Advertentie
carrière / Redactioneel

Lui

Kijk, dat het met het imago van de ambtenaar niet bijster goed is gesteld, wordt op elk gemiddeld verjaardagsfeestje wel duidelijk gemaakt. De laatste keer dat ik tijdens dat soort gelegenheden iets positiefs heb gehoord in de combinatie ambtenaar en gemeente kan ik me in elk geval niet heugen. Feit is dat het stereotype beeld van een negen-tot-vijf mentaliteit bestaat, net zoals dat van de journalist die rookt en (te veel) drinkt en onbetrouwbaar is. O ja, en links natuurlijk.

20 juli 2018

Terecht of onterecht, van alle beroepen geniet je als journalist niet het meeste aanzien. Die positie is weggelegd voor de chirurg, op de voet gevolgd door de rechter en de burgemeester. Als journalist zit je ergens in de middenmoot. Goed voor je gevoel van nederigheid, zou je kunnen zeggen, want het is een plek zelfs nog na de voorlichter. 

Maar goed. het kan altijd beroerder. Neem de caféhouder, die op plaats 100 staat. Stijf onderaan vinden we de vuilnisophaler. En de gemeenteambtenaar? Die vinden we ook in de onderste regionen terug: op de 93e plaats, nog net voor de automonteur en de melkveehouder. Niet echt een positie om op zich heel blij van te worden.

De ranglijst dateert uit 2017, samengesteld door de Universiteit van Maastricht in samenwerking met Kantar Public en Ecorys. Ten opzichte van een eenzelfde meting van tien jaar eerder bleken er relatief weinig verschuivingen. Ja, het maatschappelijk aanzien van gemeenteambtenaren was wat gedaald. Dat van journalisten trouwens ook. Kijk, dat het met het imago van de ambtenaar niet bijster goed is gesteld, wordt op elk gemiddeld verjaardagsfeestje wel duidelijk gemaakt. De laatste keer dat ik tijdens dat soort gelegenheden iets positiefs heb gehoord in de combinatie ambtenaar en gemeente kan ik me in elk geval niet heugen. Feit is dat het stereotype beeld van een negen-tot-vijf mentaliteit bestaat, net zoals dat van de journalist die rookt en (te veel) drinkt en onbetrouwbaar is. O ja, en links natuurlijk.

De vraag is wat dit soort informatie met je doet. Dat is nu precies datgene wat de Utrechtse hoogleraar Lars Tummers de komende jaren onder ambtenaren gaat onderzoeken. Ga je twijfelen aan jezelf? Geloven in het heersende beeld dat je lui bent en daar naar handelen? Of ga je er tegen verzetten en juist nog harder werken om het tegendeel te bewijzen?

Ambtenaren zullen lang op het antwoord moeten wachten, want het internationaal vergelijkende onderzoek – ‘Luie ambtenaren?’ Stereotypen over ambtenaren in verschillende landen – van Tummers gaat maar liefst vijf jaar duren. Wat in de tussentijd te doen? Ik zou zeggen ijzerenheinig doorwerken, niet roken en zeker genoeg drinken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie