of 59082 LinkedIn

Nog even geduld aub

De economie boomt als nooit tevoren. De verwachtingen over een navenante loonstijging zijn dan ook hooggespannen bij veel gemeenteambtenaren. Temeer omdat gemeenten de inkomsten uit het gemeentefonds de komende jaren meer dan fors zien groeien.

In de conceptarbeidsvoorwaardennota heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ook aangegeven ruimte te zien voor een passende loonsverhoging. Maar, zo waarschuwde de koepelorganisatie, een flink deel van de financiële ruimte zou kunnen worden weggenomen door een stijging van de pensioenpremies.

Zeker dat ambtenaren in 2019 hun loon boven de inflatie zien stijgen is het dus allerminst. CNV-voorman Maurice Limmen snapt vragen daarover wel. ‘Dan zeg ik dat de welvaart beter wordt verdeeld als meer mensen lid worden. Dan zie je het kwartje vallen. Kijk hoe cao’s van sectoren met weinig leden achterblijven. Het helpt als je met meer bent’, zo liet hij optekenen in het Financieele Dagblad. Een waarheid als een koe natuurlijk. Toch is er op dit punt nog een boel zendingswerk te verrichten. ‘Tot nu toe was het nogal dramatisch wat de vakbonden eruit gesleept hebben bij de werkgevers’, zo reageerde een lezer onder een onlinebericht van Binnenlands Bestuur over de aankomende cao-onderhandelingen. ‘Geen wonder dat er zo weinig vakbondsleden zijn.’ Tja, een onvervalst staaltje omkering van oorzaak en gevolg.

Het is voor alle niet-vakbondsleden toch te hopen dat zij meeprofiteren van de nijvere inzet van de bonden bij de komende onderhandelingen over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. De FNV zet in op een loonsverhoging van vijf procent, zo maakte de bond in september bekend. Wat de inzet van de VNG gaat zijn, blijft nog even spannend. De koepel neemt een volle maand langer om die te bepalen. Veel leden wilden meer tijd om een reactie te geven op de conceptarbeidsvoorwaardennota. Pas nadat het VNG-bestuur de arbeidsvoorwaardennota definitief heeft vastgesteld, kan het cao-overleg eindelijk beginnen. Besluitvorming daarover: de dag nadat Sinterklaas het land weer uit is.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!