of 63908 LinkedIn

Invoelingsvermogen

Bewoners van de stad Groningen zijn het gelukkigst van heel Europa, bleek uit een onderzoekje dat het nieuws gisteren haalde. De wetenschappelijke waarde van de onderzoeksmethode is twijfelachtig, maar mocht het toch kloppen dan ligt de reden voor de hand: het opstappen van burgemeester Peter Rehwinkel.

De positie van de voormalige burgemeester van Naarden, Eerste- en Tweedekamerlid en koningshuisdeskundige werd onhoudbaar in Groningen. Het waren niet eens zozeer de dagelijkse faux pas. Natuurlijk, ambtenaren op het stadhuis klaagden over zijn grillig- en ijdelheid en over zijn voorliefde voor vorm in plaats van inhoud. En ja, stadjers fronsten de wenkbrauwen over zijn vele buitenlandtripjes, niet zelden vergezeld van feestelijke twitterfoto’s (proost!). Dit gevoel verdween enigzins toen hij, murw van alle kritische tweeps, twitter voorgoed in de ban deed. Maar de foutjes werden erger.

Peter Rehwinkel werd ooit als burgemeester aangenomen op zijn kwaliteiten als ‘mensenmens.’ maar de capaciteit om situaties aan te voelen en gevoel voor timing ontbeerde hij, zo bleek al snel. Groningen is geen rijke gemeente en ligt al evenmin in een economisch welvarende regio. Als Commissaris van de Koning Max van den Berg Haagse financiële compensatie eist voor de boorschade bij de gaswinning, is het niet slim om je partijgenoot in de landelijke pers hierover aan te vallen. Erger nog, hij verwoordde hiermee op geen enkele manier de gevoelens van de Groningers, integendeel zelfs.

Door het conflict met mede-voorzitter van de Veiligheidsregio Yvonne Mastrigt (nu gedeputeerde) werd er een patroon pijnlijk duidelijk. Terwijl Mastrigt bij gevaarlijk hoog water knopen wilde doorhakken voordat de dijken in de provincie door zouden breken, bleek Rehwinkel de voorkeur te geven aan overleg en consensus. ‘Onoverkomelijke stijlverschillen’ noemde hij het zelf. In werkelijkheid bleek dat hij Mastrigt had verzocht hem de cruciale nacht niet te bellen waarna hij zijn telefoon uitschakelde.

Zijn afwezigheid was ook het grote thema tijdens de rellen in Haren. Hoewel hij in het rapport van de commissie-Cohen niet als schuldige wordt aangewezen, voelt iedereen op zijn klompen aan dat Rehwinkel ook die nacht zijn snor heeft gedrukt. Misschien was hij niet officieel verantwoordelijk, hij had wel degelijk morele zorgplicht als hoofd van de Veiligheidsregio en buurburgemeester van de net geïnstalleerde en onervaren Bats van Haren. 

De Groningers moesten hem niet meer en daar hielp geen nationale sinterklaasintocht of ingevlogen wethouder Dig Ishta aan. Dàt voelde hij kennelijk wel aan het laatste jaar, want hij vertoonde zich steeds minder bij de hem zo geliefde ceremoniële gelegenheden. Uitzondering waren de, ietwat armoedige, ontvangst van het nieuwe koningspaar en zijn landelijke tv-optredens als koningshuisdeskundige. Zijn laatste beetje geloofwaardigheid verdween bij de aankondiging van vertrek in april van dit jaar. Zijn eerste termijn tot 2015 wilde hij niet meer volmaken. Iets met verkiezingen en herindelingen. Vorige week bleek een mooi baantje in Barcelona een waardig excuus voor onmiddellijk vertrek. 

Maar niet voordat hij de Groningers een laatste staaltje van zijn invoelingsvermogen liet zien. De rekening voor de cursus Spaans (3150 euro) is naar verluidt bij de gemeente gedeclareerd, de baan in Spanje blijkt vrijwilligerswerk te zijn en zijn zelfverkozen ontslag moet derhalve voor minstens een half jaar met Gronings wachtgeld gefinancierd worden. Dat zijn huis in hartje Groningen inmiddels voor een miljoen te koop staat is zeker niet illegaal, maar helpt de zaak ook niet. 

Burgerparticipatie, integriteit, transparantie. Om Groningen te adviseren hoe je als overheid het burgervertrouwen weer terug krijgt  zal er een ervaren, duurbetaalde externe ingehuurd moeten worden. Een mooie klus voor een opgestapte ex-bestuurder met tijd voor een nieuwe uitdaging.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door anoniem (opv) op
zo de halve gemeente naarden spreek hier
dat is wel een openbaring voor het gooi . we hebben van de beste man alleen maar last gehad . het blijkt nu maar weer terecht er is geen werken met peter R
een opluchting is dat hij vertrekt maar wel weer met schade en schanden .
Door Wil de Vries-Kempes (Wethouder Bewonersparticipatie en Leefomgeving, 2e loco-burgemeester) op
ja was te verwachten hij die zichzelf niet kent waant zich in het donker.
nooit meer aan het werk voor een gemeente peter laat staan de kamer
Wil de Vries-Kempes

Door Hetty Molenbrugge (Waarnemend secretaris) op
Vrijwillig ontslag . nou dat zal dan wel het werd tijd om te gaan neem ik aan , peter is een goed mens maar als burger vader niet geschikt niet in naarden waar hij de boel in puin achter liet , en zo als u nu ziet in Groningen het zelfde, laat hen aub naar spanje gaan . dan zijn wij van hem af in nederland
Hetty Molenbrugge gemeente naarden .

Door alieda hoofd bode naarden (hoofd bode) op
erg jammer dat peter Rehwinkel alles wat je doet is geld op maken van de burger Veel Geld zelf een dure Homo die alleen aan zich zelf denkt. nu heb je het zo erg gemaakt dat je in nederland een slechte naam hebt gekregen ,
onhoud goed peter wat je geeft is wat je ontvangt dus zal er nog wel meer komen voor een rotte ziel zo als jij . mvr alieda
Door Marco op
Rehwinkel kan in ieder geval vele lokale overheden hoe het ("rampenbestrijding") NIET moet!


ps: Dover: leesbrilletje? verder een weinig inhoudelijke reactie moet ik zeggen...en volgens mij is het hetzelfde lettertype en -grootte als bij de andere artikelen van BB.
Door Poppe op
Niks dure ingehuurde bestuurder die ook weer ergens anders heeft gefaald. Gewoon met de gehele gemeente raad de straat op en in gesprek met je burgers. Dat geeft vertrouwen in de politiek.
Door Th. Dover op
Slecht leesbare letters, zeer klein. Niet prettig ook niet na vergroten eigen scherm.
Door Rick van Dungen (in de communicatie) op
Dat Peter Rehwinkel een geloofwaardigheidsprobleem heeft in Stad én Ommeland is al een jaar of wat genoegzaam bekend. Maar dat hij zijn partij meesleurt in zijn vrije val maakt het nog navranter. En misschien zelfs wel amusanter.
Hoe bestaat de PvdA het in de vrede om een nietszeggend burgervadertje van Naarden - die daarvoor ook al geen glansrol speelde in de landelijke politiek - te parachuteren in een stad met zo'n 200.000 inwoners? Is die partij behept met een Wolfsen-complex? Kneuzen, maar geheide partij-hielenlikkers, dumpen in steden die juist bestuurs- en daadkracht behoeven. Het is typerend voor de carrousel die die partij tegen beter weten in in stand denkt te kunnen houden. De afrekening - en een forse -volgt in maart 2014. Wacht maar af. Ik bezie het handenwrijvend.
Rehwinkel moet maar lekker bezig met zijn toko'tje in Barcelona. Zou hem sieren als hij alsnog af zou zien van dat wachtgeld. Maar dat verwacht ik niet direct. Groningen haalt in elk geval opgelucht adem. Laat Rehwinkel maar de gevolgen van dijkdoorbraken en aardbevingen 'coördineren' in Zimbabwe, Oezbekistan en de Far Öer. Groningen is klaar met hem. De PvdA ook? Want, oef, wat zijn die oorverdovend stil...
De rol van (PvdA-)CdK Mav van den Berg lijkt overigens ook alles behalve fris in deze kwestie. Dus journaille??? Op het orgel!
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Misschien iets voor Bas Eenhoorn? Wel een goed artikel waarin alles over deze faal meneer is even keurig op een rijtje word gezet. Spaans? daar kom je in Barcelona niet ver mee. Wegwezen met deze excuus.......
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
De Jos van der Rey van het Noorden, zullen we maar zeggen.

Het is werkelijk te schunnig voor woorden, het is pervers en ziek. Dit soort ijdeltuiten verdient eenzame opsluiting op water en brood.