of 59185 LinkedIn

Personalia 12-2016

Van alle partijen levert het CDA nog steeds de meeste burgemeesters (114), zo blijkt uit het Landelijk overzicht burgemeestersposten. Na het CDA komen de VVD (98) en de PvdA (78). Het CDA levert ook de meeste vrouwelijke burgemeesters: 28.

Ina Adema
© M. van der Steen
Ina Adema © M. van der Steen

Ina Adema
Met ingang van 1 september is Ina Adema benoemd tot burgemeester van Lelystad. Adema (48) is lid van de VVD. Zij is sinds 19 maart 2009 burgemeester van Veghel. Daarvoor was zij wethouder in Deventer. Adema volgt Margreet Horselenberg (PvdA) op.

John Jorritsma
In Eindhoven wordt John Jorritsma met ingang van 13 september 2016 benoemd tot burgemeester. Jorritsma (59) is lid van de VVD. Hij is vanaf 16 mei 2008 commissaris van de Koning in de provincie Friesland. Daarvoor was hij onder andere directeur van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij in Noord-Brabant en burgemeester van Cranendonck. Hij volgt Rob van Gijzel (PvdA) op.

Hans Ubachs
Met ingang van 24 mei is Hans Ubachs benoemd tot waarnemend burgemeester van Gulpen- Wittem. Ubachs wordt aangesteld als opvolger van Bas van den Tillaar, die burgemeester van Vlissingen is geworden. De 55-jarige Ubachs was eerder burgemeester in Laarbeek, waar hij in maart 2015 terugtrad. Eerder was hij raadslid en wethouder in Onderbanken.

René Verhulst
De gemeenteraad van Goes heeft besloten burgemeester René Verhulst aan te bevelen voor herbenoeming als burgemeester van Goes. Verhulst (55) is sinds 1 december 2010 burgemeester van Goes.

Marja van Bijsterveldt
De gemeenteraad van Delft heeft Marja van Bijsterveldt (CDA, 55) voorgedragen voor benoeming tot burgemeester van Delft. Van Bijsterveldt was minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Eerder was ze staatssecretaris op hetzelfde departement, voorzitter van het CDA, burgemeester van Schipluiden en wethouder in Almere. In Delft volgt ze Bas Verkerk op, die 15 juli stopt.

Raymond Vlecken
De gemeenteraad van Landgraaf wil door met burgemeester Raymond Vlecken. De ambtstermijn van Vlecken loopt in oktober van dit jaar af. Reden voor de gemeenteraad om hem voor te dragen voor een nieuwe termijn. Vlecken, in een vorig leven advocaat van beroep, is sinds 2010 burgemeester van Landgraaf. Hij volgde destijds Bert Janssen op.

Niels Joosten
In overleg met de commissaris van de Koning van Gelderland, Clemens Cornielje, heeft Niels Joosten besloten om zijn functie als burgemeester van Doetinchem met ingang van 1 juli 2016 neer te leggen. Joosten had enkele weken geleden een ‘timeout’ gekregen van de commissaris van de Koning in verband met privé omstandigheden. Gedurende de time-out is Joosten tot de conclusie gekomen dat hij niet zal terugkeren als burgemeester van Doetinchem. Annemieke Traag is op 15 april 2016 reeds benoemd als waarnemend burgemeester. Zij zal tot de benoeming van een nieuwe kroonbenoemde burgemeester aanblijven als waarnemend burgemeester van de gemeente Doetinchem.

Lambert Verheijen
Door het algemeen bestuur van waterschap Aa en Maas is Lambert Verheijen voorgedragen om herbenoemd te worden als dijkgraaf. Verheijen is sinds 1 januari 2005 dijkgraaf bij waterschap Aa en Maas. Daarvoor was hij Gedeputeerde bij de provincie Noord-Brabant. Inmiddels is Verheijen ook lid van de Eerste Kamer.

Marinus van der Wal
Per 1 augustus 2016 vertrekt FUMO- directeur, Marinus van der Wal, naar de gemeente Noordenveld. Van der Wal wordt de nieuwe gemeentesecretaris van Noordenveld. De FUMO is de Friese RUD waar de gemeenten, de provincie en het waterschap bij zijn aangesloten. Van der Wal volgt Inge Bakker op. Hij was al eerder gemeentesecretaris van Scheemda.

Karolien Leonard
In Maastricht is Karolien Leonard benoemd tot directeur stadsontwikkeling en economie. Leonard werkt momenteel als directeur Real Estate bij de provincie Belgisch Limburg. Zij begint op 1 augustus bij de gemeente Maastricht. Ze volgt Guido Derks op.

Jan-Henk Janssen
Het bestuur van de Werkvoorziening Midden-Gelderland (Presikhaaf Bedrijven) heeft Jan-Henk Janssen aangesteld als algemeen directeur. Hij was al eerder begonnen op tijdelijke basis. Eerder was Janssen werkzaam als concerndirecteur en adjunct-gemeentesecretaris in Arnhem.

Eddy Bilder
De gemeenteraad van Zwartewaterland heeft besloten om burgemeester Eddy Bilder voor te dragen voor herbenoeming. Op 14 februari 2017 loopt de eerste ambtstermijn van burgemeester Bilder af.

Menno Snel
Met ingang van 1 september is Menno Snel benoemd tot voorzitter van de directie van de NWB Bank (Nederlandse Waterschapsbank). Snel zal Ron Walkier opvolgen die aftreedt in verband met zijn pensionering. Walkier is 25 jaar werkzaam bij de bank en is sinds 2008 voorzitter van de directie. Snel heeft een lange periode gewerkt op het ministerie van Financiën en enkele jaren binnen APG. Sinds 2011 is hij bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington.

Rik Swieringa
Secretaris-directeur Rik Swieringa van de Regio Achterhoek vertrekt. De Regio Achterhoek is het samenwerkingsverband van de Achterhoekse gemeenten. Per 1 september begint Swieringa als adviseur bij een onderzoek- en adviesbureau.

OVERLEDEN
Oud-KVP- en CDA-politica Madeleen Leyten-de Wijkerslooth de Weerdesteyn is op 80-jarige leeftijd overleden. Zij was zeven jaar Eerste Kamerlid en bijna vijftien jaar lid van de Raad van State. Daarnaast speelde zij als vicevoorzitter van KVP en CDA een belangrijke rol bij de vorming van het CDA. Leyten was voor zij in de landelijke politiek kwam enige jaren assistent-griffier van de Tweede Kamer en lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant.


Kor Dijkstra overleden
Burgemeester Kor Dijkstra van Grootegast is overleden. Hij leed aan een ernstige ziekte. Dijkstra is 62 jaar geworden.

Langstzittende burgemeester van Nederland
CDA’er Dijkstra begon zijn burgemeesterscarrière in 1985 in de toenmalige gemeente Oldehove. Hij was toen de jongste burgemeester van Nederland. Toen deze gemeente in 1990 na een gemeentelijke herindeling opging in Zuidhorn werd Dijkstra burgemeester in Grootegast. In totaal was hij 31 jaar burgemeester, waarvan 26 in Grootegast. Met dit aantal dienstjaren was hij de langstzittende burgemeester in ons land. Dijkstra zou op 1 januari 2019 met pensioen gaan als na de herindeling de nieuwe gemeente Westerkwartier begint.

Groninger taal
Naast zijn burgemeesterschap zette Dijkstra zich in op allerlei maatschappelijke terreinen. Zo zat hij jarenlang in het landelijke bestuur van de Zonnehuisgroep en zette hij zich in voor de Groninger taal. Dijkstra was een liefhebber van oude klokken en hij had een meer dan dertig jaar oude 2CV, waarmee hij geregeld op pad ging.

Benaderbaar

Dijkstra stond bekend als een benaderbare burgemeester, zowel voor de inwoners van zijn gemeente als voor de ambtenaren in het gemeentehuis.


Burgemeesters vacature
Valkenburg aan de Geul
Het burgemeesterschap van Valkenburg aan de Geul is vacant per 1 juli 2016. De gemeente heeft circa 16.600 inwoners. De bezoldiging bedraagt 7.247,27 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacature tot 28 juni 2016. Zie voor alle relevante informatie de Staatscourant van 7 juni 2016 op www.overheid.nl/overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.

Halderberge
Het burgemeesterschap van Halderberge is vacant per 1 december 2016. De gemeente heeft circa 29.500 inwoners. De bezoldiging bedraagt 7.878,20 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacature tot 30 juni 2016. Zie voor alle relevante informatie de Staatscourant van 9 juni 2016 op www.overheid.nl/overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.

Vlaardingen
Het burgemeesterschap van Vlaardingen is vacant per 1 januari 2014. De gemeente heeft circa 71.600 inwoners. De bezoldiging bedraagt 9.260,51 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacature tot 1 juli 2016. Zie voor alle relevante informatie de Staatscourant van 10 juni 2016 op www.overheid.nl/ overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.

Tubbergen
Het burgemeesterschap van Tubbergen is vacant per 1 januari 2017. De gemeente heeft circa 21.100 inwoners. De bezoldiging bedraagt 7.247,27 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacature tot 6 juli 2016. Zie voor alle relevante informatie de Staatscourant van 15 juni 2016 op www.overheid.nl/ overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.