of 59250 LinkedIn

Personalia 19-2014

Andrée van Es is benoemd tot voorzitter van de Nationale UNESCO Commissie. Van Es was tot juni van dit jaar wethouder in Amsterdam. Eerder was zij onder meer werkzaam als directeur-generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Andrée van Es
Andrée van Es

BENOEMING

Op 1 december treedt Patrick van den Brink als directeur in dienst bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Hij volgt Onno Peer op. Van den Brink is sinds mei 2007 burgemeester van IJsselstein. Daarvoor was hij wethouder in Hilversum. Het CCV versterkt gemeenten bij de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit, bij het verbeteren van integrale veiligheid en stimuleren naleving en toezicht op wet- en regelgeving.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum is verkiesbaar bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart volgend jaar. Hij wordt CDA-lijsttrekker in Overijssel. Van Hijum zit sinds 2003 in de Tweede Kamer. Sander de Rouwe wordt lijsttrekker van de partij in Friesland bij de komende Provinciale Statenverkiezingen. De Rouwe zit sinds 2007 in de Kamer. Hij wordt in de Kamer opgevolgd door Erik Ronnes. Die is op dit moment nog wethouder in Boxmeer.

VOORDRACHT

De raad van Opsterland heeft besloten om Ellen van Selm (D66, 50) voor te dragen voor benoeming tot burgemeester. Van Selm is nu nog directeur van haar eigen consultancybedrijf en heeft als trainer en adviseur diverse opdrachten uitgevoerd voor gemeenten en de landelijke overheid.

Joerie Minses is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Alphen-Chaam. Minses (34) is raadslid in gemeente Leudal. Van 2010 tot en met april 2013 was hij wethouder in diezelfde gemeente. Eerder was hij raadslid in Leudal en Heythuizen. Momenteel is Minses werkzaam als concernjurist in Landgraaf.

De gemeenteraad van Lisse heeft besloten om de huidige waarnemend burgemeester Lies Spruit (PvdA, 59) aan te bevelen als enige kandidaat voor het burgemeesterschap. Spruit was eerder raadslid en wethouder in Almere en waarnemend burgemeester van Uithoorn.

HERBENOEMING

Burgemeester Jan Willem Wiggers is herbenoemd tot burgemeester van Hattem per 18 december 2014. Herbenoeming vindt plaats voor een ambtsperiode van zes jaar. Wiggers is sinds 18 december 2008 burgemeester van Hattem.

De gemeenteraad van Dongeradeel heeft Marga Waanders voorgedragen voor herbenoeming tot burgemeester. In januari 2015 loopt de eerste ambtstermijn van burgemeester Waanders af. Voordat Waanders burgemeester werd in Dongeradeel, was ze bijna acht jaar wethouder voor de PvdA in Leeuwarden.

VERTREK

In Aalten heeft wethouder Arnold Rots (ChristenUnie) zijn functie neergelegd. Hij vertrekt om persoonlijke redenen. De CU-wethouder is eind april geïnstalleerd als wethouder in Aalten.

OVERLEDEN

Wouter Gortzak is op 83-jarige leeftijd overleden. Gortzak was in de jaren zestig en zeventig als redacteur verbonden aan De Groene Amsterdammer en van februari 1981 tot januari 1988 als hoofdredacteur aan Het Parool. Van januari 1975 tot februari 1981 was hij hoofd van het wetenschappelijk instituut van de PvdA, de Wiardi Beckman Stichting. Gortzak was voorzitter van de PvdA-fractie in de raad van het Amsterdamse stadsdeel Zuid-Oost van 1 april 1994 tot 1 april 1998. Van mei 1998 tot mei 2002 had Gortzak voor de PvdA zitting in de Tweede Kamer.

Correcties & aanvullingen:

Het burgemeesterschap van Rhenen is vacant per 4 juli 2014. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacature tot 2 oktober 2014.