of 64231 LinkedIn

Gemeenten moeten aan de bak met arbeidsvoorwaarden

Piet Wanrooij 6 reacties

Na jaren van stilte op de arbeidsmarkt vanwege onder meer de kredietcrisis, komt de arbeidsmarkt behoorlijk op stoom. Mijn praktijk laat inmiddels zien dat onze goede medewerkers wekelijks worden gebeld. Notabene door grotere gemeenten in de omgeving. Zij beschikken inmiddels over professionele recruiters die er alles aan doen om gekwalificeerd personeel van elders weg te lokken.

Nu is het al lastig, maar de komende jaren worden nog uitdagender. Ondanks Corona klimt de economie met een verbluffende snelheid uit het dal. De grote vervangingsvraag in gemeenteland komt op gang, terwijl demografische ontwikkelingen een beperking van het arbeidsaanbod voorspellen. Na maart 2022 komen er weer nieuwe colleges met nieuwe en grote plannen. De nieuwe maatschappelijke opgaven zullen de nodige aandacht vragen in de organisatie. En de vraag naar medewerkers zal weer verder toenemen.

 

Het gevaar is reëel, dat we straks geen mensen meer kunnen vinden. En dat daardoor de gewenste kwaliteit in de lokale samenleving niet meer kan worden geleverd. De publieke dienstverlening kan zomaar haperen. Dat zien we nu al gebeuren bij verschillende organisaties. Denk aan de verkeersleiders bij ProRail, de leerkrachten in het onderwijs en de ziekenhuizen. Maar ook bij gemeenten knelt het meer en meer. Financiële beleidsfuncties, vergunningverleners, RO-medewerkers, communicatieadviseurs, ict-ers zijn amper nog te vinden.

 

Om onacceptabele aanpassingsmechanismen als kostenstijgingen (interim/inhuur) en een vertraagde of gebrekkige uitvoering van taken te voorkomen, is het de hoogste tijd om in alle breedte de knelpunten aan te pakken. Waar denken we aan? Verbeteren van het loopbaanperspectieven van medewerkers. Meer functiedifferentiatie en het verkorten van loopbaanpaden. Maximaal zorgdragen, dat werk en privé is te combineren in de organisatie. We hebben tijdens Corona ontdekt, dat we overal ons werk kunnen doen. Bouw op die ervaring verder en blijf het genereus faciliteren. Andere kant van die corona ervaring is dat mensen veel verder van huis kunnen werken. Een nieuwe dynamiek op de arbeidsmarkt en de huizenmarkt.

 

Voorkom ziekteverzuim, zet in op preventie en stimuleer en ondersteun vitaliteitsprogramma’s. Zet meer in op leeftijdsbewust personeelsbeleid, ontwikkel demotiemogelijkheden en maak doorwerken na de AOW-leeftijd met persoonlijk maatwerk normaal. Maak meer werk van sprankelende en doelgerichte arbeidsmarktcommunicatie en werving. Eventueel via het A+O fonds voor de gehele sector. De (lokale) overheid heeft daarin nog wat te winnen. Door bezuinigingen vanaf 2007 zijn we behoorlijk onzichtbaar geweest op de arbeidsmarkt. Ga voor maximaal flexibiliseren en individualiseren van werktijd en arbeidsvoorwaarden.

 

Maak echt werk van een ontwikkelcultuur, investeer in je medewerkers, een ontwikkelbonus van 5000 euro per drie tot vijf jaar. Stimuleer mensen actief in het bijhouden en verder ontwikkelen van hun expertise. Voorkom en verminder werkdruk. Maak daarbij gebruik van slimme ICT-hulpmiddelen.

 

We kunnen nog heel veel winnen met de inzet van slimmere ICT binnen de overheid. Automatisering wordt meer en meer een primair proces. Wen er maar aan, we gaan de banken achterna. Dat verlangt opschaling in de ICT-organisatie de komende jaren. Common Ground is vanuit dit oogpunt een kansrijke ontwikkeling.

 

Tot slot ook ons HRM beleid is toe aan vernieuwing. De medewerkers van vandaag en overmorgen stellen andere eisen aan organisatie en management dan vroeger. Door ICT en de toegenomen coördinatievraagstukken verandert de organisatie en werkwijze en de krappe arbeidsmarkt verlangt een proactieve wervingsstrategie.

 

Kortom: in de gemeente moeten we aan de bak en gezien alle uitdagingen is het van belang om snel werk te maken van goede- en flexibele arbeidsvoorwaarden. Hoogste tijd voor een vernieuwende CAO!

 

Piet Wanrooij, Nijeveen

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Myco op
@ Hans

Bedoel je dat Piet zijn ambtenaren vooral onder daklozen moet gaan zoeken?
Door Is echt zo op
Nu de praktijk.
- met de WNRA is de rechtspositie uitgehold;
- door de afschaffing van de ADV is het aantal vakantiedagen enorm afgenomen, volkomen contrair met maatschappelijke ontwikkelingen;
- leaseauto's zijn een scheldwoord, wij betalen liever de bpm en wegenbelasting van leaserijdend Nederland;
- reiskostenvergoeding is een lachertje. (staat ook nu weer niet op het lijstje van de bonden);
- opleidingsbudget is er amper;
- zouteloze kantoren met zouteloze werkplekken in zouteloze kantoortuinen. Liefst met kale muren;
- sterk achterblijvende salarissen;
- continu moeten aanhoren dat er geen geld is voor welke ambitie dan ook;
- personeelsuitjes terugbezuinigd tot: ga maar een rondje fietsen rond het gebouw dan gaan we daarna naar een all you can eat;
- jaarlijks een brief van het ABP dat de premie fors omhoog moet en het pensioen omlaag;
- een enorm verloop;
- overal inhuur om je heen waarvoor wél geld is.
Door Bob op
Ja hoor Elmer. Laten we iedereen die een orlogssituatie ontvlucht recht geven op een huis in Nederland, met voorrang te betrekken. Het is nu oorlog in Tigray. Dat wil zeggen dat de 4,5 miljoen inwoners van die streek nu allemaal recht hebben op een huis in Nederland.
Door Elmer (Strategisch adviseur) op
@Hans:
"En die statushouders kunnen best wachten of weer terug gaan."
Wauw, gaat u zich schamen! Mensen die vervolgd worden of uit een oorlogssituatie vluchten en binnen de strenge regelgeving een verblijfsvergunning krijgen, en die wilt u terugsturen zodat ambtenaren een huurhuis kunnen krijgen. Walgelijk!
Door HD op
Misschien dat de gemeenten wat moeten doen aan de salarissen. De onderhandelingen die nu worden gevoerd zijn nu niet bepaald een reclame om bij een gemeente te gaan werken.
Jongeren die binnen worden gehaald beschouwen de gemeenten nu als een leerweg voor ervaring. Met name in de ICT zullen deze na een aantal jaren overstappen naar de ICT uitzendorganisaties en met een veel hoger salaris, een leuke (elektrische hoop ik) leaseauto bij de gemeenten langs een andere deur weer binnenkomen. De meerkosten zullen worden verhaald op de burger vrees ik.
Door Hans op
Zo moeilijk hoeft het niet te zijn, hoor, Piet. Als je bij de arbeidsvoorwaarden naast een aantrekkelijk salaris en andere arbeidsvoorwaarden ook nog een huurhuis kunt aanbieden, stromen de sollicitaties binnen. En die statushouders kunnen best wachten of weer terug gaan.