Advertentie
carrière / Nieuws

Zelden aangifte bij schending integriteit door ambtenaren

Er wordt zelden aangifte gedaan tegen ambtenaren die misdrijven plegen of integriteitsregels schenden, blijkt uit onderzoek van Nu.nl

21 februari 2014

Er wordt zelden aangifte gedaan wanneer ambtenaren ervan worden verdacht dat ze een misdrijf hebben gepleegd. Nieuwssite Nu.nl onderzocht ruim 3000 vermoedelijke schendingen van de integriteit uit 2011 en 2012 en vond uit dat er zeker 279 gevallen waren waarbij mogelijk een strafbaar feit zoals corruptie, diefstal of fraude is gepleegd. Volgens Nu.nl is er 45 keer aangifte gedaan.

Aangifteplicht uitzondering
Overheidsinstanties hebben volgens een handreiking van het Bureau Integriteitsbevordering Openbare Orde (BIOS) de plicht om aangifte te doen van misdrijven door ambtenaren die hun macht of positie misbruiken. Een ministerie kan van deze regel echter wel afwijken, aldus Nu.nl. Volgens de site blijkt uit het onderzoek echter dat ,,de aangifteplicht vaker uitzondering dan regel is''.

Hasj
Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte bijvoorbeeld de afweging om geen aangifte te doen tegen een ambtenaar een beetje hasj een gevangenis had binnengesmokkeld, omdat deze persoon al was ontslagen. Bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kwam het niet tot ontslagen of aangiften tegen ambtenaren die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan machtsmisbruik, seksuele contacten en het bevoordelen van een consultant.

Spionage
Een geval dat wel tot een gang naar de rechter leidde is dat van Raymond P. Deze ex-medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot 12 jaar cel wegens spionage voor Rusland. Zijn zaak loopt nog in hoger beroep.

Integriteitsplan
Het BIOS pleitte er bijna een jaar geleden al voor dat overheidsorganisaties hun integriteitsbeleid beter moeten vastleggen. Volgens dit bureau heeft slechts een kwart van de overheidsinstanties een goed integriteitsplan.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Recht voor z'n raap ! / nvt.
Justitie beschermd onderwereld figuren ! Gemeente Hoogeveen, het grote voorbeeld voor Drenthe. Het maffia stadje aan de ( A28. daar waar de gevestigde orde hun eigen wetten hanteren , en klakkeloos alles aan hun laars lappen! Aangifte;s worden geseponeerd, getuigen worden niet gehoord. Dat krijg je als de politie de belangen verdedigt van dit walgelijke riool ratten netwerk ! Een netwerk dat een gevaar oplevert voor de samenleving ! Onder het mom van, wij zijn christenen ! Een schijnvertoning van ongekende Grens. Als we recht willen, moeten spreken komen we in Drenthe cellen te kort ! Vriendelijke groet. Klokkenluider misbruik praktijken gehandicapten Hoogeveen, Assen provincie Drenthe. Henri Okken
Mepper / Onkruid bestrijder
Voor de rechter met die oplichters. Ze zijn wettelijk verplicht iedere misstand te melden!! Kost ons jaarlijks miljarden. Vraag een ambtenaar 3 weken gratis voor de burger te werken, duikt ie meteen de ziektewet in. Gouden tijden zijn voorbij. Straks zijn jullie hoofdelijk aansprakelijk, al dan niet via de leidinggevenden , denk dat veel jarenlang benadeelde burgers de kans pakken.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Zolang de werklaag die moet controleren onder de indruk is (angst) van degenen die gewoon maar graaien en doen, blijft het zo. De "ambtenaar" zou losgekoppeld moeten worden van de politiek en als controlerende instantie moeten kunnen optreden. Er is echt geen schaaltje 5 t/m 8 die tegen wethouder, burgemeester of andere bloedgroepen bovenin, gaat zitten sputteren. Deze laag is iedere maand weer gewoon blij met het salaris en persoonlijk vind ik ook dat zij ervan uit moeten mogen gaan dat degenen die nota bene het beleid bepalen, deze zelf ook volgen en niet heel gemakkelijk af en toe een laaggeschaalde zondebok op het matje roepen. En inderdaad, gewoon aangifte bij overtreding, net als bij de gewone burger!
Knijpert / Beta en blokker
Schaaltje 5 t/m 8 is wel de groep met een signaal functie! Ze moeten melden, dit zijn ze verplicht aan de belasting betalende burger!! Al zouden het maar anoniem doen door bijv. een brief naar een advocaat te zenden. Maar ze doen het niet, zo blij zijn met een schaaltje 5 t/m 8. Dit zorgt ervoor dat veel burgers met bakken ellende en vaak zeer hoge kosten komen te zitten. En tja, dit zet enorm veel kwaad bloed bij de burger die als eenheidsworst wordt behandelt. Daarom behandelt de burger de ambtenaar ook als eenheidsworst die dan maar voor de rechter moet. Piepen ze boven niet, dan maar onderaan.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
@Knijpert - Waarschijnlijk onbekend met wat deze schalen inhouden en de mate waarin wordt afgerekend wanneer deze groep naar boven koert! Inderdaad, deze groep heeft een signaalfunctie - richting leiding! - en hieraan wordt ook voldaan. Echter! opvolging dient dan te gebeuren door de leidinggevende/managementlaag en daar blijft het veelal hangen (o.a. is dit heel actueel bij de belastingdienst. De werklaag geeft al jaren het signaal af van misbruik en fraude belastinggelden). Ga niet lekker popiejopie roepen "anoniem brief advocaat/verplicht aan belastingbetalende burger". Ook u signaleert dagelijks niet geheel deugdelijke zaken (vanuit bedrijven of anderzijds) die binnen onze maatschappij gebeuren en waar de "burger" last van heeft en ook u zult deze niet allemaal richting instanties/advocatuur aanbrengen neem ik aan. Dus even pootjes op de grond en ieder de eigen verantwoordelijkheid, ook zij hebben hier last van, ook zij zijn burger. Signaalfunctie absoluut, maar er is altijd nog een cirkel van invloed en beltrekkers zonder invloed worden nog steeds gewoon afgeserveerd.
Sjoerd Visser
In Almelo zijn al meerdere aangiftes gedaan tegen de gemeente...vanwege valsheid in geschrifte. Helaas zijn we nu een jaar later...en gebeurd er nog steeds niets. Het lijkt wel of men daarmee wil wachten tot na de verkiezingen. De gemeente Almelo heeft trouwens al vaker aangegeven dat het zich geen slecht nieuws in de media kan permitteren. Vandaar die opvallende stilte?
O. ten Hove
In Den Haag worden klachten niet afgehandeld en de klachtenfunctionaris staat, denkt ze boven de wet... In Den Haag is zegt men een directeur door de Bestuursdienst weggestuurd wegens incompetentie... In Den Haag lopen wethouders rond die niet integer handelen... maar dit wordt verder allemaal toegedekt terwijl het allemaal integriteitsschendingen zijn...
Advertentie