Advertentie
carrière / Nieuws

Wisselend animo voor acties gemeenteambtenaren

De animo onder gemeenteambtenaren om deel te nemen aan acties voor een betere cao is wisselend, dat is de tussenbalans na een week vriendelijk actievoeren.

08 november 2011

De gemeenteambtenaren lopen niet allemaal warm voor de acties tegen het cao-aanbod van de VNG. Dat is volgens de ambtenarenbond Abvakabo de tussenbalans na een week vriendelijk actievoeren.

Wisselend
De animo onder gemeenteambtenaren om deel te nemen aan acties voor een betere cao is ‘wisselend’. Het tekenen van een petitie vinden veel ambtenaren een goed idee, voor een ‘harde staking staat niet iedereen onmiddellijk te springen’.

Geen overzicht

Dat is de tussenbalans zoals Abvakabo onderhandelaar Bert de Haas die na een week actievoeren opmaakt. Hij spreekt van een goede actieweek, zonder overigens cijfers over de deelname te kunnen geven: ‘Ik heb geen overzicht over alle gemeenten in ons land. Ik weet wel dat bijvoorbeeld in Den Haag alleen al 1.500 ambtenaren de petitie tegen de voorliggende cao-voorstellen hebben ondertekend.’

Niet meer in gesprek

De bond is al sinds april niet meer in gesprek met de VNG, die namens de gemeenten de cao-onderhandelingen voert. De VNG zegt graag verder te willen praten, maar volgende De Haas is dat zinloos. ‘Ze hebben nadrukkelijk een eindbod uitgebracht. We mogen dus nog wel komen praten, als we maar wel onderaan bij het kruisje tekenen. Dat bod zal eerst van tafel moeten voordat we weer aanschuiven’.

Minder bureaucratie

Inhoudelijk richten de bezwaren zich tegen drie punten: de bond vraagt werkzekerheid, de VNG zegt die niet te kunnen geven; de bond vraagt behoud van koopkracht, de VNG biedt 2 maal 1 procent loonsverhoging en de bond wil vermindering van de interne bureaucratie, maar zegt daar met de VNG geen overstemming over te kunnen bereiken.

Niet langer publieksvriendelijk

Mochten de gemeenten niet onder de indruk raken van de huidige ‘vriendelijke actie’s’ dan volgt in december een hardere zij het nog wel ludieke actieronde. ‘Mocht de VNG het signaal van onvrede ook daarna niet oppikken, dan beraden we ons begin volgend jaar op echte stakingen. Dan is het stadium van publieksvriendelijke actie gepasseerd’, aldus De Haas.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Monique / juridisch medewerker
Als mensen bang zijn voor hun baan, is het vanzelfsprekend dat zij niet in actie durven te komen..... Wel jammer dat opnieuw de verhoging van lonen van ambtenaren opnieuw zullen achterblijven bij de andere werknemers in Nederland..... die krijgen immers gemiddeld 2.7 % bij en de ambtenaren .... tja.....
Willem / AS
Het actievoeren zit de ambtenaar niet in het bloed. Het is een gedwee en volkje dat zijn bestuurders dient. Om nu te reageren naar die bestuurders (lees: baasjes) die hen nu afknijpen, is voor de dienaren een moeilijke stap. Wat dat betreft kunnen de 'pakken' en voorbeeld nemen aan de 'gekleurde hesjes' van de vegers of de jongens van parkeren. Die staan in een mum van tijd vooraan op de barricaden.
criticus
De VNG biedt geen 2%, maar 1,5% loonsverhoging voor de nieuwe cao.

De VNG blijft de reeds afgesproken verhoging van januari 2011 in de vorige cao (2009-2011)consequent, maar volledige foutief, meerekenen.
O. ten Hove
Dat ik anoniem regaeer schuilt in het feit dat de gemeente Den Haag ondanks haar poeha van een transparante en integere organisatie te zijn er op alle manierem mensen uit wil werken.



Als ik aan die dag terugdenk zie ik een wethouder (Baldewsingh) die niet weet dat hij geen ambtenaar is. Hij sprak de aanwezigen aan met 'vrienden' en 'collega's'. Een wethouder is geen ambtenaar en dus geen collega. Bij de gemeenteraadsverkiezingen eiste hij gelijk een wethouderszetel terwijl de gemeenteraad werd gekozen en van daaruit wordt een college gevormd. Maar hij had ruim 7.000 voorkeurstemmen die echter geronseld zijn en op basis van een Hindoestaan stemt op een Hindoestaan. Deze wethouder heeft een inburgeringscursus nodig en type's als hij maken de sociaaldemocratie kapot.



Hij dreigde met meer ontsagen als er een loonsverhodging werd geësit, en noemde afzien hiervan ware solidariteit. Hih verdedigde de inhuur van externen die veelal overbodig zijn zoals prof. dr. Arnold Heertje aangaf. Baldewsingh heeft gelijk dat externen altijd nodig zullen zijn, maar dan bij hele specifieke opdrachten en tijdens ziekten maar dan wel incidenteel. Niet structureel zoals bij de dienst sociale zaken waar een interimmer vauitNoord-Nederland kwam die klauwen vol met geld kost(te) alleen maar om mensen weg te werken die niet door de leiding werden gepruimd. Bijna 30% van het budget gaat op aan externen die veelal banden met det de inlener heeft. Daarnaast was Baldewsigh intimiderend en schreeuwerig. Zodra je daarmee begint heb je geen argumenten meer. Hij komt uit een cultuur waar respect voor ouderen belangrijk is. Niet hij dus zoals hij de heer Heertje bejegende... Blij dat Baldewsingh géén collega is zodat ik geen collegiale schaamte hoefde te voelen.



Daarnaast loog Baldewsingh. Mensen van wie de functie wordt opgeheven worden eerst intern naar werk begeleid, en daarba naar werk buiten de gemeente. Welk werk? Zeker buiten de gemeente is dat lastig en deze operatie moet nog beginnen. Er ziojn nu al tendensen dat mensen die door de leiding niet gepruimd worden in de gaten worden gehouden... De onrust bij de sociale dienst is, dank zij de leiding van directeur mr.drs. Jos van Wesemael, groot... Hij kaat medeerkers van PZ en de bestuursdienst rustig bij de rechter liegen (hoezo integer) wanneer het hem en de gemeente uitkomt om fouten te verdoezelen...



Wanneer de bonden tot harde acties overgaan, zal ik mijn oude en verzwakte lichaam op de barricade werpen uit solidariteit met mijn collega's waaronder derhalve geen Rabin Baldewsingh behoort maar zoals de geruchten gaan, wel veel familieleden van hem. Iets wat in Suriname gewoon is...
criticus
Mijn reactie hieronder is onjuist.

De VNG biedt slechts 1% loonsverhoging over 1,5 jaar, namelijk 1% in april 2012.

De andere 1% is slechts het (achteraf) omzetten van de eenmalige loonsverhoging van 1% uit 2009/2010 naar een structurele. Oftewel: het optrekken van het salaris ivm koopkrachtbehoud naar het niveau van het jaar daarvoor. Dat was al overeengekomen in de CAO van 2009-2011, mits er overeenstemming over een leidraad zou bestaan.



Jan / adviseur
Mag ik mijn collega in Den Haag sterke wensen met die bestuurlijke halve zolen aldaar (en waar niet). Van ons wordt altijd maar verwacht dat we klaar staan om de broddels van dergelijke types op te ruimen. Zouden we eens mee moeten stoppen. En adviseer alle jeugd om je heen een echte baan te gaan zoeken. Doe ik ook bij mijn kinderen. Liefst als zelfstandige. Kunnen we over een paar jaar eens van de andere kant af lachen. Mogen de politici zelf alles gaan opknappen.
Advertentie