of 64120 LinkedIn

Ziekteverzuim overheid daalt tegen trend in

In alle bedrijfstakken is het ziekteverzuim hoger dan vorig jaar, behalve bij de overheid en in het onderwijs. Daar is het zelfs lager. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In alle bedrijfstakken is het ziekteverzuim hoger dan vorig jaar, behalve bij de overheid en in het onderwijs. Daar is het zelfs lager. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het ziekteverzuim van werknemers bij bedrijven en overheid was in het derde kwartaal van 2020 4,4 procent. Dat betekent dat van elke duizend te werken dagen er 44 werden verzuimd wegens ziekte. In het derde kwartaal een jaar eerder was het verzuim 4 procent. In vrijwel alle bedrijfstakken was het ziekteverzuim hoger dan een jaar eerder, maar in het onderwijs en bij het openbaar bestuur en de overheid was het lager.

 

Half procent
In vrijwel alle bedrijfstakken lag het ziekteverzuimpercentage in het derde kwartaal van 2020 hoger dan een jaar eerder. Maar er was in enkele gevallen sprake van een daling: in het onderwijs bedroeg het verzuim in het derde kwartaal 4,2 procent (5,1 procent in 2019), bij het openbaar bestuur en overheidsdiensten 4,5 procent (5,0 procent in 2019).

Het verzuim door ziekte was in de gezondheids- en welzijnszorg met 5,9 procent opnieuw het hoogst (5,2 procent in het derde kwartaal van 2019). Vooral onder werknemers in de verpleeg- en bejaardentehuizen is het verzuim door ziekte hoog, met 7,0 procent (6,3 procent een jaar eerder).

 

Drie kwartalen

De toename van het gemiddelde verzuim over de eerste drie kwartalen van 2020 is vooral terug te zien in de horeca: 3,5 procent tegen 2,6 procent in 2019. In de afgelopen twee decennia was het gemiddelde ziekteverzuim in de eerste drie kwartalen uitsluitend in 2000 en 2001 hoger in die bedrijfstak. Alleen in het onderwijs (4,8 procent) en in het openbaar bestuur (5,2 procent) daalde het gemiddelde verzuimpercentage over de drie kwartalen ten opzichte van 2019. 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (w.v.t.) op
Anekdotisch bewijs natuurlijk, maar door het bijna volledig thuiswerken dit jaar scheelt het bij mij ook flink gezondheidsklachten. Het griepje dat normaal de hele afdeling rondgaat heb ik dit jaar niet opgepikt.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers