Advertentie
carrière / Nieuws

Zorgen over onbetaald overwerk ambtenaren

Onterecht hoge werkdruk en een te duur cadeau voor de werkgevers. Driekwart van de hoger opgeleiden verricht regelmatig onbetaald overwerk. Waaronder veel ambtenaren. De FNV pleit voor meer mensen aannemen om het werk te doen.

20 juli 2017

Zo’n driekwart van de hoger opgeleide werknemers werkt regelmatig onbetaald over, onder hen veel ambtenaren. Volgens eerder onderzoek van Binnenlands Bestuur werken ambtenaren vaak over, meer dan andere beroepsgroepen. De uren onbetaald overwerk van alle 7 miljoen werknemers in Nederland vertegenwoordigt een waarde van zo’n 20 miljard euro. Vakbond FNV vindt dat werkgevers hiermee wel een heel duur cadeau in hun schoot geworpen krijgen. ‘Hoogste tijd om twee vliegen in één klap te slaan en meer mensen aan te nemen in echte banen’, aldus de vakbond.

3 uur per week

Volgens het onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur en IZA,maakte ruim twee op de drie ambtenaren wel eens overuren; de meesten gemiddeld 1 tot 3 uur per week. In de andere beroepsgroepen wordt minder overgewerkt. Van de niet-ambtenaren maakt 62 procent van de werkenden wel eens een langere werkweek.


Vicieuze cirkel

Teveel en structureel overwerken kan een teken zijn dat mensen een te hoge werkdruk hebben en  het werk met te weinig mensen moeten doen. Vervolgens gaan ze overwerken om het werk toch af te krijgen. Uiteindelijk komen ze in een vicieuze cirkel terecht, omdat ze niet genoeg tijd overhouden om te herstellen van hun werk. Ambtenaren zijn vaker ziek dan gemiddeld, werkdruk en stress zijn hier een belangrijke oorzaak van.

'Werkloosheid opgelost'

FNV becijferde dat wanneer al het onbetaalde overwerk naar betaald werk omgezet zou worden, het 300 duizend fulltime banen zou opleveren. ‘Dan zou de werkloosheid zijn opgelost’, aldus Kitty Jong vice-voorzitter FNV. ‘Ik vind dat werkgevers hiermee onverdiend wel een heel duur cadeau in hun schoot geworpen krijgen. Want aan de ene kant werken mensen zich een slag in de rondte, en tegelijkertijd hebben we bijna een half miljoen officiële werkzoekenden.  

Meer mensen aannemen
De FNV pleit voor meer echte banen. Om structureel onbetaald overwerk aan te pakken, wil de vakbond dat contracten worden uitgebreid of dat er meer mensen worden aangenomen. Hiermee wordt volgens de bond ook de ongezond hoge werkdruk aangepakt en de balans tussen werk en privéleven evenwichtiger. De FNV zet zich in voor verminderen van werkdruk onder het motto ‘Meer collega’s, minder werkdruk’. Met de Overwerkcalculator kunnen mensen zelf uitrekenen hoeveel geld zij mislopen als zij onbetaald overwerken.

Geen promotie
Overwerken blijkt overigens ook weinig op te leveren, blijkt uit recent onderzoek van zoekmachine Jobrapido onder 836 werknemers. Slechts 2 op de tien werknemers vinden overwerken een manier om hogerop te komen. De helft van hen vindt het niet erg om over te werken, terwijl de andere helft het met tegenzin doet. Volgens 81 procent is overwerken nìet de manier om hogerop te komen. Het overgrote deel noemt de kwaliteit van het werk een veel belangrijker reden voor eventuele promotie.

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Remko
Beetje raar dit. Abtenaren (in ieder geval bij gemeenten) die in de week meer werken (ik zou dit geen overwerk willen noemen) hebben de mogelijkheid die uren in de week daarop of op een later moment weer op te nemen. Soms is het nodig om in een bepaalde week wat langer te werken. Je kunt dan je "plus" uren op een later moment gewoon weer opnemen. Daarnaast kunnen medewerkers die vanuit hun functie soms buiten werkuren moeten werken die uren gewoon laten uit betalen. Deus, .... beetje raar artikel.
Ron / adviseur
Raar, mijn eigen waarneming is dat in het bedrijfsleven de HBO-ers als regel overwerken en 24/7 bereikbaar zijn. Bovendien staat dit verhaal haaks op andere onderzoeken. Ik vrees dat het onderzoek van de FNV een gekleurd beeld geeft, c.q. uitkomstgericht is.
Piet Rommers / Controlemedewerker
Beste ambtenaar,



En dan aan het eind van het jaar tot ontdekking komen dat je een surplus van "x" uren hebt die je niet mee mag nemen naar het volgend jaar en in het lopende jaar niet meer op kunt nemen. Kerstcadeautje voor de baas!

Inmiddels ouder en vooral veel wijzer overkomt me dat niet meer. Ik heb inmiddels ontdekt dat je dat het overgrote deel van dat werk òòk pas later c.q. het volgend jaar kunt doen. De meeste opgelegde deadlines komen van onderknuppels en dienen, meestal, alleen hun eigen persoonlijke belangetjes waardoor de "echte" opgelegde deadlines in het gedrang komen.

Dit onbetaald overwerk bestaat overigens al heel lang.

In het verre verleden hadden we nog de z.g. "spaaruurcontracten" waarmee je deze uren naar de toekomst (bijv. eerder stoppen, extra verlof) op kon/kunt nemen. Of fiscaal vriendelijk ingezet kon worden bijv. voor (destijds) aanschaf PC, fiets e.d.

Prima investering (voor mij dan toch) trouwens maar bedrijfsmatig natuurlijk alleen maar het probleem naar de toekomst verschuiven. Alleen al van wat er bij onze gemeente hier nu nog op openstaat zou de bezuinigingstaakstelling op de post salarissen geheel of gedeeltelijk gerealiseerd kunnen worden.

Mijn advies: bezie opgelegde deadlines kritisch op hun feitelijke realiteit. En als nodig: hou je rug recht! Anders krijg je een bult en er zijn managers die denken dat een bult er alleen maar is om er (nog) meer werk op de tassen.

Zo kom jij tenminste gezond het jaar door en worden prioriteiten en deadlines gesteld bij die zaken die er echt toe doen. Immers structureel te veel werk in te weinig tijd is, per definitie, een kwestie van mismanagement!
Piet Rommers / Controlemedewerker
@Ron,



Dat overwerk start ook meestal pas nadat jullie de tent weer verlaten hebben. Mogelijk dat het een verband heeft met het ander.



NB: Dit is géén adviesaanvraag!!!
Sjaak / waakzaam burger
Het werk van ambtenaren (vooral in de beleidsfeer) wordt veelal bepaald door externe factoren. Dat levert aanpassingsgedrag op. Logisch is dan dat ambtenaren 'meebewegen' en doorwerken als dat nodig blijkt.
N Vollebergh
Soms hoort onbetaald overwerk gewoon bij de verwachtingen van je functie.
H. Keuken / wethouder
Dat is in het bedrijfsleven heel anders. Daar kijken de medewerkers niet op een uur. En daar gaan ze ook niet over mauwen als ee maar wederzijds souplesse wordt getoond.

Ambtenaren die het makkelijk willen verdienen zijn kritisch op overwerk, ambtenaren die inzet tonen hoor je hier niet over.
Hoekstra / Ambtenaar
Hoe werkgevend Nederland het voor elkaar heeft gekregen dat werknemend Nederland nota bene zelf vindt dat ze gratis en voor niks voor werkgevend Nederland moet werken vind ik nog steeds één van de grootste prestaties. Die oude Marx had het toch bij het rechte eind met zijn vaststelling dat een deel vsn de werkende klasse last heeft van een 'vals bewustzijn'.
Fred
Uit artikel over de jonge ambtenaar van het jaar uit BB:

‘Conformeer je niet aan een mentaliteit van negen tot vijf of een kantoorcultuur’, adviseert hij. ‘Ga gewoon je eigen gang, zeg desnoods dat je collega’s zich er niet mee moeten bemoeien’.
Aty / informatie-architect
Wat verstaan we in deze tijd van Plaats-, Tijd- en Apparaatonafhankelijk werken onder 'overwerken'? In de trein van 7.30 je to-dolijst voor die dag doornemen? Een vergadering die om 16.30 begint? Een zakelijk telefoongesprek van een half uur 's avonds? Binnenlands Bestuur lezen op zondagmiddag met een half oog op Buitenhof? Overwerk is wellicht vooral: zo'n hoeveelheid werk, dat je je overwerkt gaat voelen. En dan wordt het tijd voor een gesprek met een leidinggevende.
Workaholic / Teamleider
Overwerken is buiten de reguliere (lees: half acht tot half 5) kantooruren doorgaan tot het af is, of in elk geval uit je hoofd is gewerkt. Weekenden, vakanties en feestdagen horen hier ook bij. Je kunt declareren of structureel in laten regelen, als het GEGUND wordt door je leidinggevende, als die de vruchten van je inzet weet te waarderen. Is dat niet het geval, dan zit je voor jezelf te werken en moet je de afweging maken of het je waard is om belangrijke ANDERE dingen te missen. Kleine tip: je kinderen, familie en vrienden laten je vanzelf wel los, hoor. En helaas: eerder stoppen dan 67 zit er niet in, dus stel die grote reis maar uit totdat je fysiek niet meer in staat bent om te genieten. En nu weer aan de slag, je zit weer lang genoeg te lummelen op internet.
Tineke de Vries
Ach, zet een stel 'bejaarde' uitkeringstrekkers aan het werk. Die kosten maar 70% van het minimumloon. En vergeet vooral niet om het dan een training of een cursus te noemen. Ze durven niet te klagen (want uitkering kwijt of gekort) dus dat komt goed uit.
Hoekstra / Ambtenaar
Iemand vraagt zich wat 'overwerk' eigenlijk is. Welnu, in je arbeidsovereenkomst (straks, nu nog aanstelling) staat hoeveel geld je krijgt in ruil voor hoeveel uren werk. Werk je meer uren dan waarvoor je volgens die overeenkomst of aanstelling betaalt krijgt, dan werk je over. Door veel gemeentelijke werkgevers wordt het uitbetalen over overwerk verboden en dus zit er niks anders op dan om de overgewerkte uren in het ene tijdvak te compenseren in het andere tijdvak. Doe je dat niet, dan werk je dus gratis voor de gemeenschap. Sommigen noemen dat toewijding en dergelijke om het zodoende mentaal recht te zetten; ik noem het dom.
Advertentie