Advertentie
carrière / Nieuws

Ziek en toch werken slecht voor organisatie

Een zieke werknemer kan maar beter thuisblijven. De aanwezigheid van een zieke collega leidt tot meer productieverlies dan de afwezigheid, blijkt uit onderzoek.

24 januari 2018

Het zal niemand ontgaan zijn: Nederland wordt al zo'n zes weken geteisterd door een griepepidemie. 
Zo’n griepgolf leidt tot behoorlijk wat productieverlies door absenteïsme. Maar absenteïsme is niet het grootste probleem bij een griepepidemie, zo blijkt uit onderzoek van Tentoo. Niet de afwezigheid, maar de aanwezigheid van grieperig personeel is een veel groter probleem. 

Presenteïsme
Dit zogenoemde presenteïsme leidt tot meer productieverlies dan absenteïsme. 74 procent van de werknemers meldt zich niet ziek als zij zich grieperig voelen, vaak uit angst voor een slechte reputatie wanneer ze zich ziek melden, of omdat ze vrezen voor de toorn van de baas of collega’s die hun werk moeten overnemen. Maar juist de áánwezigheid van collega’s die zich niet gezond voelen is het probleem. Niet omdat deze medewerkers het griepvirus overdragen op hun collega’s. Want doorwerken met griep heeft volgens het RIVM nauwelijks invloed op het verspreiden van het virus. De besmettelijkheid is namelijk het hoogst in de eerste fase van influenza, en in die fase weet de zieke zelf meestal nog niet dat hij of zij ziek is.

Half werk
Het werkelijke probleem van presenteïsme is dat medewerkers hun taken traag, half of niet goed uitvoeren. Dat leidt ertoe dat deze taken later of door anderen opnieuw gedaan moeten worden. Wanneer zij afwezig zijn, worden de taken over het algemeen naar behoren overgenomen. Maar wanneer de medewerker de taken zelf in ongezonde toestand overneemt, kost het meer tijd om deze uiteindelijk tot een goed resultaat te brengen dan wanneer de taken waren overgedragen aan een collega. Dat maakt presenteïsme duurder dan absenteïsme. Gewoon thuis uitzieken is dus het beste voor de werknemer, de baas, de collega’s én voor de organisatie.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Brouwer / secretaris PAL
Waar zijn de onderzoeken met cijfers en feiten om de beweringen in dit artikel te staven?
Jan Beerenhout azn / ambt.Bestuurscontacten b.d
@Jos Brouwer: Alsjeblieft:
Productieverlies bij presenteïsme
Heukers
En dat allemaal op basis van een klein onderzoekje bij Ahold ?

De redactie van BB laat zich in de luren leggen.
Stan Lyczak / Adviseur
Voor de hand liggende opvatting voor de korte termijn. Op de langere termijn wordt niet-grieperige medewerkers de kans ontnomen door besmetting resistentie op te bouwen. Wat is beter voor de organisatie op langere termijn? Meer resistente medewerkers ook voor zwaardere varianten van de griepstam of op korte termijn half werk geleverd krijgen? Wat overigens ook door allerlei andere omstandigheden veroorzaakt kan worden.
Advertentie