of 58952 LinkedIn

Zorgen over onbetaald overwerk ambtenaren

Onterecht hoge werkdruk en een te duur cadeau voor de werkgevers. Driekwart van de  hoger opgeleiden verricht regelmatig onbetaald overwerk. Waaronder veel ambtenaren. De FNV pleit voor meer mensen aannemen om het werk te doen.

Zo’n driekwart van de hoger opgeleide werknemers werkt regelmatig onbetaald over, onder hen veel ambtenaren. Volgens eerder onderzoek van Binnenlands Bestuur werken ambtenaren vaak over, meer dan andere beroepsgroepen. De uren onbetaald overwerk van alle 7 miljoen werknemers in Nederland vertegenwoordigt een waarde van zo’n 20 miljard euro. Vakbond FNV vindt dat werkgevers hiermee wel een heel duur cadeau in hun schoot geworpen krijgen. ‘Hoogste tijd om twee vliegen in één klap te slaan en meer mensen aan te nemen in echte banen’, aldus de vakbond.

3 uur per week

Volgens het onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur en IZA,maakte ruim twee op de drie ambtenaren wel eens overuren; de meesten gemiddeld 1 tot 3 uur per week. In de andere beroepsgroepen wordt minder overgewerkt. Van de niet-ambtenaren maakt 62 procent van de werkenden wel eens een langere werkweek.


Vicieuze cirkel

Teveel en structureel overwerken kan een teken zijn dat mensen een te hoge werkdruk hebben en  het werk met te weinig mensen moeten doen. Vervolgens gaan ze overwerken om het werk toch af te krijgen. Uiteindelijk komen ze in een vicieuze cirkel terecht, omdat ze niet genoeg tijd overhouden om te herstellen van hun werk. Ambtenaren zijn vaker ziek dan gemiddeld, werkdruk en stress zijn hier een belangrijke oorzaak van.

'Werkloosheid opgelost'

FNV becijferde dat wanneer al het onbetaalde overwerk naar betaald werk omgezet zou worden, het 300 duizend fulltime banen zou opleveren. ‘Dan zou de werkloosheid zijn opgelost’, aldus Kitty Jong vice-voorzitter FNV. ‘Ik vind dat werkgevers hiermee onverdiend wel een heel duur cadeau in hun schoot geworpen krijgen. Want aan de ene kant werken mensen zich een slag in de rondte, en tegelijkertijd hebben we bijna een half miljoen officiële werkzoekenden.  

Meer mensen aannemen
De FNV pleit voor meer echte banen. Om structureel onbetaald overwerk aan te pakken, wil de vakbond dat contracten worden uitgebreid of dat er meer mensen worden aangenomen. Hiermee wordt volgens de bond ook de ongezond hoge werkdruk aangepakt en de balans tussen werk en privéleven evenwichtiger. De FNV zet zich in voor verminderen van werkdruk onder het motto ‘Meer collega’s, minder werkdruk’. Met de Overwerkcalculator kunnen mensen zelf uitrekenen hoeveel geld zij mislopen als zij onbetaald overwerken.

Geen promotie
Overwerken blijkt overigens ook weinig op te leveren, blijkt uit recent onderzoek van zoekmachine Jobrapido onder 836 werknemers. Slechts 2 op de tien werknemers vinden overwerken een manier om hogerop te komen. De helft van hen vindt het niet erg om over te werken, terwijl de andere helft het met tegenzin doet. Volgens 81 procent is overwerken nìet de manier om hogerop te komen. Het overgrote deel noemt de kwaliteit van het werk een veel belangrijker reden voor eventuele promotie.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Andere ambtenaar (gemeenteambtenaar) op
Beste ambtenaar,

En dan aan het eind van het jaar tot ontdekking komen dat je een surplus van "x" uren hebt die je niet mee mag nemen naar het volgend jaar en in het lopende jaar niet meer op kunt nemen. Kerstcadeautje voor de baas!
Inmiddels ouder en vooral veel wijzer overkomt me dat niet meer. Ik heb inmiddels ontdekt dat je dat het overgrote deel van dat werk òòk pas later c.q. het volgend jaar kunt doen. De meeste opgelegde deadlines komen van onderknuppels en dienen, meestal, alleen hun eigen persoonlijke belangetjes waardoor de "echte" opgelegde deadlines in het gedrang komen.
Dit onbetaald overwerk bestaat overigens al heel lang.
In het verre verleden hadden we nog de z.g. "spaaruurcontracten" waarmee je deze uren naar de toekomst (bijv. eerder stoppen, extra verlof) op kon/kunt nemen. Of fiscaal vriendelijk ingezet kon worden bijv. voor (destijds) aanschaf PC, fiets e.d.
Prima investering (voor mij dan toch) trouwens maar bedrijfsmatig natuurlijk alleen maar het probleem naar de toekomst verschuiven. Alleen al van wat er bij onze gemeente hier nu nog op openstaat zou de bezuinigingstaakstelling op de post salarissen geheel of gedeeltelijk gerealiseerd kunnen worden.
Mijn advies: bezie opgelegde deadlines kritisch op hun feitelijke realiteit. En als nodig: hou je rug recht! Anders krijg je een bult en er zijn managers die denken dat een bult er alleen maar is om er (nog) meer werk op de tassen.
Zo kom jij tenminste gezond het jaar door en worden prioriteiten en deadlines gesteld bij die zaken die er echt toe doen. Immers structureel te veel werk in te weinig tijd is, per definitie, een kwestie van mismanagement!
Door Ron (adviseur) op
Raar, mijn eigen waarneming is dat in het bedrijfsleven de HBO-ers als regel overwerken en 24/7 bereikbaar zijn. Bovendien staat dit verhaal haaks op andere onderzoeken. Ik vrees dat het onderzoek van de FNV een gekleurd beeld geeft, c.q. uitkomstgericht is.
Door Ambtenaar op
Beetje raar dit. Abtenaren (in ieder geval bij gemeenten) die in de week meer werken (ik zou dit geen overwerk willen noemen) hebben de mogelijkheid die uren in de week daarop of op een later moment weer op te nemen. Soms is het nodig om in een bepaalde week wat langer te werken. Je kunt dan je "plus" uren op een later moment gewoon weer opnemen. Daarnaast kunnen medewerkers die vanuit hun functie soms buiten werkuren moeten werken die uren gewoon laten uit betalen. Deus, .... beetje raar artikel.