of 59130 LinkedIn

Personalia 05-2017

22 personen tussen de 31 en 59 jaar hebben gesolliciteerd naar de functie van burgemeester van Borsele, onder wie vier vrouwen. Vijf zijn lid van het CDA, 2 van de CU, 2 van een lokale partij, 2 van de PvdA, 1 van VVD, 1 van D66 en één van de SGP.

Jetty Eugster
Jetty Eugster

Jetty Eugster
In Reusel-De Mierden is Jetty Eugstervan Bergeijk benoemd tot waarnemend burgemeester. Zij volgt waarnemend burgemeester Harrie Nuijten op die sinds januari 2016 Harrie Tuerlings vervangt. Eugster was tot 1 januari 2017 burgemeester van Schijndel. Deze gemeente is samen met de gemeenten Sint Oedenrode en Veghel opgegaan in de nieuwe gemeente Meierijstad. Eerder was ze wethouder in Den Bosch.

Pauline Krikke
In Den Haag wordt Pauline Krikke de nieuwe burgemeester. De benoeming gaat in op 17 maart 2017. Krikke (55) is lid van de VVD. Zij is lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Ze was eerder burgemeester van Arnhem en wethouder van Amsterdam. Ze volgt Jozias van Aartsen (VVD) op.

Jacques Tichelaar
Commissaris van de koning in Drenthe Jacques Tichelaar is afgetreden. Tichelaar meent dat hij niet voldoende vertrouwen meer heeft nadat er ophef was ontstaan over zijn rol bij een klus die door de provincie werd gegund aan zijn schoonzus. De PvdA’er was sinds 2009 commissaris in Drenthe.

Jan Pieter Lokker
Met ingang van 2 maart is Jan Pieter Lokker (CDA, 67) benoemd tot waarnemend burgemeester van Lopik. Hij volgt Renate Westerlaken-Loos (CDA) op. Lokker was eerder (waarnemend) burgemeester in Albrandswaard, Goeree-Overflakkee, Noordwijk, Bodegraven- Reeuwijk en Bodegraven en voorafgaand daaraan onder meer gedeputeerde en statenlid in de provincie Utrecht.

Karel Loohuis
In Hoogeveen is Karel Loohuis (PvdA, 58) herbenoemd tot burgemeester. Loohuis werd in februari 2011 burgemeester van Hoogeveen. Hij volgde Helmer Koetje op die het jaar daarvoor op 31 mei was overleden. Daarvoor was hij sinds 2002 burgemeester van Haaksbergen. Hij begon in 1997 zijn burgemeestersloopbaan in Wognum. Tussen 1990 en 1997 was hij wethouder in zijn geboorteplaats Oldenzaal.

Pieter Smit
Op 1 maart 2017 is burgemeester Pieter Smit van Oldambt de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Groninger Gemeenten. Hij neemt de voorzittershamer over van burgemeester Rika Pot die de afgelopen zes jaren de voorzitter was. Zij is per 1 maart gestopt als burgemeester van Appingedam. Smit maakt al sinds april 2011 deel uit van het Dagelijks Bestuur. Smit (D66) is sinds september 2010 burgemeester van Oldambt.

Marriët Mittendorff
De gemeenteraad van Heumen heeft Marriët Mittendorff (CDA, 64) voorgedragen als burgemeester. Ze vervulde sinds begin dit jaar al de functie van waarnemend burgemeester. Ze volgde Paul Mengde op. Mittendorff was eerder wethouder in Eindhoven en waarnemend burgemeester van Ommen.

Tymon de Weger
In Woerden is wethouder Tymon de Weger (CU-SGP) afgetreden. Eerder had de fractie Christen- Unie-SGP aangegeven niet langer deel uit te maken van de coalitie, omdat de zondagsopenstelling van winkels werd vrijgegeven. Een lijmpoging mislukte, waarna De Weger zijn ontslag aanbood.
De jongste burgemeester van Nederland wordt Joris Bengeveld (32). Hij is voorgedragen in Winterswijk. De oudste burgemeester is nu Kees Veerhoek. Hij is 69 jaar en nog tot 1 april 2017 burgemeester van Neder Betuwe.

Han Polman
Met ingang van 1 juli 2017 is Han Polman benoemd tot voorzitter van de Raad voor het openbaar bestuur (Rob). Polman is commissaris van de koning in de provincie Zeeland. Eerder was hij burgemeester van Bergen op Zoom en Noordwijkerhout. Verder was hij directeur dienst welzijn in Vlaardingen en in diverse functies werkzaam bij Binnenlandse Zaken. Polman (D66) volgt Jacques Wallage op die afscheid neemt na acht jaar voorzitterschap.

Jan Schrijen
Per 1 maart is Jan Schrijen (VVD, 64) benoemd tot waarnemend burgemeester van Valkenburg aan de Geul. Schrijen was voorzitter van het Waterschap Roer en Overmaas en eerder burgemeester van Venlo en gedeputeerde van Limburg. De minister van Binnenlandse Zaken heeft - gelet op lopende onderzoek naar toekomstige samenhang en samenwerking in Zuid-Limburg- besloten om de benoemingsprocedure van de nieuwe burgemeester op te schorten tot uiterlijk 1 januari 2018. De kandidaten, die gesolliciteerd hebben naar de vacature burgemeester van Valkenburg aan de Geul, zijn inmiddels van het besluit van de minister op de hoogte gebracht. Voor hen eindigt daarmee de sollicitatieprocedure.

Sjoerd Potters
De gemeenteraad van De Bilt heeft Sjoerd Potters (VVD, 43) voorgedragen als burgemeester. Potters is op dit moment lid van de Tweede Kamer en was daarvoor wethouder in Waalwijk. Hij volgt partijgenoot Arjen Gerritsen op die vorig jaar naar Almelo vertrok. Op dit moment is Bas Verkerk waarnemend burgemeester.

Burgemeesters vacature
Weststellingwerf
Het burgemeesterschap van Weststellingwerf is vacant per 1 juli 2017. De gemeente heeft circa 25.500 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 7.878,20 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacture tot 24 maart 2017. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 3 maart 2017 op www.overheid.nl/overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.

Leusden
Het burgemeesterschap van Leusden is vacant per 23 december 2016. De gemeente heeft circa 29.100 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 7.878,20 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacture tot 27 maart 2017. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 6 maart 2017 op www. overheid.nl/overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.

Aalten
Het burgemeesterschap van Aalten is vacant per 18 januari 2017. De gemeente heeft circa 26.900 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 7.878,20 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacture tot 31 maart 2017. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 10 maart 2017 op www. overheid.nl/overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.

Aa en Hunze
Het burgemeesterschap van Aa en Hunze is vacant per 15 maart 2017. De gemeente heeft circa 25.200 inwoners. De bezoldiging bedraagt € 7.878,20 bruto per maand. U kunt solliciteren op deze burgemeestersvacture tot 31 maart 2017. Zie voor alle informatie de Staatscourant van 10 maart 2017 op www. overheid.nl/overheidsinformatie, officiële bekendmakingen, Staatscourant.

Barometer
Burgemeesters en leeftijd
De jongste burgemeester van Nederland wordt Joris Bengeveld (32). Hij is voorgedragen in Winterswijk. De oudste burgemeester is nu Kees Veerhoek. Hij is 69 jaar en nog tot 1 april 2017 burgemeester van Neder Betuwe.

Huub Hieltjes
Sinds 1 maart 2017 is Huub Hieltjes (VVD) waarnemend dijkgraaf bij Waterschap Brabantse Delta. Hij vervangt dijkgraaf Carla Moonen die vanaf dezelfde datum bestuursvoorzitter wordt bij het pensioenfonds Zorg en Welzijn tot het moment dat een nieuwe dijkgraaf aantreedt. Hieltjes was al lid van het dagelijks bestuur. In verband met zijn nieuwe functie legt hij zijn functie neer als Director bij NLFI (NL Financial Investments).

Henk Mulder
De nieuwe gemeente Midden-Groningen heeft een beoogd gemeente secretaris: Henk Mulder. De Stuurgroep herindeling Midden-Groningen heeft Mulder benoemd. Hij was kwartiermaker/directeur bij de NCG (Nationaal Coördinator Groningen). Daarvoor was hij algemeen directeur van de dienst stedelijke ontwikkeling in Almere en vervolgens wethouder. Hij gaat het projectleiderschap voor de herindeling overnemen van Frank Wiertz.

Overleden
Arie Stuivenberg is op 70-jarige leeftijd overleden. Stuivenberg was gedeputeerde in de provincie Flevoland en maakte tevens deel uit van het IPO-bestuur. De SP-bestuurder was ernstig ziek. Stuivenberg werd in 2015 gedeputeerde van Flevoland. Sinds 2007 was hij Statenlid en fractievoorzitter in Provinciale Staten. Ook vertegenwoordigde hij de SP in de Almeerse gemeenteraad.

Oud-directeur van de Nederlandse Bank, André Szász, is op 84-jarige leeftijd overleden. Szász was van 1 januari 1973 tot 1 juli 1994 lid van de directie van DNB. Op 1 juli 1994 ging Szász met pensioen.

Janneke Kampinga
Vanaf 13 februari is Janneke Kampinga interim raadsgriffier van Weststellingwerf. Zij wordt gedetacheerd vanuit Ooststellingwerf, waar zij als commissiegriffier Samenleving en plaatsvervangend griffier werkzaam was. Kampinga volgt Afke Zijlstra op die is gaan werken bij de Vereniging Friese Gemeenten.

Steenwijkerland
27 personen hebben bij commissaris van de koning van Overijssel hun interesse kenbaar gemaakt voor het burgemeestersambt van Steenwijkerland. Tussen de sollicitanten bevinden zich 6 vrouwen. 8 kandidaten zijn lid van het CDA, 1 van de CU, 2 van D66, 1 van GroenLinks, 3 van de PvdA en 9 van de VVD. Van 3 kandidaten is de politieke kleur niet bekend danwel zijn zij niet aangesloten bij een partij. De vacature is op 1 september 2016 ontstaan door het vertrek van burgemeester Marja van der Tas. Sindsdien wordt het ambt in deze gemeente waargenomen door Rob Bats.

Herman Zwart
In Reusel-De Mierden is Herman Zwart benoemd tot interim-gemeentesecretaris. Hij volgt Jeroen Sanders op, die gemeentesecretaris in Stein is geworden. Zwart was eerder gemeentesecretaris in Dalfsen. Daarna volgden interim opdrachten voor de provincie Overijssel en de Veiligheidsregio IJsselland.

Mariël Middendorp
Met ingang van april is Mariël Middendorp de nieuwe gemeentesecretaris van Rijswijk. Zij volgt Anne de Baat op. Middendorp werkte als (interim) manager bij het rijk. Daarna werkte ze voor Barendrecht. Vanaf medio 2013 werkt zij in Alphen aan den Rijn, als directeur dienstverlening en sociaal domein.

Joop Pol
In IJsselstein is Joop Pol benoemd tot interim algemeen directeur van UW Samenwerking, de ambtelijke organisatie van IJsselstein en Montfoort en als interim gemeentesecretaris bij IJsselstein. Pol volgt Jeroen van Delden op die benoemd is tot gemeentesecretaris van Ede. Hij was gemeentesecretaris in Spijkenisse en interim-secretaris in Almelo.

Gorinchem
Naar het burgemeesterschap van Gorinchem hebben 34 kandidaten gesolliciteerd. De sollicitanten – 29 mannen en 5 vrouwen – variëren in leeftijd van 31 tot 63 jaar. Zij zijn lid van het CDA, D66, de PvdA, GroenLinks, een lokale partij, de SGP, de VVD of niet aan een politieke partij verbonden. De vacature is ontstaan na het vertrek van burgemeester Anton Barske (GronLinks) per 8 juni 2015. Govert Veldhuijzen is sinds die tijd waarnemend burgemeester.