of 59162 LinkedIn

‘Zo’n old boys network, daar wíl je toch niet bij horen?’

Op Internationale Vrouwendag anno 2016 is het in Nederland ronduit slecht gesteld met het aandeel van vrouwen op invloedrijke posities. In het bedrijfsleven is het helemaal bar en boos: slechts 10 procent in de raden van bestuur en –commissarissen is vrouw. Maar ook in het openbaar bestuur en de politiek zijn vrouwen op hogere posities slechts met een vergrootglas te vinden. Annemarie Jorritsma is een van hen en is sinds kort ook kwartiermaker van topvrouwen.nl. Ze is niet blij met wat ze ziet.

Op Internationale Vrouwendag anno 2016 is het in Nederland ronduit slecht gesteld met het aandeel van vrouwen op invloedrijke posities. In het bedrijfsleven is het helemaal bar en boos: slechts 10 procent in de raden van bestuur en –commissarissen is vrouw. Maar ook in het openbaar bestuur en de politiek zijn vrouwen op hogere posities slechts met een vergrootglas te vinden. Annemarie Jorritsma is een van hen en is sinds kort ook kwartiermaker van topvrouwen.nl. Ze is niet blij met wat ze ziet.

Twee vrouwelijke burgemeesters

‘Als ik naar de burgemeesters in Nederland kijk word ik echt heel bedroefd,’ vertelt Jorritsma. ‘Dat gaat heel slecht. Er zijn nog maar twee vrouwelijke burgemeesters in 100.000+ gemeenten, waarvan er binnenkort ook een weggaat, Geke Faber. Als we niet oppassen blijven er helemaal geen vrouwen meer over in die functie.’ Haar zorgen zijn terecht want de participatie van vrouwen in de politiek stagneert. In de afgelopen jaren is het bij sommige volksvertegenwoordigingen zelfs afgenomen. Zo ging het percentage vrouwen in de Tweede Kamer omlaag van 41 naar 37 procent en in de Nederlandse delegatie van het Europees Parlement van 44 procent naar 42 procent. 

Bestuurders
Niet alleen in de volksvertegenwoordiging, maar met name bij bestuurders tref je nog te weinig vrouwen. Bijna vier op de vijf burgemeesters zijn mannen. Het aantal vrouwelijke dijkgraven (de niet-gekozen voorzitters van de dagelijks besturen) laat echter wel een flinke percentuele groei zien. De eerste vrouwelijke dijkgraaf, Joan Leemhuis, trad aan in 1984. In 2008 waren er twee vrouwelijke dijkgraven, in 2015 waren het er vier; een stijging van 8 procent naar 17 procent.
 
Old boys network 

Maar bij de top van de rijksoverheid zijn het nog altijd de mannen die de dienst uitmaken. Jorritsma:  ‘Ik sprak onlangs nog een bezorgde baas van de Algemene Bestuursdienst. Daar werken echt veel te weinig vrouwen. En nog een zorgwekkende ontwikkeling, in de managementlaag daaronder neemt het aantal vrouwen ook af. Dat is een kweekvijver, die toevoer mis je dus in de toekomst.’ 


Haantjesgedrag

Nog een groot verschil tussen de geslachten: De gevoelde noodzaak om zich te profileren. Uit het onderzoek komt naar voren dat vrouwen zich vaker dan mannen bescheiden opstellen en minder geneigd zijn om hun eigen persoon of prestige voorop te stellen. Mannen vertonen vaker ‘haantjesgedrag’, zo wordt gesteld, terwijl vrouwen vaak ‘van de inhoud’ zijn en meer geneigd zijn tot samenwerking en consensus. ‘Misschien moeten er wel verschillende aannameprocedures voor vrouwen en mannen komen,’ oppert Jorritsma. ‘Je ziet bijvoorbeeld dat vrouwen het in familiebedrijven heel goed doen. En ook als vrouwen intern carrière maken gaat het veel vaker goed.’

 

Oude vijver
Ze verbaast zich erover dat er nog altijd in dezelfde oude vijver wordt gevist als men een kandidaat voor een hoge overheidspositie zoekt. 'Vrouwen denken te vaak dat ze iets niet kunnen, mannen denken vaak ten onrechte dat ze alles kunnen. Maar dan is het toch aan de werkgever om daar doorheen te prikken?’ vraagt ze zich af. ‘Je wíl toch gewoon niet bij zo’n old boys network horen?’


Gewoon doen

De huidige VVD-fractievoorzitter in de Eerst Kamer heeft functies als burgemeester, kamerlid, minister en viceminister-president op haar cv staan. Ondanks dat geeft ze toe dat ze niet altijd zelfverzekerd in die mannenwereld stond. ‘Ik heb natuurlijk ook wel eens gedacht “ik kan het niet”. Het is dan belangrijk dat je mensen in je omgeving hebt die je stimuleren om door te gaan.’ Het advies dat ze aan vrouwen wil meegeven is dan ook om de juiste mensen om je heen te verzamelen. ‘En bij twijfel over een nieuwe stap: gewoon doen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Erwin Overdijk (CEO) op
Het ergste wat hieruit geconcludeerd kan worden heeft niets met mannen en vrouwen te maken. Het ergste is natuurlijk dat als mevrouw Jorritsma al moeite heeft om in te breken in dit old-boys netwerk, wat is dan de kans dat andere mannen en vrouwen in dit old boys netwerk inbreken ?
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Helemaal eens met Floor en ook Johannes! Dit gezegd hebbende zou ik wel willen dat mannen als ook vrouwen eens met een andere verwachtingenbril gaan kijken. Nog veel te vaak worden vrouwen "veel te vrouwelijk" bekeken. Durf gewoon eens de doorkijk op zakelijk te houden, m.a.w. het doet er niet toe of ZE (want dat speelt nog steeds meer gericht op vrouwen; ook wanneer vrouwen oordelen!) er "professioneel" (lees: bepaald figuur| mantelpak | opgemaakt etc. etc.) uitziet. Waarom worden vrouwen nog steeds zoveel meer beoordeeld op uiterlijk als mannen, mogen mannen een jaar lang (is getest zelfs!) eenzelfde uitdossing dragen en wordt er niets gezegd van kapsel of tint (kleur) in het gezicht, terwijl vrouwen hierop wel worden aangesproken (ook door vrouwen, want vaak doen we het onszelf aan!). Een vrouw die optreedt wordt als manwijf betiteld (ook door vrouwen!), Een vrouw met een strikt zakelijke insteek krijgt de term bitch (ook van vrouwen!). Persoonlijk vind ik het prettig om dagelijks gelijkend gekleed te gaan. Geeft me persoonlijk heel veel rust in de keuze en uitstraling. Ik reflecteer degenen die hier een opmerking over maken; "dit is voor mij gelijk aan een uniform". Ik houd van inhoud; voor de knuffel en de koffie verwijs ik graag naar wie hier goed (beter) in zijn. Accepteer beste dames en heren dat verwachtingen dienen te worden bijgesteld en mededames, leer net als mannen elkaar te vinden en te versterken en minder afbreuk te doen aan elkaars reputatie (jaloezie en nijd is nog steeds een speler in het vrouwenveld!) en dan komen we echt een heel eind verder! Verder ben ik de heilige overtuiging dat er minder ellende in de wereld zou zijn met meer vrouwen die hebben gebaard; immers wie leven heeft gegeven kent de waarde ervan!
Door Floor de Wit op
Calimero-gejank van Jorritsma. De voorzitters van zowel Tweede als Eerste Kamer zijn beiden vrouw.
Door Johannes (adviseur) op
Laat mevrouw Jorritsma voor mij nu HET voorbeeld zijn van een vrouw die het niet zou hebben gehaald op basis van haar vaardigheden. Alleen door haar (politieke) netwerk en emancipatie uit de jaren negentig, heeft zij de wind mee gehad.
Door Broadcaster op
Mogen vrouwen nog kiezen voor hun gezin boven een carrière of is dat verboden?
Door Pierre op
Volgens mij heeft een topfunctie niets met sekse te maken, maar met een netwerk, eigen skills en....fulltime! beschikbaarheid. Met "probeer het eens", daar bereik je op dat niveau niets mee. Gelukszoekers zijn op dit niveau te duur en te belangrijk ( imago) voor een flop.

Naar mijn indruk is op "lagere niveaus" allang geen sprake meer van vrouwenachterstand. Integendeel, een overheidsfunctie is bij uitstek kennelijk interessant voor vrouwen. Op veel afdelingen vormen zij al een meerderheid.

Stoppen dus in Nederland met vrouwendagen, ze zijn nog een symbool uit de tijd dat het recht van de vrouw het aanrecht was.

Relevante Parlementaire Dossiers