was doktersassistente. Van der Laan ging naar het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiden en studeerde kortstondig geneeskunde in Brussel, waarna hij naar Amsterdam verhuisde om rechten te studeren aan de VU. Daar werd hij op 21-jarige leeftijd actief voor de PvdA, waarvoor hij enige jaren in het gewestbestuur zat. In 1987 werd hij beëdigd tot advocaat en in 1990 werd hij ingezworen als gemeenteraadslid. Van der Laan was acht jaar volksvertegenwoordiger in de hoofdstad, waarna hij zich weer fulltime op de advocatuur richtte. In 2008 werd hij benoemd tot minister van Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet Balkenende IV. Twee jaar later werd hij burgemeester van Amsterdam.

Gerard Vlekke
In Culemborg is Gerard Vlekke benoemd tot gemeentesecretaris. Hij volgt Leo Vonk op. Sinds 2012 is Vlekke gemeentesecretaris van Gilze en Rijen. Daarnaast is hij sinds 2016 algemeen directeur ABG-gemeenten, de fusieorganisatie van de gemeenten Al phen-Chaam, Baarle- Nassau en Gilze en Rijen.

Anko Postma
In Opsterland is Anko Postma (Opsterlands Belang) benoemd tot wethouder. Hij volgt Piet van Dijk op, die benoemd is tot wethouder in Aa en Hunze. Postma was eigenaar van een adviesbureau dat onder andere mensen begeleidt in loopbaanstappen. Hij trekt zich nu uit het bedrijf terug.

Harry Coerts
Met de benoeming van Harry Coerts heeft Veendam een nieuwe gemeentesecretaris gevonden. Coerts volgt Arend Castelein op, die benoemd is tot gemeentesecretaris in Appingedam. Coerts was eerder onder andere gemeentesecretaris van Dantumadeel en Zandvoort. Ook werkte hij voor de gemeente Leeuwarden en de provincie Noord-Holland. Hij was laatstelijk werkzaam als projectleider en bestuursadviseur bij de provincie Groningen.

Janneke Kampinga
In Weststellingwerf is Janneke Kampinga benoemd tot griffier. Zij was al tijdelijk griffier in de gemeente sinds februari. Daarvoor was ze werkzaam bij de gemeente Meppel. Kampinga volgt Afke Zijlstra op, die is gaan werken bij de Vereniging Friese Gemeenten.

Jolie Hasselman
 Met ingang van 20 november is Jolie Hasselman gemeentesecretaris van Goirle. Ze volgt Michel Tromp op, die gemeentesecretaris werd in Zevenaar. Hasselman begon haar loopbaan bij de politie en ontwikkelde zich vervolgens in het domein van Personeel en Organisatie. De laatste negen jaar vervulde ze diverse leidinggevende functies bij de gemeente Oisterwijk.

Wendelien Tönjann
Per 1 december 2017 wordt Wendelien Tönjann de nieuwe directeur van het VNG Congresen Studiecentrum. Zij volgt Wubbo Tempel op. Tönjann is sinds 2010 wethouder in Oegstgeest. Eerder was ze steunfractielid en raadslid voor de VVD.

Titia Cnossen
Burgemeester Titia Cnossen van Woudenberg wordt de nieuwe voorzitter van de Bestuurdersvereniging van de ChristenUnie. Zij volgt Ard Kleijer op. De Bestuurdersvereniging van de ChristenUnie heeft als leden alle raadsleden, wethouders, burgemeesters, Statenleden, gedeputeerden, waterschapsbestuurders en Eerste- en Tweede Kamerleden van de ChristenUnie.

Gerrit van Hofwegen
Met ingang van 1 september 2017 is Gerrit van Hofwegen benoemd tot waarnemend gemeentesecretaris in Zwijndrecht. De tijdelijke aanstelling is vanwege ziekte van gemeentesecretaris Henk van Beelen en duurt in principe tot 1 januari 2018. Van Hofwegen was eerder onder meer interim- secretaris in Oud-Beijerland, B innenmaas, Roosendaal, Hof van Twente, Velsen en Bergen op Zoom.

Ruurd Palstra
Met ingang van 1 november is Ruurd Palstra benoemd tot raadsgriffier van Velsen. Hij werkt sinds 2006 bij de VNG als senior beleidsadviseur Democratie en Bestuur en als secretaris van de VNG Commissie Bestuur en Veiligheid. Daarvoor was hij onder meer werkzaam bij de Adviesraad Internationale Vraagstukken en de gemeente Renkum op het gebied van intergemeentelijke samenwerking. Hij volgt Arjen Overbeek op, die nu werkt als adviseur Raads- en Statenleden bij de Metropoolregio Amsterdam.

Overleden:
Oud-gedeputeerde Joep Baartmans is op 77-jarige leeftijd overleden. Baartmans was van 1987 tot april 1995 PvdA-gedeputeerde voor cultuur, onderwijs en welzijn van de provincie Noord-Brabant. Daarna was ze waarnemend burgemeester in achtereenvolgens Heusden, Schijndel, Son en Breugel en vanaf mei 2006 nog bijna een jaar in Vught.

Wethouder Arno Janssen (Lokaal Peel en Maas) is overleden. Janssen (68) was sinds 1994 politiek actief. Hij was eerder wethouder in Maasbree.

Op 91-jarige leeftijd is Jaap Bax overleden. Bax was vooral bekend als sportjournalist, maar hij was ook 23 jaar lang raadslid in ’s-Gravenzande voor de PvdA. Hij was ook wethouder in ’s-Gravenzane. In 1990 was hij waarnemend burgemeester in Maasland.

Henri baron de Wijkerslooth de Weerdesteijn
In Cranendonck is Henri baron de Wijkerslooth de Weerdesteijn benoemd tot waarnemend burgemeester. Hij is benoemd per 6 oktober 2017 en volgt hiermee tijdelijk burgemeester Marga Vermue op die benoemd is tot burgemeester van Sluis. De Wijkerslooth was van 2003 tot 2014 burgemeester van Waalre. Daarvoor was hij in diplomatieke dienst werkzaam op diverse Nederlandse ambassades in het buitenland en was hij directeur van het kabinet van de gouverneur van de Nederlandse Antillen.

Bas Eenhoorn
In Amstelveen is Bas Eenhoorn (VVD, 71) benoemd tot waarnemend burgemeester. Hij volgt Mirjam van ’t Veld (CDA, 47) op. Eenhoorn wordt voor een langere periode als waarnemend burgemeester benoemd in verband met de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar, zodat de nieuw verkozen gemeenteraad de profielschets voor een nieuw te benoemen burgemeester kan vast stellen. Eenhoorn is op dit moment onder meer Nationaal Commissaris Digitale Overheid en voorzitter van het Regie College Waddengebied. Gedurende zijn bestuurlijke loopbaan is hij burgemeester geweest van de gemeenten Voorburg en Schiermonnikoog en waarnemend burgemeester van Vlaardingen, Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Lansingerland.

Fatih Özdere
Wethouder Fatih Özdere (PvdA) uit Molenwaard heeft ontslag genomen. De aanleiding is de ontstane situatie rond het nieuwe dorpshuis De Beemd in Oud- Alblas. Özdere was sinds 1 januari 2013 wethouder in het college van Molenwaard.

Erik Kiers
Vanaf 1 september is Erik Kiers de nieuwe directeursecretaris van Regio West-Brabant. Hij volgt Mart Dircks op die in februari 2017 afscheid nam. Kiers was hoofd Strategische Eenheid en adjunct-directeur van regio Holland Rijnland. 18 West-Brabantse gemeenten en het Zeeuwse Tholen werken samen in de gemeenschappelijke regeling Regio West-Brabant.

Rectificatie:
In de Personalia van Binnenlands Bestuur 18 is bij het vermelden van de voordracht van Evert Jan Nieuwenhuis als burgemeester van Waddinxveen een fout gemaakt. Bert Cremers neemt op 27 oktober afscheid als burgemeester van Waddinxveen omdat hij met pensioen gaat. Hij is in de periode februari – april vervangen door Koos Karssen vanwege ziekte.