of 58952 LinkedIn

Personeel weer arbeidskapitaal jongeren? Sorry, op!

De werknemer als kostenpost. Zo is er de afgelopen tien jaar door veel werkgevers vooral tegen aangekeken. Iedereen moest vooral zzp’er worden. Veel eigentijdser. Beter ook – zonder er bij te vertellen voor wie. Maar the times they are a-changin’, om de meest recente Nobelprijswinnaar literatuur aan te halen.

Met het verder uit zicht verdwijnen van de recessie en het fors aantrekken van de economie begint er een krapte te ontstaan op de arbeidsmarkt. Die doet zich voelen in tal van sectoren, de bouw en de zorg voorop. Maar ook de overheid begint er last van te krijgen. Bij de departementen komen ze steeds meer verlegen te zitten om financials en ict-mensen, bij de gemeenten om bouwambtenaren. Dat laatste bleek al uit recent onderzoek van Binnenlands Bestuur.

 

Op Prinsjesdag onderstreepte de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dat met een oproep aan alle in de crisisjaren de laan uit gestuurde bouwambtenaren om alsjeblieft weer bij de gemeente in dienst te komen. De afdeling stedelijke ontwikkeling heeft onvoldoende capaciteit om het aantal bouwvragen bij te benen en grote moeite geschikte mensen te vinden. Volgens CBS-cijfers is door de groeiende economie de arbeidsmarktkrapte intussen zo sterk, dat zelfs oudere werknemers weer in trek zijn. In de groep 45+ daalt de werkloosheid nu het snelst.

 

Hoe dat komt? Onder andere doordat jongeren uitverkocht raken. Waar wo en hbo-studenten een paar jaar geleden nog op de knieën moesten voor een stageplek, wordt er nu om ze gevochten. En ja, jongeren die een stapje verder zijn, krijgen steeds vaker vaste banen aangeboden. Opeens is personeel geen kostenpost meer, maar een verdienmodel. Hoe was het ook al weer? The loser now, will be later to win.

 

Hans Bekkers

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!