of 60220 LinkedIn

Zorgen over pensioenkennis ambtenaren

Ambtenaren moeten meer weten over hun pensioensituatie. Nederlandse gemeenten maken zich zorgen over het pensioenbewustzijn van hun werknemers en de gemeenten willen voor meer professionaliteit zorgen op dit gebied. Het zou ambtenaren in staat stellen betere keuzes te maken.

Ambtenaren moeten meer weten over hun pensioensituatie. Nederlandse gemeenten maken zich zorgen over het pensioenbewustzijn van hun werknemers en de gemeenten willen voor meer professionaliteit zorgen op dit gebied. Het zou ambtenaren in staat stellen betere keuzes te maken.

Gemeenten gevraagd

‘Het streven naar financieel bewustzijn van medewerkers wordt onderschreven’, staat in een brief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In de brief zijn reacties verzameld op het beleidsplan van het College voor Arbeidszaken (CvA), de werkgeversorganisatie voor Nederlandse gemeenten. Het verbeteren van de kennis wordt volgens dat plan de komende jaren een van de speerpunten.

 

Verhogen bewustzijn

Bewustere ambtenaren zouden ‘beter in staat zijn keuzes te maken wat betreft de invulling van de eigen loopbaan in relatie tot de mogelijkheden van hun pensioen.’ Hoe dat precies moet gebeuren, wordt nog uitgewerkt, laat een VNG-woordvoerder weten. 'Maar gemeenten maken zich zorgen over het pensioenbewustzijn van hun werknemers.'

 

Plicht werkgever

Bij sommige gemeenten bestaat het beeld dat ABP de meest geschikte kandidaat voor educatie is. Maar het pensioenfonds onderstreept de plicht van de werkgever. ‘In de pensioenwet is vastgelegd dat de werkgever de werknemer moet informeren over het pensioen’, zegt een woordvoerder. De VNG onderschrijft dat: ‘De gemeenten zijn aan zet.’

 

Iets voor later

ABP doet al veel aan pensioenbewustzijn: een pensioenacademie voor HR-adviseurs, de tool MijnABP die werknemers informeert over hun pensioenkeuzes (dit najaar komt er een forse uitbreiding) en het inzetten van geïnteresseerde werknemers als pensioenambassadeurs (bij bijvoorbeeld politie en waterschappen, maar niet bij gemeenten – de woordvoerder weet niet waarom). De woordvoerder erkent dat mensen in het algemeen niet met het pensioen bezig zijn. ‘Het wordt gezien als te complex en ingewikkeld. Iets voor later.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerben op
Nog even en het ABP pensioen is niet meer te bespreken waard. Het ABP accepteert blind de rekenrente-regels die geen rekening houden met de 7% jaarlijkse groei van het beleggingsrendement.
Door ben hollander (adviseur) op
Waarom zouden 'we' kennis moeten hebben van een toekomstige situatie die telkens verandert? De enige zekerheid is dat ons pensioen voor onze ogen afgebroken wordt. De ellende wordt kunstmatig opgebouwd, zodat we straks uit armoede een 'Europese oplossing' gaan omarmen.
Door Bertduss (Geen) op
De kop zou moeten zijn:
"Zorgen over pensioen ambtenaren" maar dat interesseert de VNG niet...
Door Spijker (n.v.t.) op
De VNG kan zich overigens veel beter bezig houden met de betaling van redelijke en marktconforme salarissen richting gemeenteambtenaren.
Door Criticus op
Pensioen te complex en en iets voor later. Hoe zou dat komen? Van eindloon naar middelloon, btw verhogingen van 19% naar 21% en van 6% naar 9%, van gegarandeerd pensioen naar verwacht pensioen, verhogingen en verlagingen van AOW leeftijd, ook afh. van leeftijdsverwachting, belastingstelselherzieningen, afschaffing Wet Hillen, pensioenkortingen, cao-uitruil pensioen v s loon etc.etc. En dan proberen uit te rekenen hoeveel je nodig hebt over 30 of 40 jaar? Gek toch dat men het als complex ervaart...
Door René (beleidsadviseur gemeente) op
Toen ik 40 werd moest ik nog 19 jaar werken (40 dienstjaren) en zou ik per 1-12-2019 mogen vertrekken.
Toen ik 50 werd moest ik nog 19 jaar werken (verwachte pensioendatum o.b.v. de nieuwe regels). Nu ben ik 59 en ik zie wel wat er gaat gebeuren. Komt er een regeling voor vertrek bij 45 dienstjaren, komt er een goed seniorenbeleid, komt er een generatiepact?
Kortom welke pensioenkennis moet ik bijhouden?
Door hans op
Vroeger had je P&O afdelingen, met betrokken personeelsfunctionarissen, die ook over pensioenen konden voorlichten. Nu staan ze slechts voor de O.
Door HH op
Ik heb exact dezelfde ervaring als Spijker.
Door Spijker (n.v.t.) op
Mijn ervaring is dat de actieve voorlichting van de afdeling HRM bij gemeenten richting ambtenaren over het algemeen zeer slecht is. Ze laten de voorlichting -ten onrechte- maar wat graag geheel over aan het ABP.
Door Richard van der Mast (Projectleider werkgeverszaken ) op
In de sectoren politie, MBO en provincies maken we actief gebruik van pensioen-, resp. levensfaseambassadeurs.