of 62812 LinkedIn

Opinie

 • Slowbalisation in Noordoost-Friesland

  Zoals de laatste jaren gebruikelijk zaten we de eerste week van het nieuwe jaar in Friesland. Om precies te zijn in Noardeast-Fryslân, een krimpgemeente aan de uiterste periferie van ons land,  op 1 januari 2019 ontstaan uit de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadeel en Kollumerland. Lekker afgelegen. En afgelegen is achtergebleven zijn we snel geneigd te concluderen, maar is dat wel zo?

 • Droste-blikje

  Ken je dat… dat je iets bedenkt waarbij je via allerlei ingangen en op heel verschillende niveaus je belangrijkste leer en ontwikkelpunt kunt maken? Dat je het gevoel hebt een bijna perfecte leerervaring te mogen ontwikkelen doordat er verschillende leer ‘loops’ in één keer te maken zijn. En dat het sterkste leereffect dat je kunt inzetten - leren in het werk - zich als vanzelf lijkt aan te dienen. Tja, veel beter dan dit wordt het niet in leer- en ontwikkelland! Ik krijg er een heel sterk Droste-blikjes gevoel bij: hoe langer je er naar kijkt, hoe meer je gaat zien en hoe dieper het beeld wordt.

 • Nog even geduld aub

  De economie boomt als nooit tevoren. De verwachtingen over een navenante loonstijging zijn dan ook hooggespannen bij veel gemeenteambtenaren. Temeer omdat gemeenten de inkomsten uit het gemeentefonds de komende jaren meer dan fors zien groeien.

 • Back to the future

  Op weg naar het Amstelveense kantoor van het wereldwijde Atos voel ik me eerder op weg naar ‘the past’ dan naar de future. Dit heeft alles te maken met de bijzondere huisvesting van deze digi-gigant. De desolaat ogende voormalige ‘kpmg-campus’ is dé plek waar Atos met haar hoofdkantoor is neergestreken. Niks geen glimmende eigen nieuwbouw-kolos maar een deugdzame keuze voor de ooit zo triest achtergelaten organisch gebouwde kpmg-panden.

 • Unisono

  Van gemeenteambtenaren mag worden verwacht dat ze loyaal zijn. Uit diverse onderzoeken blijkt dat ze dat ook zijn. Dat moet ook wel, want anders werkt het niet. De ene keer drukt een rechtse wethouder zijn of haar stempel op het beleid, de andere keer doet iemand dat met een andere signatuur. 

 • Lui

  Terecht of onterecht, van alle beroepen geniet je als journalist niet het meeste aanzien. Die positie is weggelegd voor de chirurg, op de voet gevolgd door de rechter en de burgemeester. Als journalist zit je ergens in de middenmoot. Goed voor je gevoel van nederigheid, zou je kunnen zeggen, want het is een plek zelfs nog na de voorlichter. 

 • Leren en verbeteren móét met hart en ziel

  Dat leren en verbeteren – en dus veranderen – geen sinecure is, dat weten we inmiddels wel. Alleen al omdat we vaak genoeg meemaken hoe organisatie-ontwikkelplannen stranden op het gedrag van medewerkers en hun bazen. Mensen laten zich nu eenmaal niet zo maar veranderen alleen omdat de organisatie dat ineens zo nodig vindt.

 • Modern leren = informeel leren

  Nog immer op zoek naar dé werkzame ingrediënten van leren en ontwikkelen, begeef ik me dit keer in de hip en happening wereld van de datasciences. In hartje Amsterdam, stukje voorbij eetcafé De Zotte in een pand dat duidelijk nooit bedoeld is geweest voor kantoordoeleinden, heeft Xomnia ‘your big data partner’ haar thuishonk gecreëerd. Ik kom er, tegelijk met de weekbestelling van Albert H aan en ben wát blij dat ik die shopping niet naar boven hoef te tillen. Een flink steile trap moet namelijk eerst worden beklommen om in het hart van de Xomnia huisvesting te geraken. Daar aangeland tref je een mix van huiselijke gezelligheid en ‘gewoon hard werken’ ruimtes waarbij glas en daklichten helpen om het pandje licht en luchtig te houden. This is dus where the magic happens…