of 59179 LinkedIn

Personalia 10-2017

Voor de burgemeestersvacature in Ede hebben zich 17 sollicitanten gemeld, onder wie drie vrouwen. Zes kandidaten zijn lid van de CDA, vijf van de ChristenUnie, vier van de VVD en van twee kandidaten is de politieke voorkeur onbekend

Gerdo van Grootheest
Gerdo van Grootheest

Gerdo van Grootheest
Met ingang van 9 juni is Gerdo van Grootheest benoemd tot burgemeester van Culemborg. Van Grootheest (38) is lid van GroenLinks. Hij is momenteel wethouder in Maastricht. Op dit moment is Kees Jan de Vet waarnemend burgemeester van Culemborg.

Heleen van Rijnbach
Burgemeester Heleen van Rijnbach-De Groot (CDA) heeft aan de gemeenteraad van Etten-Leur laten weten dat zij per 1 december 2017 stopt als burgemeester. Van Rijnbach is sinds 2008 burgemeester van Etten-Leur. Eerder was zij wethouder in Driebergen-Rijsenburg en burgemeester van Rozendaal en Bunnik.

Martijn Smit
In Beverwijk is Martijn Smit met ingang van 18 mei benoemd tot burgemeester. Smit (PvdA, 53) is vanaf maart 2010 burgemeester van Wijdemeren. Hij volgt Freek Ossel op die sinds 1 september 2014 waarnemend burgemeester is van Beverwijk. Ossel (PvdA, 62) is nu benoemd tot waarnemend burgemeester in Wijdemeren. Ossel was eerder wethouder in Amsterdam.

Cornelis Visser
Met ingang van 18 mei 2017 is Cornelis Visser benoemd tot burgemeester van Katwijk. Visser (51) is lid van het CDA. Hij is vanaf 1 juni 2010 burgemeester van Twenterand. Op dit moment is Frank Koen (CDA) waarnemend burgemeester van Katwijk.

Ad Meijer
In Flevoland is Ad Meijer benoemd tot gedeputeerde. Hij volgt Arie Stuivenberg op, die in februari overleden is. Meijer was zelfstandig ondernemer. Hij is sinds 2011 fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Amersfoort. Daarnaast leidt hij de Utrechtse SP fractie in de Provinciale Staten.

Rogier van der Sande
Het Hoogheemraadschap Rijnland heeft Rogier van der Sande voorgedragen als dijkgraaf. Van der Sande volgt Gerard Doornbos op, die per 1 september met pensioen gaat. Van der Sande is gedeputeerde in Zuid-Holland. Eerder was hij wethouder voor de VVD in Leiden.

Gerben Dijksterhuis
Met ingang van 15 juni is Gerben Dijksterhuis (CU, 42) benoemd tot burgemeester van Borsele. Hij is op dit moment wethouder in Zeewolde. Dijksterhuis volgt Jaap Gelok op.

Jan van Ginkel
Gemeentesecretaris van Zaanstad, Jan van Ginkel, is per 1 mei vertrokken. Dit besluit is in gezamenlijkheid genomen. De gemeente verwacht op korte termijn een interim- gemeentesecretaris aan te kunnen stellen. Tot die tijd fungeert directeur Sandra Tax als waarnemend gemeentesecretaris.

Barometer: Groei aantal vacatures

9.200: 1e kwartaal 2017
8.500: 4e kwartaal 2016

Niet alleen het aantal vacatures in het openbaar bestuur groeit, ook het aantal banen neemt toe. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2016 zijn er 2.000 arbeidsplaatsen bijgekomen.
Bron: CBS

Albert van den Bosch
Burgemeester Albert van den Bosch heeft per 31 maart 2017 eervol ontslag gekregen van zijn functie als burgemeester van Zaltbommel. Hij is bijna 13 jaar burgemeester van Zaltbommel geweest. Per 23 maart 2017 is hij benoemd tot lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor de VVD fractie.

Annemarie de Graaf
In Eemnes is Annemarie de Graaf-Gerrits benoemd tot waarnemend raadsgriffier. Huidige griffier Jan de Bruijn neemt dit jaar afscheid in verband met pensionering. De Graaf was de afgelopen zeven jaar commissiegriffier en plaatsvervangend griffier voor de raad van Bunschoten. Zij start op 1 april als waarnemend griffier en op 1 augustus als griffier.

Jean Paul Gebben
In Losser is Jean Paul Gebben (VVD) benoemd tot waarnemend burgemeester. Hij was eerder burgemeester in Renkum. Daarvoor was hij wethouder in Raalte. In Losser is een vacature ontstaan door het vertrek van Michael Sijbom naar de NAM.

Rob van Doorn
Per 3 april 2017 is Rob van Doorn benoemd tot interim- directeur van de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN). Van Doorn is interim- manager en projectleider geweest van grote fusies zoals van dertig brandweerorganisaties in de provincie Utrecht (de Veiligheidsregio Utrecht), de herindeling van gemeenten, zoals Oldambt en Leudal.

Frank Rijneveen
In Westland is Frank Rijneveen (Gemeente Belang Westland) benoemd tot wethouder. Hij volgt partijgenoot Arne Weverling op, die lid is geworden van de Tweede Kamer.

Karin Peters
Bij de provincie Utrecht is Karin Peters voorgedragen als nieuwe statengriffier van Utrecht. Zij volgt per 1 juli 2017 Leo Graafhuis op die met pensioen gaat. Peters was eerder statengriffier van Noord-Holland. Daarna was ze griffier in Castricum.

FAMO
Anja van der Horst en Astrid van de Klift zijn benoemd tot respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van de FAMO. Ze volgen daarmee Eduard Kerssemakers op, die 25 jaar bestuurslid is geweest, waarvan 14 jaar landelijk voorzitter. FAMO is de Federatie van Algemene Middelenmanagers bij de Overheid. Van der Horst is directeur bedrijfsvoering gemeente Alkmaar. Van de Klift is gemeentesecretaris in Veenendaal.

Bas Verkerk
In Ommen is Bas Verkerk (VVD, 58) benoemd tot waarnemend burgemeester. Verkerk was hiervoor waarnemend burgemeester in De Bilt en daarvoor burgemeester van Delft. Hij volgt Mark Boumans op die burgemeester wordt van Doetinchem.

Raymond Gradus
De nieuwe voorzitter van de drie Colleges financieel toezicht (Cft): het Cft Bonaire, Sint Eustatius en Saba, het Cft Curaçao en Sint Maarten en het College Aruba financieel toezicht is Raymond Gradus. De benoeming gaat in op 1 juli 2017. Gradus was directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Tevens is hij vanaf 2004 hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Kees Jan de Vet
Het algemeen bestuur van het waterschap Brabantse delta heeft Kees Jan de Vet (CDA) voorgedragen als dijkgraaf. De Vet is op dit moment waarnemend burgemeester van Culemborg. Daarvoor was hij als directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Eerder was hij burgemeester van de gemeenten Prinsenbeek, Westvoorne en Leusden. Hij is de opvolger van Carla Moonen.

Henk Lambooij
In Putten is Henk Lambooij (SGP, 56) per 15 juni 2017 herbenoemd tot burgemeester. Hij is sinds 2010 burgemeester van Putten. Daarvoor was hij wethouder in Nijkerk en Hoevelaken.

Burgemeesters vacature
Loon op Zand
Het burgemeesterschap van Loon op Zand is vacant per 15 november 2017. De gemeente heeft circa 22.900 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 7.247,27 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacature tot 6 juni 2017. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 16 mei 2017 op www.overheid.nl/overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.

Dantumadiel
Het burgemeesterschap van Dantumadiel is vacant per 1 januari 2014. De gemeente heeft circa 19.000 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 7.247,27 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacature tot 14 juni 2017. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 24 mei 2017 op www.overheid.nl/ overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.

Correctie Ouder-Amstel
Het burgemeesterschap van Ouder-Amstel is vacant per 15 december 2017. De gemeente heeft circa 13.400 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 6.646,94 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacature tot 2 juni 2017. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 12 mei 2017 op www.overheid.nl/ overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.

Burgemeesters kandidaten
Voor het burgemeesterschap van Dordrecht hebben zeventien kandidaten hun belangstelling kenbaar gemaakt. De sollicitanten – twaalf mannen en vijf vrouwen – variëren in de leeftijd van 18 tot 63 jaar en zijn lid van CDA, GroenLinks, PvdA, SGP, SP, VVD of zijn niet aan een politieke partij verbonden. Drie sollicitanten zijn (voormalig) burgemeester en vier sollicitanten zijn (voormalig) wethouder of hebben een vergelijkbare bestuurlijke functie vervuld.

Voor de burgemeestersvacature in de gemeente Aalten hebben zich 21 sollicitanten gemeld, onder wie 9 vrouwen. De leeftijd varieert van 27 tot en met 64 jaar. 6 kandidaten zijn lid van de VVD, 5 van de ChristenUnie, 2 van het CDA, 3 van de PvdA, 2 van D66 en van 3 mensen is de politieke voorkeur onbekend.

Voor het burgemeesterschap van Schiermonnikoog hebben zich 69 kandidaten gemeld, onder wie negentien vrouwen. De VVD en PvdA zijn met 14 respectievelijk 12 kandidaten het meest vertegenwoordigd. Het CDA en GroenLinks tellen beide acht gegadigden, D66 vijf, ChristenUnie vier, lokale partijen drie en 50+ één kandidaat. Van veertien sollicitanten is de politieke kleur onbekend.

Overleden
Oud-burgemeester van Utrecht Annie Brouwer-Korf (PvdA)is op 70-jarige leeftijd overleden. Brouwer-Korf was van 1999 tot 2008 burgemeester van Utrecht. Eerder was zij raadslid en wethouder in Nijmegen, burgemeester van Zutphen en Amersfoort en vicevoorzitter van de VNG.

Oud-CHU-politicus Jur Mellema is op 93-jarige leeftijd overleden. Mellema startte als eigenaar van een akkerbouwbedrijf. Zijn politieke loopbaan begon hij als lid van Provinciale Staten in Groningen (1954-1967). Hij was eind jaren zestig en begin jaren zeventig fractievoorzitter voor de CHU in de Tweede Kamer.

Oud-burgemeester John te Loo is overleden. Te Loo is 88 jaar geworden. Hij was burgemeester in maar liefst 9 gemeenten. Te Loo begon zijn burgemeestersloopbaan in 1958 in Gasselte, waarna hij ook de ambtsketen droeg in Borger, Winschoten, Schiedam en Leeuwarden. Na zijn pensionering in 1993 was hij ook nog waarnemend burgemeester van Veendam, Eibergen, Reiderland en Harlingen.

Saskia Stuiveling is op 71-jarige leeftijd overleden. Stuiveling was lid van de Algemene Rekenkamer van 1984 tot 2015; de laatste 16 jaar als president van het instituut. Daarvoor werkte zij onder andere bij de VNG en als beleidsmedewerker van burgemeester André van der Louw van Rotterdam en ze was lid van Eerste Kamer en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken voor de PvdA.