Advertentie
carrière / Column

Ambtenaren: let nu op je zaak

Pensioen. Corona verdringt bijna de aandacht. Het geld waar elke ambtenaar een dag per week voor werkt. Nu dreigt dit te worden gepikt. We kennen de briljante ABP-missie. Samen bouwen aan een goed pensioen met geloof in de kracht van collectiviteit en solidariteit. Aangevuld met de pracht kernwaarden ‘betrokken bij elke deelnemer’ en ‘deskundig’. Als de minister zijn zin krijgt schiet daar weinig van over.

02 juli 2020

Pensioen. Corona verdringt bijna de aandacht. Het geld waar elke ambtenaar een dag per week voor werkt. Nu dreigt dit te worden gepikt. We kennen de briljante ABP-missie. Samen bouwen aan een goed pensioen met geloof in de kracht van collectiviteit en solidariteit. Aangevuld met de pracht kernwaarden ‘betrokken bij elke deelnemer’ en ‘deskundig’. Als de minister zijn zin krijgt schiet daar weinig van over.

Het buitenland roemt Nederland om ‘het beste pensioenstelsel van de wereld’. Totaal goed voor € 1.500.000.000.000 in kas. Naast de AOW moet iedereen verplicht dit achtergesteld loon opsparen. Werkgevers betalen ook mee wat ze een fors fiscaal voordeel oplevert. Pensioenfondsen hebben een toezichthouder om erop te letten dat goed met de centjes wordt omgegaan. Bij de in de lucht hangende pensioenfantasieën blijft de AOW nog even bestaan, bijsparen en toezicht blijven misschien ook maar het risico komt volledig bij de werknemers te liggen.

Vreemd dat al jaren wordt vastgehouden aan de theoretische rekenrente van DNB. Losgeslagen van wil en alternatieven. Geen weldenkend mens neemt deze medeveroorzaker van de vorige crisis trouwens serieus. Het nieuwe idee dat sommigen huldigen is nog idioter. Pensioenen die op en neer gaan met financiële markten. Buffers voor tegenvallers afschaffen. En bidden dat uitkeringen minder omlaag hoeven. Compensatie bestaat niet meer en inflatie zorgt sowieso voor koopkrachtverlies. Omdat financiële markten net zo onvoorspelbaar zijn als het weer wordt een fata morgana nagejaagd.

Feiten wijzen uit dat het wel erg naïef is te denken dat opbrengsten van het bedrijfsleven voor het welzijn van de samenleving zijn bedoeld. Vermogensbelasting is afgeschaft en winstbelasting wordt niet geïnd. Winsten die met overheidshulp naar buitenlandse aandeelhouders of naar privé rekeningen wegsluizende MKB-ers vloeien. Mogelijk vooruitzicht dat straks werkgevers bij pensioentegenvallers buiten schot blijven. Nog ruimer baan voor bedrijven. Geen wonder dat werkgevers met corporaal gebral pensioenfondsbestuurders en vakbonden bestoken.

In lijn met neoliberale dogma’s worden met coronahulp aandeelhouders en MKB-ers extra gespekt. Zo is een gat van bijna 100 miljard in de rijksbegroting geslagen. Fijn dat er zomaar 1500 miljard in de pensioensnoeppot zit. Dat ook nog met 6% per jaar groeit. Tel uit je winst. Repeterend wordt jongeren aangepraat dat zij teveel betalen voor de ouderen. Flauwekul. Er wordt niet steeds meer door minder werkenden opgebracht. Dit wordt al sinds jaar en dag opgevangen door groei van de arbeidsproductiviteit.

Laatste drogreden zijn de vele babyboomgepensioneerden. Gezond verstand en een rekenmachine zijn genoeg om te snappen dat deze ‘boomers’ over pakweg twintig jaar vrijwel allemaal dood zijn. Simpel is het andere rekensommetje dat alleen al van de huidige pensioenmiljarden en haar rendementsgroei meer dan genoeg tot in lengte van jaren overblijft. Zelfs voor de generaties die nog geboren gaan worden. Tenminste als werkgevers en werknemers zoals nu solidair premie blijven betalen. Plus ZZP-ers met een fiscaal voordeel simpelweg opnemen in een beroepspensioenfonds.

Vroeg of laat komt voor elke ambtenaar pensioen in zicht. Dus let nu op je zaak, scherp je messen en regisseer met elkaar je eigen toekomst. Wees bewust van je macht en speel hetzelfde ‘doel heiligt de middelen’ Machiavellispel. Bestuurders zijn immers als de dood om de loyaliteit van hun ambtenaren te verliezen.

Piet van Mourik

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anne / Medewerker
Doe dan meteen iets aan de aow leeftijd. Die van mij kwam uit op 68 jaar https://www.aow.nu



Dat ligt niet in de buurt bij mijn pensioenleeftijd
Hans Guldemond / dir
Ik ben inmiddels 66 en weet niet beter dat de overheid “ flexibel” en “ creatief met het bankboekje van het ABP omgaat. Dat in de toekomst dit veranderd is een utopie net als het aanpassen van het rekenmodel. Een kind kan bedenken dat na de babyboom het pensioenfonds er riant bij staat. Halve waarheden naar buiten brengen is waar men zich altijd van bediend.
henk / hoofdpiet bij een intocht
Binnen enkele jaren mag ik met pensioen. Dan heb ik samen met mijn werkgever 50 jaar pensioen ingelegd bij het ABP. Dan kijk net naar mijn "pensioenpot" blijkt dat "ze" over deze 50 jaar "de inleg" niet eens hebben kunnen verdubbelen. Dus het "rendement" moet ergens fors zijn afgeroomd. want er staat ook te lezen dat het rendement de laatste 20 jaar gemiddeld 7 % was. Als ik het omreken komt mijn "rendement" ergens tussen 1,5 a 2% uit over 50 jaar. Mijn felicitaties gaan dus uit naar alle "financiële instellingen" bijvoorbeeld Alpinvest.
Jan
@Henk. Wel knap dat je blijkbaar alle salarisstroken van de afgelopen bijna 50 jaren hebt bewaard en al de door jou en je werkgevers betaalde pensioenpremies hebt opgeteld om te berekenen hoeveel netto rendement is gemaakt. Ik denk toch dat je ergens een rekenfoutje hebt gemaakt. Overigens vind ik wel dat het ABP flink in haar kosten moet snijden door al die overbetaalde en met bonussen behangen adviseurs af te schaffen en voortaan louter in indexfondsen te gaan beleggen. De index wordt toch nooit verslagen. Die adviseurs zijn dus overbodig.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
@Jan, en Henk: misschien is die greep in de pensioenpot van destijds wel de oorzaak van het rendement-gat van Henk. Hopelijk blijft men nu met de vingers uit die pot (tenzij de overheid daarmee een terugbetaling doet en anders niets)
E.C. Joosen / Privacyfunctionaris
Ik vraag me nog altijd af hoe het komt dat de pensioenfondsen van o.a. de banken en de zorgverzekeraars structureel een hogere dekkingsgraad kennen dan het ABP. De 'afroomactie' van jaren geleden door de overheid lijkt mij niet de enige oorzaak. Wie heeft het antwoord?
Marcel / Risk Manager
Jahoor, ze zijn er weer: de "neoliberale dogma's", de "feiten die uitwijzen", etc.etc. Misschien moet Piet eerst leren tellen: er zit geen 150 miljard in de "pensioensnoeppot", maar 1.500 miljard. Scheelt maar een factor tien. Doet me wel het ergste vrezen voor de kwaliteit en het realiteitsgehalte van de rest van zijn betoog. Zo ben ik erg benieuwd waar Piet de toekomstige 6% rendement vandaan gaat halen bij een huidige rentestand van 0%. Of heeft Piet hier zich soms ook een factor 10 vergist?
Eric de Kluis
Schrijffout is hersteld. Waar 150 miljard stond, staat nu 1500 miljard.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
@Eric: renteafdekking en gestegen leeftijdsverwachting speelt ook een rol (ongeveer12% DG)
Bart / zzp bij overheid
Cruciaal is, dat de pensioenpot van 1.500 miljard euro verdeeld wordt over actieve en passieve deelnemers, op basis van daadwerkelijke inleg.

Premiebetalers hebben niets aan pensioenen in 2026 met tien procent te verhogen, ten koste van de duur opgebouwde buffers. En vervolgens tien jaar later pensioenen 25 % verlagen.



Het is onwerkelijk dat de premies voor werkgevers bevroren zouden worden.



Dat er geen keiharde afspraak ligt over het compenseren van 60 miljard euro voor 35 tot 60 jarigen vanwege afschaffen van de verplichte doorsneepremie is onthutsend. Terwijl dit door alle generaties plus de overheid op van basis solidariteit gedragen moet worden. Solidariteit is geen eenrichtingsverkeer.
Advertentie