Advertentie
carrière / Column

Ambtenaren-afscheid

De paus gaat het doen en verraste vriend en vijand… Onze koningin kondigde het al eerder aan maar was even verrassend… Ze gaan afscheid nemen. Afscheid van hun overheidsfuncties. Ze laten het publieke ambt voor wat het is en gaan wat anders, of helemaal niks meer doen. In beide gevallen ruim na hun pensioengerechtigde leeftijd en tot nu toe volop actief gebleven.

21 februari 2013

De komende jaren zullen veel ambtenaren hun voorbeeld volgen; al dan niet gedwongen. In 2010 werd in een rapport van het Ministerie van Binnenlandse Zaken gesproken over ‘de grote uittocht’. Van de 1 miljoen mensen die op dat moment werkzaam waren bij de overheid zou 7 op de 10 in 2020 vertrokken zijn. Ongeveer de helft hiervan vanwege pensioen, maar men voorspelde ook dat een flink deel van de ambtenaren vrijwillig zou vertrekken naar andere sectoren.

Die vrijwillige uitstroom blijkt in werkelijkheid niet erg op gang te komen. De teneur onder álle werknemers – dus ook onder ambtenaren –  is om te blijven zitten waar je zit. Ook als het pensioen bijna in zicht is. Allemaal goed te verklaren omdat de mogelijkheden elders nog niet voor het oprapen liggen. En nieuwe regelgeving heeft vroeg-pensionering niet bijster aantrekkelijk gemaakt.

Gedwóngen uitstroom van ambtenaren zal volgens recente UWV prognoses wel vaker gaan voorkomen. Vanwege bezuinigingen en reorganisaties zullen er dit jaar al 17.000 banen verdwijnen. Tot 2017 loopt dit aantal op tot 77.000. Toch zijn er ook nog steeds vacatures. Op dit moment 14.000, oplopend naar ongeveer 22.000 in het jaar 2017. Dus ook als de boventallige ambtenaren perfect zouden worden gematcht op de huidige én de toekomstige vacatures dan gaat die puzzel niet helemaal passen.

We moeten dus leren afscheid te nemen. Maar we moeten ook leren flexibel in te spelen op de mogelijkheden die er nog wél zijn. Als overheidswerkgever moeten we creatiever worden in het bieden van perspectief buiten de overheid. Begeleiding van ‘werk naar werk’ is toch nog altijd erg op interne vacatures gericht. Zorg dat uw ambtenaren klaar staan voor functies elders; voor banen in de gezondheidszorg, ICT of in het ambachtelijke werk. Daar liggen nu al mogelijkheden. Maar ook in onze eigen wereld ‘ontstaat’ nieuw werk. Gemeenten zullen onder andere de re-integratie van langdurig werklozen én de uitvoering van de participatiewet meer zelf ter hand gaan nemen. Prachtig werk voor bevlogen mensen uit het sociaal domein.

De ambtenaar zelf moet natuurlijk ook aan de bak. Deze kan eigen kansen creëren door op zoek te gaan naar interessante klussen in plaats van alleen te solliciteren op vacatures. Met een vaste aanstelling op zak kan er relatief veilig worden geëxperimenteerd met andere werkvormen. Ook een tijdelijke detachering buiten de overheid kan interessant zijn. In Rotterdam bijvoorbeeld werkt men hiervoor samen met Deloitte en Touche. Deze externe overheidsadviseurs weten natuurlijk heel goed wat ze hiermee aanboren. Goodwill bij de gemeente én zicht op talentvolle ambtenaren die ‘in’ zijn voor een overstap.

Toch komt dit Deloitte en Touche scenario dichtbij mijn ideaalbeeld. Overheid en bedrijfsleven die permanent personeel uitwisselen. Om te kunnen leren van elkaars sterke kanten en om medewerkers zich zo breed mogelijk te laten ontwikkelen. Dat biedt écht mogelijkheden voor een wendbaar en weerbaar personeelsbestand. Nog los van het enorme leervermogen dat hiermee wordt aangeboord.

Voor Beatrix en Benedictus is het te laat om nog te switchen; zij mogen van hun welverdiende pensioen gaan genieten. Maar toch zou het een leuk plaatje hebben opgeleverd. Hij een keer de troonrede doen en zij het Urbi et Orbi uitsprekend. ‘Bedankt voor de bloemen uit Nederland’. Ook te gebruiken voor de afscheidspeech. 

Melissa Schouman (p&o-projectmanager, gemeente Amsterdam)
@melissaschouman

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Andre / beleidsadviseur P&O
Een hele beschouwing met een redelijke ondertoon over "ambtenaren". En dit is niet het eerste artikel van mevr. Schouman dat een nogal negatieve beschouwing over "ambtenaren" geeft op deze site. Andere artikelen waren veel minder opbouwend. En dat vind ik jammer. Ik denk dat er genoeg over de inhoud is gezegd in andere reacties. Ik vraag me meer af waar het probleem achter het probleem zit bij mevr. Schouman zelf ten aanzien van "ambtenaren"; waarom heeft zij zo'n negatief beeld hierover en waarom wil ze dit vooral uitdragen.
Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Afschuwelijk zoals men met ambtenaren omgaat in dit land. En dat allemaal puur uit jaloezie, omdat men het zelf niet gemaakt heeft in het leven, of in z'n jeugd foutieve keuzes heeft gemaakt die zich nu meer en meer gaan manifesteren.

In ons land, hebben we in vergelijking met andere landen een niet te groot en redelijk goed werkend ambtenarenapparaat. Deze mensen zijn belangrijker dan u denkt. Rotte appels heb je overal, die mag je eruit werken, maar het gros is van vitaal belang voor ons. Vergeet dat niet.

Flipper
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Er zijn zevenhonderduizend werklozen. De economie ligt aan gort en deze positiviteitsgoeroe, die mensen schaterlachend hun zekerheden ontneemt, deelt mee dat we onze kansen moeten grijpen. Daar hadden we nu echt behoefte aan.
Peter / ambtenaar
Gedwongen ontslag kan acceptabel zijn als het maar niet zo gebeurt als bij de gemeente Zevenaar. Zie

http://wijdoendatzo.wordpress.com
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Overal verdwijnen de regulieren banen als sneeuw voor de zon, ten faveure van projectmanagers die zich vorstelijk laten betalen voor het nog verder uitknijpen van mensen die wel nutiig werk verrichten.
Arnold / gemeentemabtenaar
Leuk, kansen creeeren op een arbeidsmarkt die sinds 1985 niet zo slecht is geweest. Alle zekerheden zijn weggevallen (WW verkort en versoberd). Makkelijk praten als je een dikke bankrekening en dito salaris hebt. Maar voor de gemiddelde werknemer die zijn buffers ziet slinken door de "bezuinigingen"(lees; lastenverzwaringen) is het zo simpel niet. Zeker niet al je ook nog kinderen hebt op te voeden. Ga eens praten met de normale werknemers voor je dit soort propaganda neerpent!
True
stukjesschrijvers neem ik natuurlijk niks kwalijk maar in mijn directe omgeving accepteer ik dit soort gebabbel niet meer.
Advertentie