of 59162 LinkedIn

Zeeland aangeslagen voor ‘vertrekpremie’ ambtenaren

De provincie Zeeland moet een heffing van 52 procent betalen over uitkeringen aan ambtenaren die gebruik hebben gemaakt van een zogenoemde non-activiteitsregeling voor 57-plussers. Dat is het gevolg van een recente uitspraak van de Hoge Raad.

De provincie Zeeland moet een heffing van 52 procent betalen over uitkeringen aan ambtenaren die gebruik hebben gemaakt van een zogenoemde non-activiteitsregeling voor 57-plussers. Dat is het gevolg van een recente uitspraak van de Hoge Raad.

Vervroegde uittreding
Volgens de Hoge Raad heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant deze regeling terecht aangemerkt als een regeling voor vervroegde uittreding. De provincie had de non-activiteitsregeling getroffen om het aantal ambtenaren te verminderen. Dat doel kon alleen worden bereikt als de ambtenaren vrijwillig zouden vertrekken, met gebruik van deze regeling.


Beweegredenen
De Hoge Raad stelde echter dat de beweegredenen van de werkgever geen rol spelen bij de vraag of hier sprake is van een regeling voor vervroegde uittreding. Het gaat om een uitkering die is bedoeld voor het overbruggen of aanvullen van het inkomen tot de pensioendatum, en dus om een regeling voor vervroegde uittreding, stelt de Raad. 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frank op
Wat een gezaag en gezeur meteen weer.
@ Reiziger en Ed:
Als je dan appels wilt vergelijken dan graag met goudrenetten en niet met peren! De mensen van de belastingdienst mogen er eerder uit maar niet eerder dan 18 maanden tegen een max. bruto 72000. Zo riant is dat nou ook weer niet. En degene die dat regelen zijn de directeuren generaal en hoger en niet de medewerkers zelf. Klagen? Dan wel correct!

De Zeeuwen hadden het ook anders kunnen regelen en dit soort malheur kunnen voorkomen door vooraf te checken.
Dat ouderen op een fatsoenlijke en betaalbare manier afscheid moeten kunnen nemen van de arbeidsmarkt en zo plaats maken voor anderen (niet alleen jongeren), dat is wat nodig is.
Dat er allerlei drempels worden opgeworpen en financiële kortingen worden toegepast omdat men de middenklasser zolang mogelijk aan het werk wil houden, kun je de regering aanrekenen.
Door Ellen op
Grappig hoe altijd weer wordt verwezen naar de vluchtelingen als bron van alle kwaad. Even wat aandachtspuntjes:

- er is heel erg veel geld gaan zitten in overeind houden van banken. Hoezo marktwerking?
- Kamerleden hebben een forse salarisverhoging gehad, en een buitengewoon riante wachtgeldregeling.
- We betalen nog altijd veel te veel voor medicijnen.
- In de vluchtelingencrisis is heel veel geld uitgegeven, maar niet bepaald efficiënt besteed en het zijn zeker niet de vluchtelingen die er rijker van zijn geworden. Aan de werkwijze van het COA mag ook wel een parlementaire enquete gewijd worden, of tenminste een Rekenkamer onderzoek naar de bestedingen.
- het is niet de schuld van de vluchtelingen dat er een hoge jeugdwerkeloosheid is, die was er al.
- het is niet de schuld van de vluchtelingen dat er fors op de zorg bezuinigd is. We willen allemaal de nieuwste MRI scanner en de duurste kankerbehandelingen, maar we gaan niet spontaan op de barricades voor betere ouderenzorg. Dit speelt al vele jaren.
- Marktwerking op alle vlakken, zodat weinigen zich kunnen verrijken ten koste van velen, is er al jaren en is niet veroorzaakt door de vluchtelingen maar door de VVD en haar kiezers.
- Belastingontwijking voor internationale bedrijven, wat zogenaamd voor zoveel extra banen zorgt in Nederland (hoezo? afstoffen van de brievenbusfirma's misschien?) is niet de schuld van de vluchtelingen maar van de overheid die graag grote bedrijven ter wille is.
- alle instroom van gastarbeiders sinds de jaren zeventig is er gekomen omdat werkgevers graag goedkope arbeidskrachten wilden. Dank aan de VVD, die de werkgevers graag ter wille is.
Is dan alles de schuld van de VVD? Nee, maar wel van onze eigen gezamenlijke hebberigheid. En natuurlijk ons collectief geheugenverlies.
Door Reiziger (Ambtenaar) op
Zeeuwen zijn niet zuinig en ook niet stiekem meer slim en Out off the box denkend . Krijgen steeds meer te maken met bekrompen geesten van af kabinet /tweede kamer tot de rechtspraak met alles wat er tussen zit die niet gehinderd door enige kennis alles maar van tafel vegen wat enigszins de werkeloosheid onder jongeren kan terug dringen . En hierdoor de doorstroom en vooruit gang tegenhouden . En ja veel ouderen willen plaats maken voor jongeren maar niet als je eindigt aan de voedselbank met een flutregeling dan blijf je zitten en maak je je tijd vol al dan niet gemotiveerd . Vandaag in het nieuws flink gedaald begrotingstekort stijging economie maar nog wel 600000 mensen zonder werk waarvan groot deel jongeren. Nee de Zeeuwen hadden een goede oplossing maar mag weer niet van belasting dienst maar die zelfde dienst regelt het wel voor zichzelf . Opgebied van regelgeving wordt Nederland steeds zieker en steeds slechter te begrijpen laat staan dat er begrip voor is op te brengen . Wel miljoenen vrijmaken voor wat hier binnenkomt al dan niet rechtmatig en huizen voorrang regelen . Maar degenen die gezorgd hebben dat Nederland is wat het nu is laat men gewoon in de kou staan en ook diegene die wel een aandeel kunnen en gaan leveren aan onze economie
Door Ed op
Ben benieuwd of de recente riante uittredingsregeling voor de medewerkers van de belastingdienst zelf fiscaal de toets doorstaat!!!!
Door van Iwaarden op
Zeeland probeert iets te doen aan de hoge jeugdwerkloosheid. Maar Belastingdienst, gesteund door de rechterlijke macht, heeft daar geen boodschap aan. En legt een gigaboete op. Dezelfde Belastingdienst die dealtjes sluit met multinationals als Google, Ikea en Starbucks zodat zij nauwelijks belasting hoeven te betalen. Kijk, zo rolt de VVD Staatssecretaris Wiebes, met volle instemming van PvdA Minister Dijsselbloem. Leuker kan de regering het niet maken, wel asocialer.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Zeeuwen ben zunig, behalve met Overheidsgeld.
Door Lezertje (burger) op
Prima maatregel om jongeren wat meer arbeidskansen te geven. Wel echt Zeeuws om dat op deze manier, een beetje stiekem uit te voeren. Maatregel verdient zichzelf terug uit dalend aantal ambtenaren c.q. dalende werkloosheid onder jongeren. Gewoon over debatteren in TK, en daarna liefst in heel Nederland doorvoeren.
Door a. willemsen op
Dit soort strafheffingen staan naast voorgenoemde reacties ook vernieuwing in organisaties in de weg. In de snel digitaliserende gemeentelijke overheid is kennis en snelheid nodig die je niet meer kan verlangen van iemand die nog maar een paar jaar hoeft te werken.
Door Mark op
Dit soort fiscale strafmaatregelen is een grote oorzaak van de jeugdwerkloosheid. Ouderen willen wel eerder met pensioen en werkgevers willen meewerken maar worden geblokkeerd deze strafmaatregel. Ingesteld door het rijk om te voorkomen dat ouderen eerder uittreden
Door Reiziger (Kritisch volger ) op
Top weer een uitspraak dat mensen tot hun dood moeten blijven werken daarbij jongeren de kans ontnemen aan de bak te komen . Gewoon te asociaal voor woorden dat mensen in Nederland momenteel 45 tot 50 jaar moeten werken . En waarom omdat Nederland het beste jongetje van de klas wil zijn en het geld oa nodig is voor de instroom die nog nooit iets heeft of gaat betekenen voor Nederland.