of 58952 LinkedIn

'Wethouders mogen alleen uit eigen gemeente komen'

Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem wil dat toekomstige wethouders gerekruteerd worden onder de Haarlemse bevolking.

Nieuwe wethouders van Haarlem mogen alleen nog uit de eigen gemeente komen. Dat is althans wat burgemeester Bernt Schneiders wil. Er is in de gemeenteraad discussie ontstaan over de woonplaats van bestuurders. Aanleiding is wethouder Rob van Doorn (GroenLinks) die naar verluidt meer in zijn koopwoning in Amersfoort woont dan in zijn huurappartement in Haarlem. Volgens de gemeentewet moeten wethouders woonachtig zijn in hun gemeente, maar Schneiders wil nog een stapje verder gaan.

Waarom wilt u dat alleen nog maar Haarlemmers in aanmerking komen voor het wethouderschap?
Dan zijn we van de discussie af of diegene hier nou wel woont of niet. Het is niet goed voor het aanzien van het gemeentebestuur als daar twijfels over bestaan. Bovendien denk ik dat we gemakkelijk bestuurders in onze eigen gemeente kunnen vinden.

Is het te merken dat wethouder van Doorn ook vaak elders verblijft?
Het zou deloyaal zijn om daar iets van te zeggen. Wat mij betreft staat zijn functioneren buiten beschouwing, daar is niets op aan te merken.

Wat is dan het probleem?
Het is echt het gevoel dat je deel uitmaakt van de gemeente, ik merk dat ook aan de reacties in de stad. Als bestuurder moet je echt in de gemeente werken én wonen.


U sluit potentiële wethouders die buiten de gemeentegrenzen wonen bij voorbaat dus uit?
Als ik een  voorbeeld mag geven in Europees perspectief; stel dat wij in de toekomst een Duitse minister van Financiën zouden krijgen? Dat is zo'n beetje wat ik bedoel.


Hoe wilt u dit voor elkaar krijgen?

Ik roep de politieke partijen op om meer hun best te doen om te zoeken naar talent. Er zijn vast genoeg wethouders in spé in Haarlem. We hebben 150 duizend inwoners en het opleidingsniveau is hoog.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Erik de Zwart op
Afdelingsmanager Hans wil ik voordragen voor de Dorknoperprijs 2013.
Door Dick (Adviseur) op
Wat een treffend voorbeeld van de crypto-PVV'er Schneiders: "we zouden toch ook geen Duitser als MinFin willen?" Het is juist Duitsland waar een (toegegeven, halve) Schot minister-president is geweest van een deelstaat is (Nedersaksen).

En de vileine belediging "Het zou deloyaal zijn om daar iets van te zeggen" verdient ook bepaald een inverse schoonheidsprijs.
Door Nobby (animal cop) op
De woonplicht geldt alleen voor de burgemeester en het gaat dan om de "werkelijke woonplaats" en niet om een fake GBA inschrijving.
Door het dualisme mogen er ook wethouders van buiten de raad worden benoemd zodat er al snel een kans bestaat dat wethouders ook van buiten de gemeente komen. Niks mis mee als je een goede projectwethouder zoekt. En volgens mij kan de burgemeester het niet eisen dat zijn wethouders in de gemeente wonen. Hooguit kan het een punt zijn bij de sollicitatieprocedure waar de raad het voor het zeggen heeft.
Door gerritsen op
Schaf gewoon de reiskostenvergoeding af en de verhuisplicht. Dan kan hierover geen discussie ontstaan. Of verkeerde bonnetjes worden ingeleverd. Als de aspirantwethouders dan niet komen weet je genoeg over hun betrokkenheid
Door Jan op
Afschaffen die overbodige regel dat wethouders en burgemeesters in de eigen gemeente moeten wonen. Sentimentele prietpraat dat je beter weet wat er om gaat als je er woont. Daar zijn de meeste gemeenten al te groot voor.
Door roland op
De gemeenteraad gaat over de woonplaats van de wethouders, de burgemeester is geen raadslid. GloenLinks wethouders komen vaker van buiten Haarlem. Partijpolitiek van deze PvdA burgemeester?
Door Hans (afdelingsmanager) op
Meneer Marc Witteman zou zijn e-mails qua spelling toch even door iemand anders moeten laten lezen alvorens ze te verzenden !
Door Henri Okken (Klokkenluider misbruik praktijken Drenthe.) op
Vergoeding dubbele lasten burgemeesters. Een blamage waar de burger voor op draait !. Daar gaan onze gemeenschap gelden. Burgemeesters dienen gekozen te worden door het volk. Bij onbehoorlijk besturen, vertrekken, maar dan wel zonder toekenningen!. Gezien de vele toestanden omtrent dubieuze praktijken, moet het volk het vlees kunnen keuren. Een burgemeester uit eigen streek, die van de hoed en de rand af weet!. In vele gevallen stapt men met beide benen in de val. Dat blijkt nu ook weer in Hoogeveen Drenthe. Burgemeester Karel Loohuis, met alle respect ,deze burgemeester is er ook ingeluist door zijn toekomstige bestuurders. Onaangename verassingen!. Oud burgemeester Urlings van Hoogeveen, zette het op z'n lopen. verklaarde bij de ombudscommissie, de zaak hier is niet in de haak !. Ook hij koos het hazen pad. Op z'n zachts gezegd, een schrikbarende kliek. Ambtenaren die zich bezig houden met intimidatie en corruptie,en de wet aan hun laars lappen. De bevolking word een loer gedraaid, gepest en op alle fronten tegen gewerkt. De burgemeester die opdraait voor de verontschuldigingen!. Het zal je maar overkomen. Nee wij burgers zijn niet opstandig of ge weldadig, maar willen graag op eerlijke en rechtvaardige wijze worden behandeld. Rotte appels uit de mand!. Vriendelijke groet, Henri Okken Drenthe.
Door Marc Witteman (Gedeputeerde) op
Wat een onzin. Waar woonde Bernt Schneiders ook alweer voor hij burgemeester werd in de mooie stad Haarlem. Zolang een bestuurder bereid is te verhuizen naar het gebied waar hij bestuurd is dat prima. Voor de wet betekend dat hij zich daar laat inschrijven in het GBA. Als hij in feite ergens anders gaat wonen kan de gemeente gewoon gaan handhaven want dat is in strijd met de wet.
Door J. Hak op
Sentimentele prietpraat van deze PvdA-burgemeester.
Laat hem eerst maar eens regelen dat burgemeesters in hun eigen gemeente wonen en niet elders. Doet 't ie ook nog eens wat nuttigs als voorzitter van de burgemeestersclub.
dat komt nl. ook nog steeds voor, ook onder eigen partijgenoten.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!