of 63908 LinkedIn

Vingers branden

Voorleggen, doorverwijzen, in de week zetten, terugkoppelen, overleggen, uitstellen en voor je het weet zit jouw ambtelijke pareltje alweer maanden in ‘de pijplijn’. Een door de wol geverfde gemeenteambtenaar is deze werkdynamiek gewend. 

Voor nieuwkomers kan de stroperigheid dé reden zijn om het bijltje erbij neer te gooien. Vooral jonge ambtenaren kiezen dan teleurgesteld voor een carrière buiten het gemeentehuis. Is dit een kwestie van ‘if you can’t stand the heat, stay out of the kitchen’? Misschien. Maar als gemeenten zich niet meer gaan verdiepen in de wereld van de nieuwe generatie zijn zij het zelf die hun vingers branden.

Het wordt tijd dat de ambtelijke organisaties zich aan de nieuwe lichting overheidsprofessionals aanpassen. Met minder vergaderen en bureaucratie en meer zelfstandigheid en vertrouwen voelen jongeren zich beter op hun plek. Dat is belangrijk want we staan aan de vooravond van de grote grijze uittocht van ambtenaren. En die gaat gepaard met een aantrekkende arbeidsmarkt. Met andere woorden; binnen een paar jaar hebben ambitieuze starters de interessante banen voor het uitkiezen.

Gemeenten voelen dit zelf aan. Uit de meest recente Personeelsmonitor blijkt dat de meeste hun best doen om jongeren te werven. Bij voorkeur door het aannemen van stagiaires en traineeships. Gaat het echter om het behouden van jonge krachten, dan maken ze er een potje van getuige het hoge uitstroompercentage. Zo blijkt er na de stage of traineeperiode geen formatieplek te zijn.

Of worden de jongeren, als ze geluk hebben, eindeloos gedetacheerd of via een uitzendbureau ingehuurd. En die ene mazzelaar met een vast contract blijkt de enige 35-minner in de wijde omtrek. Dan lonkt een soortgelijke positie bij een jong bedrijf net iets meer. Het goede nieuws is dat de millennials over het algemeen graag iets voor de maatschappij willen betekenen. Salaris of goudgerande secundaire regelingen zijn van ondergeschikt belang. Wat zij wel willen? Vrijheid, ruimte, en mogelijkheden tot (zelf) ontwikkeling. En, o ja, een beetje toekomstperspectief graag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.