of 59250 LinkedIn

‘Zet gepensioneerde ambtenaren weer in’

De Zeeuwse PVV vraagt zich af of de provincie Zeeland zijn best heeft gedaan om ambtenaren die met de VUT zijn gestuurd af en toe in te zetten. Dat beloofde het provinciebestuur toen ze alle 57-plus ambtenaren met een regeling naar huis stuurde.

Zeeuwse provincieambtenaren die massaal vanaf hun 57ste met pensioen zijn gestuurd, zouden incidenteel ingezet worden wanneer dat nodig is. Dat was de belofte die het provinciebestuur deed na het invoeren van de omstreden regeling. Niet alleen zou dat het verlies aan kennis compenseren, het zou ook de hoge boete bij de belasting drukken. De PVV-fractie vraagt zich af of de oud-ambtenaren wel zijn ingezet en of het provinciebestuur er überhaupt ook moeite voor heeft gedaan.

70 procent loon
Van alle overheidswerknemers in Nederland heeft 46 procent Abraham of Sarah al gezien. Alleen in Zeeland ligt het percentage vijftigplussers onder de 40 procent. Indrukwekkende cijfers, maar er is een simpele reden voor. Ontsla maar eens alle ambtenaren van 57 jaar en ouder, en de gemiddelde leeftijd vliegt naar beneden. Deze vutters ontvangen 70 procent van hun laatstverdiende loon, een luxe regeling die in deze sobere tijden ondenkbaar is.


Fiscale strafboete

De riante uittreedregeling VUT is al sinds 2006 niet meer in zwang. Toch blies de provincie Zeeland de aloude Vervroegde Uittreding weer nieuw leven in. Een dure exercitie, maar volgens het college zou het uiteindelijk miljoenen opleveren. Een fiscale strafboete van 16 miljoen zette echter een streep door de rekening. Zeeland ging in beroep, maar dat wees de rechter af. 

Leeftijdsdiscriminatie 

Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp uitte destijds forse kritiek op de VUT-regeling. Hij vindt dat het onder meer in strijd is met het streven van de overheid dat mensen langer doorwerken en er sprake is van leeftijdsdiscriminatie. ‘Personeelsbeleid uit de oude doos’, oordeelde Verhulp, die naast hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam ook Kroonlid is van de SER.


'Pool van kennis en ervaring' 
Voor de 57-plusregeling begon, stelde de provincie nog dat de vertrokken ambtenaren een 'pool van kennis en ervaring' zou vormen 'waaruit geput kan worden'. Als een van de vertrokken ambtenaren voor een klus wordt gevraagd, gaat de fiscale boete omlaag. Bovendien scheelt het kosten aan inhuur van externe adviseurs. In 2013 en 2014 bespaarde de provincie zo 263.000 euro. De PVV wil nu weten hoe hoog dat bedrag in 2015 was, schijft de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Surink (Raadslid) op
Wat een volstrekte nonsens, wij lijken de weg kwijt. Ouderen moeten langer doorwerken en er zijn niet genoeg banen. Jongeren komen niet aan de slag, omdat ze geen ervaring hebben en ga zo maar door. De Overheid die de mond vol heeft van ouderen, gehandicapten en mensen die moeilijk aan de slag komen, die door het bedrijfsleven geholpen zouden moeten worden en de Overheid zelf doet helemaal niets op dat vlak.
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Tja dat heb je met tegenstrijdig beleid; langer doorwerken en meer jongeren aan het werk krijgen terwijl het werk toch ook al drastisch terugdringt. Visie is wat er ontbreekt, ongefundeerde angst dat gepensioneerden het geld op souperen; allemaal grote onzin. We hebben straks - met de immigratiestromen - meer mensen die aan de slag kunnen en willen, er komt weer meer vakmanschap ipv sec dienstverlening. Het oude Nederland waarin we ons vakmanschap veelal hebben verkocht (een hele slechte visie!) en we nog slecht dienstverlenend waren, verdwijnt. Omarm en stimuleer nieuw denken, overigens wel binnen ons Nederlands gelijkheidsbeginsel en waarden- en normenkader! en laat mensen zelfs met 62 pensioneren. Hiermee geef je ook ruimte voor recreatie-ondernemerschap, krijgt geld een andere besteding en span in op bijdragen aan de maatschappij, iedereen verplicht een diploma en daarna aan het werk. Laat weer zien waar we voor staan. Stimuleer vakmanschap en anders denken in plaats van dure opleidingen en trainingen voor bestuurs- en managementlagen die al visie zouden moeten hebben!
Door Corné (juridisch medewerker) op
Onzin... wijzig de wet dusdanig dat het zorgt voor vaste banen voor jonge(re) mensen zodat ons land eindelijk weer opgebouwd kan worden en weer in evenwicht komt, in tegenstelling tot wat er nu gebeurd. We zorgen niet voor onze jongeren wat er voor zorgt dat ouderen het kapitaal aan kennis niet kunnen doorgeven waardoor de ramp straks niet meer is te overzien. Dit land is bezig zijn eigen ondergang te veroorzaken. en nee ik ben niet jong maar 59....
Door henk (ambtenaar) op
't moet een goede regeling zijn, want ons Zeeuwen bent zunig. Voer de regeling dus maar in geheel Nederland in, de jonkies aan de gang, de oudjes in de welverdiende luwte.
Door Hannes Haganum (overheidsdienaar) op
Ik kom de laatste tijd regelmatig in Zeeland en binnenkort ga ik er wonen. Nu was ik gisteren per OV in Zeeuws-Vlaanderen en dan verbaas ik mij enorm over het totale gebrek en inzicht aan praktijkkennis. Het busnet is gereorganiseerd en opnieuw aanbesteed. Nu rijdt Connexxion er. Die Fransen interesseren zich alleen voor de poen en de provincie heeft puur op de laagste prijs aanbesteed. Als je shit aanbesteed, dan de markt je ook shit. Als er nog een bus rijdt, dan stopt die op een kaal parkeerplaatsje ver buiten de dorpen... Alles bedacht en aanbesteed door wereldvreemde bureaucraten die nooit buiten komen en die geen praktijkkennis hebben. Veel andere dorpen - zoals het stadje Aardenburg - worden geheel niet meer door het OV bediend.. Hoe zo sociaal mobiliteitsbeleid ? Je ziet ook overal dure externe projectleiders en ambtenaren bezig met afvalverwerking, maar onderwijl mag de burger steeds meer betalen en alle afval zelf weg brengen...
Conclusie : zet inderdaad gepensioneerde ambtenaren in als mentor in deeltijd om vakkennis te behouden en te zorgen dat provincie niet geheel van haar burgers vervreemdt. Ik verbaas me over de vele zure reacties. Waarom niet creatief en onconventioneel denken ?
Door Jeannette op
Is iedereen vergeten dat diezelfde 57 met pensioen gestuurde ambtenaar al eens eerder uren (geld) heeft ingeleverd om een werkeloze jongere aan het werk te helpen? Dan nu 70% krijgen en een lager pensioen. Hoe luxe regeling is het eigenlijk??? Het is toch niet te hopen dat de pensioenleeftijd nog verder omhoog gaat. Wat krijg je dan als dikke 60 plusser wel niet over je heen tegen die tijd. Vervelend hoor dat we ALLEMAAL ooit ouder worden he.
Door Gerdien Bathoorn (HRM'er) op
"Ontsla maar eens alle ambtenaren van 57 jaar en ouder, en de gemiddelde leeftijd vliegt naar beneden. Deze vutters ontvangen 70 procent van hun laatstverdiende loon, een luxe regeling die in deze sobere tijden ondenkbaar is." Niet te geloven dat staat er letterlijk! Mensen ontslaan omwille van leeftijd sekse, afkomst e.d. heet pure discriminatie! Toen ik in 1985 op de arbeidsmarkt was er ook enorme jeugdwerkloosheid en behoorde ik toen ook tot een zogenaamde "verloren generatie". Nu blijkbaar weer als mensen het normaal vinden dat je als 50 plusser wordt ontslagen puur vanwege je leeftijd en via de bijstand naar je vervolgens sterk verlaagd pensioen moet. Leeftijd is nou iets waar je echt zelf niets aan kunt doen!!!

Zolang er werkloosheid heerst gewoon iedereen met part timeontslag zodat iedereen aan de bak kan lijkt me veel effectiever en beschaafder.
Door Paul op
Waar staat dat de met de vut gestuurde medewerkers als zzp-er worden ingehuurd? Het verrichten van klussen kan toch gewoon onderdeel zijn van de afspraken die zijn gemaakt? En verder ben ik het eens met het aanbieden van een regeling aan hen die al fors wat dienstjaren hebben gemaakt, mits daar de plaatsing van jongeren tegenover staat.
Door Roelof Hoving op
Helemaal eens met Glastra en Jan. Veel jongeren komen niet aan de bak en dat gaat de gemeenschap nog veel meer geld kosten. Plus het etiket Verloren Generatie.
Door Glastra op
De VUT-regeling is een uitstekende manier om de jongeren niet in de weg te zitten. En daarbij mag het pensioen voor 40-jarig dienstverband direct weer worden ingevoerd. Dan heb je meer dan je best voor de samenleving gedaan.