of 60264 LinkedIn

Zorgen over onbetaald overwerk ambtenaren

Onterecht hoge werkdruk en een te duur cadeau voor de werkgevers. Driekwart van de  hoger opgeleiden verricht regelmatig onbetaald overwerk. Waaronder veel ambtenaren. De FNV pleit voor meer mensen aannemen om het werk te doen.

Zo’n driekwart van de hoger opgeleide werknemers werkt regelmatig onbetaald over, onder hen veel ambtenaren. Volgens eerder onderzoek van Binnenlands Bestuur werken ambtenaren vaak over, meer dan andere beroepsgroepen. De uren onbetaald overwerk van alle 7 miljoen werknemers in Nederland vertegenwoordigt een waarde van zo’n 20 miljard euro. Vakbond FNV vindt dat werkgevers hiermee wel een heel duur cadeau in hun schoot geworpen krijgen. ‘Hoogste tijd om twee vliegen in één klap te slaan en meer mensen aan te nemen in echte banen’, aldus de vakbond.

3 uur per week

Volgens het onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur en IZA,maakte ruim twee op de drie ambtenaren wel eens overuren; de meesten gemiddeld 1 tot 3 uur per week. In de andere beroepsgroepen wordt minder overgewerkt. Van de niet-ambtenaren maakt 62 procent van de werkenden wel eens een langere werkweek.


Vicieuze cirkel

Teveel en structureel overwerken kan een teken zijn dat mensen een te hoge werkdruk hebben en  het werk met te weinig mensen moeten doen. Vervolgens gaan ze overwerken om het werk toch af te krijgen. Uiteindelijk komen ze in een vicieuze cirkel terecht, omdat ze niet genoeg tijd overhouden om te herstellen van hun werk. Ambtenaren zijn vaker ziek dan gemiddeld, werkdruk en stress zijn hier een belangrijke oorzaak van.

'Werkloosheid opgelost'

FNV becijferde dat wanneer al het onbetaalde overwerk naar betaald werk omgezet zou worden, het 300 duizend fulltime banen zou opleveren. ‘Dan zou de werkloosheid zijn opgelost’, aldus Kitty Jong vice-voorzitter FNV. ‘Ik vind dat werkgevers hiermee onverdiend wel een heel duur cadeau in hun schoot geworpen krijgen. Want aan de ene kant werken mensen zich een slag in de rondte, en tegelijkertijd hebben we bijna een half miljoen officiële werkzoekenden.  

Meer mensen aannemen
De FNV pleit voor meer echte banen. Om structureel onbetaald overwerk aan te pakken, wil de vakbond dat contracten worden uitgebreid of dat er meer mensen worden aangenomen. Hiermee wordt volgens de bond ook de ongezond hoge werkdruk aangepakt en de balans tussen werk en privéleven evenwichtiger. De FNV zet zich in voor verminderen van werkdruk onder het motto ‘Meer collega’s, minder werkdruk’. Met de Overwerkcalculator kunnen mensen zelf uitrekenen hoeveel geld zij mislopen als zij onbetaald overwerken.

Geen promotie
Overwerken blijkt overigens ook weinig op te leveren, blijkt uit recent onderzoek van zoekmachine Jobrapido onder 836 werknemers. Slechts 2 op de tien werknemers vinden overwerken een manier om hogerop te komen. De helft van hen vindt het niet erg om over te werken, terwijl de andere helft het met tegenzin doet. Volgens 81 procent is overwerken nìet de manier om hogerop te komen. Het overgrote deel noemt de kwaliteit van het werk een veel belangrijker reden voor eventuele promotie.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door de Vries (loonslaaf) op
Iemand vraagt zich wat 'overwerk' eigenlijk is. Welnu, in je arbeidsovereenkomst (straks, nu nog aanstelling) staat hoeveel geld je krijgt in ruil voor hoeveel uren werk. Werk je meer uren dan waarvoor je volgens die overeenkomst of aanstelling betaalt krijgt, dan werk je over. Door veel gemeentelijke werkgevers wordt het uitbetalen over overwerk verboden en dus zit er niks anders op dan om de overgewerkte uren in het ene tijdvak te compenseren in het andere tijdvak. Doe je dat niet, dan werk je dus gratis voor de gemeenschap. Sommigen noemen dat toewijding en dergelijke om het zodoende mentaal recht te zetten; ik noem het dom.
Door Tineke de Vries op
Ach, zet een stel 'bejaarde' uitkeringstrekkers aan het werk. Die kosten maar 70% van het minimumloon. En vergeet vooral niet om het dan een training of een cursus te noemen. Ze durven niet te klagen (want uitkering kwijt of gekort) dus dat komt goed uit.
Door Workaholic (Teamleider) op
Overwerken is buiten de reguliere (lees: half acht tot half 5) kantooruren doorgaan tot het af is, of in elk geval uit je hoofd is gewerkt. Weekenden, vakanties en feestdagen horen hier ook bij. Je kunt declareren of structureel in laten regelen, als het GEGUND wordt door je leidinggevende, als die de vruchten van je inzet weet te waarderen. Is dat niet het geval, dan zit je voor jezelf te werken en moet je de afweging maken of het je waard is om belangrijke ANDERE dingen te missen. Kleine tip: je kinderen, familie en vrienden laten je vanzelf wel los, hoor. En helaas: eerder stoppen dan 67 zit er niet in, dus stel die grote reis maar uit totdat je fysiek niet meer in staat bent om te genieten. En nu weer aan de slag, je zit weer lang genoeg te lummelen op internet.
Door Aty (informatie-architect) op
Wat verstaan we in deze tijd van Plaats-, Tijd- en Apparaatonafhankelijk werken onder 'overwerken'? In de trein van 7.30 je to-dolijst voor die dag doornemen? Een vergadering die om 16.30 begint? Een zakelijk telefoongesprek van een half uur 's avonds? Binnenlands Bestuur lezen op zondagmiddag met een half oog op Buitenhof? Overwerk is wellicht vooral: zo'n hoeveelheid werk, dat je je overwerkt gaat voelen. En dan wordt het tijd voor een gesprek met een leidinggevende.
Door Fred op
Uit artikel over de jonge ambtenaar van het jaar uit BB:
‘Conformeer je niet aan een mentaliteit van negen tot vijf of een kantoorcultuur’, adviseert hij. ‘Ga gewoon je eigen gang, zeg desnoods dat je collega’s zich er niet mee moeten bemoeien’.
Door de Vries (loonslaaf) op
Hoe werkgevend Nederland het voor elkaar heeft gekregen dat werknemend Nederland nota bene zelf vindt dat ze gratis en voor niks voor werkgevend Nederland moet werken vind ik nog steeds één van de grootste prestaties. Die oude Marx had het toch bij het rechte eind met zijn vaststelling dat een deel vsn de werkende klasse last heeft van een 'vals bewustzijn'.
Door Johannes op
Dat is in het bedrijfsleven heel anders. Daar kijken de medewerkers niet op een uur. En daar gaan ze ook niet over mauwen als ee maar wederzijds souplesse wordt getoond.
Ambtenaren die het makkelijk willen verdienen zijn kritisch op overwerk, ambtenaren die inzet tonen hoor je hier niet over.
Door Kees op
Soms hoort onbetaald overwerk gewoon bij de verwachtingen van je functie.
Door Sjaak (waakzaam burger) op
Het werk van ambtenaren (vooral in de beleidsfeer) wordt veelal bepaald door externe factoren. Dat levert aanpassingsgedrag op. Logisch is dan dat ambtenaren 'meebewegen' en doorwerken als dat nodig blijkt.
Door Sjoerd (uitvoerend) op
@Ron,

Dat overwerk start ook meestal pas nadat jullie de tent weer verlaten hebben. Mogelijk dat het een verband heeft met het ander.

NB: Dit is géén adviesaanvraag!!!

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!