of 59318 LinkedIn

Zeeland: weinig vrouwen in topfuncties

Karla Peijs en korpschef Letty Demmers zijn goede uitzonderingen. Maar verder is het droevig gesteld met het aantal vrouwen in topfuncties.
1 reactie

Of het nou gaat om provincie, gemeenten of bedrijfsleven, Zeeland heeft slechts weinig vrouwen in een topfunctie. Dat blijkt uit een telling van Dorinda Verhage, beleidsmedewerker bij de Provincie waarover de PZC bericht. 

Karla Peijs
De Commissaris van de Koningin, Karla Peijs en korpschef Letty Demmers van de politie zijn twee vrouwen in topfuncties in de provincie. Maar daar blijft het dan ook ongeveer bij. Zo kent Zeeland geen enkele vrouwelijke burgemeester en zijn slechts 3 van de 45 wethouders vrouw. Dat is 1 op de 15, daar waar het in andere provincies 1 op de 4 of 1 op de 7 is. 

Oorzaak
Het bedrijfsleven doet het al niet veel beter. Volgens Verhage ligt de oorzaak in het feit dat er in Zeeland weinig banen zijn om door te stromen. Ook zouden vrouwen bescheidener zijn dan mannen en hebben ze geen rolmodellen.

Middelburg
De gemeente Middelburg heeft overigens goede hoop dat het aantal 'topvrouwen' binnenkort met één wordt uitgebreid. De gemeente is op zoek naar een nieuwe burgemeester, omdat Koos Schouwenaar per 1 mei met pensioen gaat. In de profielschets die de gemeente heeft gemaakt voor een nieuwe burgemeester, wordt nadrukkelijk gesteld dat Middelburg op zoek is naar een vrouw. In de schets wordt daarom over 'zij' gesproken als het om de kandidaat gaat. Toch blijft de deur voor (weer) een mannelijke burgemeester op een kier. 'Daar waar in dit profiel de burgemeester wordt aangeduid als ‘zij’, kan ook ‘hij’ worden gelezen', aldus de toelichting op de profielschets.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Cervantes op
Gaat het nu om het spel of om de knikkers?
Mij dunkt dat de beste automatisch boven drijft en niet mag worden gehinderd door wensen of waan van de dag.
Alleen het spel spelen het bv Nederland al geld genoeg gekost.