of 59250 LinkedIn

Personalia 19-2015

In Landerd zijn nieuwe wethouders geïnstalleerd: Ben Brands, Piet Hein Jonkergouw en Ben Maathuis. Zij volgen de wethouders Moritz Bohmer, Hans Vereijken op, die na een coalitiebreuk opstapten. Jos Roelofs vertrok uit onvrede over zijn partij.

Milène Junius
Milène Junius

Milène Junius
In Hellevoetsluis is Milène Junius benoemd tot burgemeester. Junius (54) is lid van het CDA. Zij is raadslid en voormalig wethouder van Delft. Ze volgt Corstiaan Kleijwegt (PvdA) op.

Bort Koelewijn
In Kampen is burgemeester Bort Koelewijn herbenoemd voor een periode van zes jaar. Koelewijn is sinds 2009 burgemeester van Kampen.

Baukje Galama
In de gemeente Stadskanaal is Baukje Galama herbenoemd tot burgemeester. Galama (58) is sinds 1 september 2009 burgemeester van Stadskanaal.

Peter Dijk
ARCADIS heeft Peter Dijk benoemd tot senior programmadirecteur infrastructuur. Dijk was directeur van de Dienst Metro Amsterdam.

Wouter Ernes
Met ingang van 15 september is Wouter Ernes benoemd tot griffier in Waalre. Hiervoor was hij  werkzaam als griffier in Nederweert.

Hans Janssen
De burgemeester van de gemeente Oisterwijk, Hans Janssen, is herbenoemd. Janssen is sinds 2009 burgemeester van Oisterwijk, voorafgegaan door een periode van waarneming.

Wim Dijkstra
De onafhankelijk voorzitter van de Stadsregio Arnhem Nijmegen, Wim Dijkstra, heeft afscheid genomen. Marianne Schuurmans, burgemeester van Lingewaard, volgt hem op.

Bart Parmet
In Overijssel is Bart Parmet benoemd tot directeur strategie. Parmet werkte eerder bij Rijkswaterstaat en bij het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Ella Schadd-de Boer
De gemeente Rijnwaarden heeft een waarnemend burgemeester, Ella Schadd-de Boer (65, PvdA). Rijnwaarden krijgt geen volledige burgemeester, omdat de gemeente waarschijnlijk fuseert met Zevenaar. Schadd-de Boer (PvdA, 65) was waarnemend burgemeester van Vlieland en Doesburg.

Jan Aarts
In Zundert is Jan Aarts benoemd tot wethouder. Hij volgt Marjon de Hoon-Veelenturf op, die per 1 juni benoemd is tot burgemeester in Baarle-Nassau. Aarts heeft een gevarieerde carrière in het onderwijs doorlopen.

Arnold Gerritsen
De burgemeester van Zutphen, Arnold Gerritsen, heeft zijn vertrek als burgemeester van Zutphen per 1 februari 2016 aangekondigd, precies zeventien jaar na zijn eerste officiële benoeming. Gerritsen startte 1 februari 1999 als burgemeester van Zutphen. Vanaf 2005 volgde de benoeming voor de nieuwe gemeente Zutphen als gevolg van de samenvoeging van Zutphen en Warnsveld. Voordat hij burgemeester werd, was hij zes jaar wethouder van de gemeente  Apeldoorn.

Rob Welten
In Borne is burgemeester Rob Welten voor een tweede ambtstermijn van zes jaar benoemd.

Ton Linssen
Een meerderheid van de gemeenteraad van Bergen op Zoom heeft het vertrouwen in wethouder Ton Linssen opgezegd. Alleen zijn eigen partij, Lijst Linssen, en de BSD (Bergse Sociaal Democraten) vielen hem niet af. Linssen verloor het vertrouwen van zijn mede-wethouders en stapte met zijn Lijst Linssen uit de coalitie.

Jos van Bree
In Helmond is Jos van Bree benoemd tot wethouder namens de VVD. Hij volgt Yvonne van Mierlo op. Van Bree (46) was tot voor kort wethouder in Heeze-Leende en werkzaam bij de gemeenten Peel en Maas en Veldhoven. Van Mierlo koos voor een nieuwe baan als voorzitter van de raad van bestuur van kennisinstituut Movisie.

Eeuwit Klink
In Gorinchem is Eeuwit Klink benoemd tot wethouder. Klink was eerder fractievoorzitter bij het CDA. Hij volgt wethouder Arnie Faro (D66) op die in juli van dit jaar is opgestapt als wethouder.

Lilian Schreurs
Per 1 september is Lilian Schreurs de nieuwe gemeentesecretaris van De Ronde Venen. Schreurs was directeur en eerste locosecretaris van de gemeente. Sinds 1998 is Schreurs werkzaam voor de ‘oude’ gemeente De Ronde Venen, eerst als directeur van de vakdienst Inwoners en eerste locosecretaris, later als directeur.

Hélène Oppatja
Op 1 november aanstaande start Hélène Oppatja als gemeentesecretaris in Wassenaar. Oppatja was eerder wethouder en raadslid in Alphen aan den Rijn. De afgelopen periode heeft zij gewerkt voor de Programmaraad, het samenwerkingsverband van VNG, UWV, Cedris en Divosa, als programmanager ketensamenwerking arbeidsmarktregio’s.

Guido Derks
Per 1 december wordt Guido Derks algemeen directeur van Internationale Bau Ausstellung (IBA) Parkstad. Hij treedt in dienst bij de provincie Limburg, die hem detacheert bij de projectorganisatie. Met de toetreding van Derks wordt de directie van IBA uitgebreid. Derks is nu directielid bij de gemeente Maastricht.

Burgemeesters kandidaten
Voor het burgemeesterschap van Oegstgeest hebben 44 kandidaten hun belangstelling kenbaar gemaakt. De sollicitanten - 34 mannen en 10 vrouwen - variëren in leeftijd van 48 tot 63 jaar. Van hen zijn 15 lid van het CDA, 14 van de VVD, 5 van D66, 4 van de PvdA, 2 zijn lid van een lokale partij, één van GroenLinks en 3 sollicitanten zijn niet aan een politieke partij verbonden. Na het vertrek van Els Timmers-van Klink is, met het oog op de lopende bestuurlijke verkenning naar samenwerkingsopties in de regio, besloten tot de benoeming per 1 april 2014 van Jan Waaijer als waarnemend burgemeester.

Voor het burgemeesterschap van Capelle aan den IJssel hebben 18 kandidaten hun belangstelling kenbaar gemaakt. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting op 4 januari 2016 in functie treden. De sollicitanten – 16 mannen en 2 vrouwen – variëren in leeftijd van 28 tot 63 jaar. Vijf van hen zijn lid van het CDA, vier van de PvdA, vier van de VVD, één van de ChristenUnie en vier sollicitanten zijn niet aan een politieke partij verbonden.

Overleden
Oud-burgemeester Jaap Verkerk is op 75 jarige leeftijd overleden. Verkerk was de tiende burgemeester van Roden. Op 39-jarige leeftijd werd hij op 1 maart 1980 benoemd tot burgemeester. Na de herindeling op 1 januari 1998 werd hij burgemeester van de nieuw gevormde gemeente Noordenveld. Hij nam afscheid in september 2001.

Rectificatie:

In Binnenlands Bestuur nummer 18 werd genoemd dat Wilte Mulder burgemeester was van Diepenveen. Dat is niet juist, Mulder was burgemeester van Diepenheim.

Barometer:
Opleidingskosten: € 965. De bestede opleidingskosten per medewerker van alle gemeenten in 2014. Begroot waren de opleidingskosten € 1076.

(bron: A+O Gemeenten)