of 59274 LinkedIn

Wie is de jongste burgemeester ooit?

Ties Elzenga was 31 toen hij burgemeester werd. Jan van Maasakkers was 28 jaar, maar het kan nog jonger.

Binnenlands Bestuur schreef begin maart dat Ties Elzenga in 1979 de jongste burgemeester ooit is. Hij was 31 jaar toen hij burgemeester werd van het Friese Hemelumer Oldeferd (opgegaan in gemeenten Nijefurd en Gaasterland-Sloten). Op het stukje kwamen veel reacties die de vraag rechtvaardigen: wie is de jongste burgemeester die Nederland ooit heeft gehad?

28 jaar
De eerste lezer die reageerde op de personalia over Elzenga meldde dat Jan van Maasakkers 28 jaar was toen hij in 1974 aantrad als burgemeester van Terheyden (nu Drimmelen). Binnenlands Bestuur plaatste een correctie. De waarheid werd opnieuw geweld aangedaan,zo schreef een lezer. Want ‘Op 31-12-1977 heeft de heer H.A. van Willigen op 71-jarige leeftijd zijn loopbaan als burgemeester bij de gemeente Haaften (nu Neerijnen – red.) beëindigd nadat hij op 27-jarige leeftijd in die gemeente was geïnstalleerd als jongste burgemeester van Nederland’, schrijft een lezer.


Alphonse Marie Hubert Edmond van Aefferden 

Een andere lezer weet dat Jan Kees Wiebenga pas 26 was toen hij op 1 augustus 1973 in de Drentse gemeente Eelde (nu Tynaarlo) het burgemeesterschap aanvaarde. Maar ook het huidige lid van de Raad van State is niet de jongste, aldus een andere lezer. Alphonse Marie Hubert Edmond van Aefferden, geboren in Roermond op 2 juli 1891 was nog maar 24 toen hij in 1916 burgemeester werd van de Limburgse gemeente Geulle (nu Meerssen).

Rode Lantaarn

Op dit moment is de Richard de Boer (burgemeester Simpelveld) de drager van de Rode Lantaarn. Hij is met zijn 31 jaar de jongst zittende burgemeester. De wisseltrofee voor de jongste burgemeester mag daarom bij hem op de werkkamer staan.

Reactie
Is deze Van Aefferden de jongste burgemeester die Nederland ooit had? Onder dit artikel kunt u reageren als u weet van het bestaan van een nog jongere burgemeester. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frank op
Boeiend hoor, Arie Wijten. Maar... moet jij niet eens de jeugd gaan redden in de Drechtsteden ?
Door Herman Hoeijmans (Beleidsmedewerker gemeente Teylingen) op
Op 24 januari 1850 werd de toen 24 jarige Mr. Abraham Nederburgh benoemd tot burgemeester (en secretaris) van de voormalige gemeente Warmond. Hij zou dit ruim 53 jaar blijven tot zijn overlijden op 18 maart 1903. Mogelijk was hij de jongste en langstzittende burgemeester.
Door Jan van der Heijden (ex-leraar geschiedenis) op
Een broer van mijn overgrootvader namelijk Adrianus van der Heijden, geboren 20-9-1807, werd op 2-7-1832 tot burgemeester van de gemeente Nistelrode benoemd (als opvolger van zijn vader Leonardus van der Heijden). Hij was bij zijn benoeming dus 24 jaar,(en 9 maanden en 18 dagen) . Hij overleed al 1-9-1837.
In een eerdere reactie werd vermeld dat Alphonse van Aefferden, geboren in Reoermond op 2-7-1891 nog maar 24 jaar was toen hij in 1916 burgemeester werd van de Limburgse gemeente Geulle.
Nu is het de vraag op welke dag hij benoemd werd tot burgemeester om te weten of hij jonger was dan Adrianus van der Heijden.
Jan van der Heijden.
Door JK (politicus) op
wat een onzin Lex, ga gewoon aan het werk man!
Door arie wijten op
Op 22 maart 2011 werd de 16-jarige Djoeke Siemssen tot nieuwe burgemeester benoemd. Ik weet niet of t de jongste ooit is, maar in elk geval de jongst nu zittende. dat lijkt me helder.
(het gaat hier om het burgemeesterschap van Madurodam, dat dan weer wel)
Door A. Willemsen op
Lekker belangrijk
Door Lex Roolvink (Gemeentesecretaris) op
Misschien ook wel een aardig onderzoek: wie is de laatste door de raad benoemde gemeentesecretaris (dus voordat dualisme op 7 maart 2002 een feit werd)?
Mijn benoeming tot gemeentesecretaris in de gemeente Opsterland vond plaats tijdens de raadsvergadering van 4 februari 2002, dus wie biedt?