of 59250 LinkedIn

Back to basics

Och wat was het fijn! Het weer werkte mee en de route was mooi en afwisselend. Onze fietsvakantie bleek opnieuw een succesformule. De vakantie begint gelijk bij het opstappen voor de deur. En de voorbereidingen vergen geen bloed, zweet en tranen. Een paar ideeën over de richting, over de plaatsen die leuk zijn om te bezoeken. Een handzaam setje aan bagage mee en dan .. gaan! Ook geen gedoe met gesofisticeerde rijwielen en ingewikkelde tasconstructies. Gewoon onze stadsfietsen met de bagage achterop en een vuilniszak mee tegen onverhoopte regen.

En ja, zo’n back to basics tripje geeft alle ruimte om eens stil te staan bij állerlei basale zaken.

Het rijden van koffietentje naar lunchgelegenheid naar overnachtingsplaats geeft mooie inkijkjes in ‘personeelsbeleid in uitvoering’. De plaatselijke midden- en kleinbedrijven blijken een bron van inspiratie. Vrijwel altijd herken je het oorspronkelijke idee van de ondernemer. Alleen zijn het vaak de medewerkers die dit beeld moeten afmaken.

 

Zo was er dat mooie lunchterras aan een idyllisch watertje. De baas had hier duidelijk veel energie gestoken in een mooie ‘look’ en goed doordachte broodjes. Dit alles vroeg gewoon om een passende personele omlijsting. Ook dat had hij niet aan het toeval overgelaten. Zijn zeer jonge personeel werd – subtiel en op enige afstand – door hem gecoacht en begeleid. Hij deed zelf aan de bediening mee om ook zó zijn diepere bedoelingen over te brengen. Het werkte.

 

Hoe anders maakten we het ‘s avonds mee. Ook hier weer piepjong personeel maar volledig aan haar lot overgelaten. Zoek het zelf maar uit op deze stralende zaterdagavond, zal hun baas hebben gedacht. Ze deden hun best maar goed kwam het niet. Steeds meer klanten in de wacht; steeds meer gezichten op onweer. Dan kan de kok de sterren van de hemel koken, maar de smaak blijft toch een beetje zuur.

 

Goed kwam het wel in Het Boshotel. Waar de stagiair je zo hartelijk welkom heet dat je er gelijk een week wilt blijven. Een hotel met duurzame principes die met trots worden uitgelegd. Een hotel ook met een ‘ontbijtmeisje’ dat extra vroeg was gekomen omdat wij wat eerder wilden vertrekken. Het ontbijt was al goed (en natuurlijk biologisch) maar smaakte door haar service toch echt naar meer. Tja, hier klopt werkelijk alles. De principes zijn helder, het personeel draagt ze volmaakt uit én, met merkbaar plezier.

 

Een mooie ‘souvenir’ voor thuis. Zo eentje die je helpt herinneren hoe simpel en goed de dingen soms kunnen zijn.

 

Melissa Schouman (p&o-projectmanager, gemeente Amsterdam)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.