Advertentie
carrière / Nieuws

Wetsvoorstel tegen weigerambtenaar

Een wetsvoorstel moet een einde maken aan het fenomeen weigerambtenaren. Dat zijn trouwambtenaren die weigeren om homostellen te trouwen.

04 augustus 2012

D66 heeft vrijdag het initiatiefwetsvoorstel ingediend dat een einde moet maken aan het fenomeen van de weigerambtenaar. D66-leider Alexander Pechtold meldt dat vrijdagavond tijdens een verkiezingsdebat van homobelangenorganisatie COC .

Uitsterven

Het al eerder aangekondigde wetsvoorstel moet regelen dat weigerambtenaren niet langer tot ambtenaar van de burgerlijke stand kunnen worden benoemd. Daarmee sterft de weigerambtenaar langzamerhand vanzelf uit.

Meerderheid

Een meerderheid in de Kamer wil af van de mogelijkheid voor ambtenaren van de burgerlijke stand om vanwege gewetensbezwaren te weigeren een stel van gelijk geslacht te huwen. Het kabinet heeft de kwestie doorgeschoven naar een volgend kabinet, ondanks een vlak voor het zomerreces aangenomen motie van de Tweede Kamer, waarin op actie werd aangedrongen.

Minstens twee

Het wetsvoorstel van D66 zorgt er ook voor dat homostellen altijd in iedere gemeente kunnen trouwen. In elke gemeente moeten daarvoor ten minste twee ambtenaren van de burgerlijke stand aanwezig zijn die géén weigerambtenaar zijn. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de weigerambtenaar afschaffen. Alleen de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en de SGP willen de mogelijkheid overeind houden.

Verbod discriminatie

Vrijdag werd ook duidelijk dat een Kamermeerderheid er voor is om het verbod op discriminatie om seksuele geaardheid op te nemen in de grondwet. In artikel 1 staat nu dat niet mag worden gediscrimineerd op ras, geloof, geslacht, levensovertuiging of politieke gezindheid. Volgens het COC wil de politiek daar nu seksuele geaardheid aan toevoegen. Dat bleek uit de roze stemwijzer .

Roze stembusakkoord

GroenLinks-leider Jolande Sap zal in het debat bij het COC vrijdagavond andere partijen oproepen afspraken te maken over homo-emancipatie en discriminatie van homo's. ,,Ik wil dat we al deze zaken nu eindelijk eens goed gaan regelen. Ik roep alle homogezinde partijen op om zich te verenigen in een roze stembusakkoord, zodat homo-emancipatie na de verkiezingen de prioriteit krijgt die het verdient.''

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerard Heetman / raadslid
Natuurlijk mogen homo's trouwen en ook in iedere gemeente. Is er één gemeente die dat weigert? Iedere gemeente heeft meerdere ambtenaren van de burgerlijke stand, zowel 'gewone' als 'buitengewone'. Er zijn ook twee adviezen over weigerambtenaren van de Cie. Gelijke Behandeling en van de Raad van State. Het advies van de Raad van State wijst op Europese regelgeving m.b.t. de rechten van ambtenaren en aanstaande ambtenaren (burgers die solliciteren naar een ambtelijke functie). Een gemeente die een weigerambtenaar ontslaat of een burger weigert te benoemen kan op grond van Europese regelgeving verplicht worden dat ontslag of de weigering om te benoemen ongedaan te maken. Vraag is dan ook of ons parlement een wet mag invoeren die gemeenten in een juridische procedure brengt die op voorhand verloren wordt.
Bas / logicus
Het is slechts symboolpolitiek van D’66. Want als je als babs al in overheidsdienst bent dan mag je van D’66 dus ongestraft homoseksuelen discrimineren ongeacht het feit dat onze wetgeving het verbied. En naar mate men de ogen vaker sluit komt de verklaring “Wir haben es nicht gewußt” steeds dichterbij. Het maakt niet uit wie je in de hoek zet (discrimineert)het onrecht is het zelfde en daarmee zet D’66 zich scherper over de grens van “normen & waarden” dan dat de PVV op dit moment doet met moslims. Maar ja, D’66 wil straks meeregeren en dan moeten ze misschien wel iets gedogen. Het getuigd dat de huidige D’66 politici een gebrek hebben aan ruggengraat en bij voorbaad al aangeven een onbetrouwbare partner te zijn
Jan
Een aparte wet of toevoegen van seksuele geaardheid zijn nutteloos. De wet bepaalt wie mogen trouwen en als ambtenaar wordt je geacht deze te willen uitvoeren. Voor de oude generatie zou je coulant kunnen zijn, zoals nu praktijk is, maar de nieuwe generatie ambtenaren hebben toch niet per uit te voeren taak een wet nodig om hun werk te doen? Verder is seksuele geaardheid overbodig omdat geslacht en levensovertuiging al beschreven zijn. Sterker nog, met welk geslacht ik seks wens te hebben, zo niet biseksueel, heeft niets te maken met mijn wettelijk recht om gehuwd te worden met iemand van hetzelfde of het andere geslacht.



Het niet huwen van mensen van gelijk geslacht, is dan ook discriminatie omdat het gebeurd op basis van hun geslacht en niet hun seksuele geaardheid. Helaas ziet de politiek nogsteeds, na jaren van homo-emacipatie nogsteeds niet dat ze kijken door een heterobril zoals het COC blijft kijken door een homobril. De moderne mens denk allang 'bi-seksueel' of moderner nog 'seksueel' in de vorm 'het zit ergens tussen vallen op mannen en vrouwen in, maar wat doet het er toe' maar dat is is voor de politiek misschien nog wat teveel gevraagd...
Janet / beleidsadviseur
Wat een ongelooflijke symboolpolitiek is dit toch. Let wel: ik ben voor gelijkheid van een ieder in dit land. En ik vind het niet kunnen dat je als ambtenaar iemand weigert te trouwen. Maar er zijn toch overal genoeg ambtenaren? Dit lijkt gewoon het zoveelste staaltje ambtenaartje pesten. Maar dat kennen we zo langzamerhand wel.
True
Waarom ontbreken homo´s in de grondwet? Kan me niet voorstellen dat ze vergeten zijn, het rijtje bedreigde diersoorten in artikel 1 is uitgebreid opgesomd.
Janneke
TOP D66.
erik
Vreemde wereld?

Toen ik jong was moesten homo's genezen worden van hun afwijkend gedrag.

Nu gaat de wet bepalen, dat ik afwijkend ben geworden...
True
Toen ik jong was was homoseksualiteit een keuze, andere opvattingen werden verketterd, tegenwoordig heet het geaardheid, en waag het eens wat anders te vinden.

Politieke correctheid is geen kompas maar een windvaantje.
Kritikus / Geen Hagenees
Jantje:

Dit is geen ambtenaartje pesten. Maar christenen pesten (en ja, daar zitten ook ambtenaren tussen). Met dank aan onze haters van de christelijke cultuur bij D66, GroenLinks en PvdA (die gek genoeg wel weer erg gecharmeerd zijn van moslims).
Janneke
Wat een hatelijke opmerkingen, wat een onwetendheid. Tegen uiterlijke kenmerken en gevoelens waar jezelf geen invloed op hebt en dus geen keuze in hebt mag je nooit gediscrimeerd worden. Homosexualiteit was ook vroeger geen keuze. Daarentegen is ieder geloof, ook christen zijn wel een keuze. Dus hoezo christenen pesten? Zijn jullie ambtenaren?
True
@Janneke



Wetenschappers werden in de jaren 70 door de homogezinde publieke opinie vernietigd als ze het een geaardheid noemden, dus kom nu niet met je politiek correcte wijsheid over haat en onwetendheid.





Advertentie